Millionene ruller inn hos Vegvesenet

Etter at tjenesten hvor du kan bestille personlige bilskilt ble lansert for en måned siden har over 7,5 millioner kroner allerede dumpet ned i kassen til Statens Vegvesen. 

MILLIONER INN: VG skrev om Vegard Søbstad Myhre som fortalte at det går mye i taco til middag, og at han derfor følte det passet fint med «Taco» på bilskiltet. Statens Vegvesen har tjent millioner på nordmenns iver etter å få personlig bilskilt.
Publisert: Publisert:

12.682 nordmenn har søkt om personlig bilskilt hos Statens Vegvesen siden tjenesten åpnet for en drøy måned siden.

Den 13. juli var 2292 av disse søknadene blitt godkjent. Til 9000 kroner per stykk gir det potensielt over 20 millioner kroner i kassen til vegvesenet.

Imidlertid er det kun 855 personer som har betalt for skiltet sitt så langt. Likevel utgjør det over 7,5 millioner kroner i inntekter før tjenesten har vært oppe en måned.

– Interessen indikerer jo at det kan bli et pent overskudd her, sier pressesjef i Statens Vegvesen, Kjell Bjørn Vinje, til E24.

Øremerket trafikksikkerhet

Det har blitt investert millioner i å få løsningen opp og stå med datasystemer, saksbehandling og produksjon. Trafikkstasjonen i Trondheim har fått den ekstra oppgaven med å behandle søknadene.

Samtidig har man tatt utgangspunkt i den svenske versjonen av tjenesten for å beregne prisen.

– Da tjenesten ble lansert i Sverige lå antall skilt på rundt 5000 i året. Etter rundt tre år hadde det falt til omtrent 3000, sier Vinje.

Og med det landet stykkprisen på 9000 kroner for å ha rettighetene til skiltet i 10 år.

Overskuddet er øremerket et ekstraordinært trafikksikkerhetstiltak, og vil bli fordelt til de ulike regionene i Norge.

Å generere penger til sikkerhetstiltak er likevel ikke hovedformålet med tjenesten.

– Først og fremst er det ment for å gi motorinteresserte folk muligheten til å personifisere bilen sin. Dette er jo politisk bestemt, sier Vinje.

Initiativet til formålet med inntektene kommer imidlertid fra vegvesenet, inspirert av lignende modeller fra Sverige og England, forteller Vinje.

Det forutsetter at vegvesenet senere kan rapportere hva overskuddet fra bilskiltene går til.

– Forhåpentligvis kan vi sørge for at de som bestiller skilt og engasjerer seg får dobbel glede, sier Vinje.

Les også

Kenguruer skaper trøbbel for Volvos selvkjørende biler

Ikke forpliktende

Nesten 1500 av de godkjente skiltene er foreløpig ikke blitt betalt for. Systemet fungerer slik at du kan reservere så mange navn du vil, og deretter ha 30 dager på å betale. Om skiltet ikke blir betalt, annuleres reservasjonen.

Vinje forventer derfor at det vil kunne komme en del annuleringer blant de 2292 godkjente skiltene til nå.

«Number of the Beast»: – Noen tror at jeg er djeveldyrker, så det har vært noen negativte kommentarer også. Men det må jeg jo regne med når det er så spesielle skilt, sier Østby.

– Søknadsprosessen er veldig enkel og kjapp, og flere har søkt og mange skilt fordi de vil sikre seg. Jeg hørte om en som har reservert 14 navn, og jeg tviler på at en 18-19-åring har så mange biler, forteller Vinje.

Vinje tror også at interessen vil avta litt etter hvert som nyheten ikke er like fersk lenger.

– Men bil er viktig for folk, det er stor bilmiljøer der ute og stor entusiasme knyttet til bilkultur. Så det er definitivt et marked for denne typen personifisering, sier han.

Noen får avslag

– Fornavn, etternavn, kallenavn og morsomheter er det som går igjen. I tillegg har vi fått inn en del søknader om fotballklubber og stedsnavn. Mange har også forsøkt å reservere ord som direkte eller indirekte er kjønnsord, banneord og lignende, men disse blir luket ut, sier Vinje til VG.

Så langt har de måtte gi rundt 310 navn avslag på søknaden.

Avisen har snakket med flere som har fått mye oppmerksomhet etter å ha satt på nye skilter, blant annet Vegard Søbstad Myhre (27) fra Trondheim som sikret seg skiltet «TACO».

Ifølge vegvesenet er LOL, ROFLMAO (Rolling on the floor laughing my ass off), KONEBIL, KAMELEN, MY TOY, 2COOL4U, 2FAST4U, KONA, DANSKEN og MR X (fra eieren av Tesla X) eksempler på skilt det har blitt søkt om rettigheter til.

Les også

Største nybilsalget i juni på 31 år

Les også

Beste nybilsalg i Europa på ti år

Les også

Stor pågang etter personlige bilskilt

Publisert:
Gå til e24.no