Unik BMW

BMW i8 er noe så sjeldent som et kjøretøy som ikke ligner på noen andre.

Publisert:

En gang iblant kommer man til en bil som skiller seg fra alle de andre. Utseendemessig kan dette være artig, men det er langt mer interessant om det gjelder det tekniske.

(Se video lenger ned i saken)

Forrige gang jeg støtte på noe som var noe helt annet, var da jeg fikk en liten prøvetur med Tesla Model S for snart to år siden. Fra det øyeblikket var det ikke vanskelig å spå at dette kom til å bli en massiv suksess i et land som Norge, der forholdene er lagt til rette for en slik bil. Man trenger ikke å være spesielt smart for å skjønne at mange ville foretrekke den fremfor en ordinær familiebil.

(saken fortsetter under bildet)

DØRPÅNER: Dørens noe uvanlige løsning gjør at man kommer ut av bilen i trange parkeringshus.

Nå skal jeg ikke påstå at BMW i8 kommer til å bli en game-changer som Model S ble. Det er samtidig en bil hvor forventningene er av det litt usikre slaget. Som med Model S. For kunne det virkelig være sant at denne familieelbilen skulle klare null til hundre på under fem sekunder og kjøre Oslo–Kristiansand uten å gå tom for strøm? Det var det.

En i8 er en sportsbil som påstås å ha nær superbilegenskaper, dette med en bensinmotor som er 1,5 liter liten og har tre sylindre. Her er det rom for å bli skuffet. Litt som det må ha vært da de første kundene mottok sin DeLorean tidlig på 80-tallet og oppdaget at motoren bød på 130 hestekrefter og null til hundre tok over ti sekunder.

I8-en har riktignok mere muskler enn som så. Bensinmotoren yter 231 hestekrefter, og i kombinasjon med elektromotoren blir det temmelig friskt, 365 hestekrefter.

Gymnastikk

Før man setter seg bak rattet, bør man ta seg tid til se litt nærmere på det ytre.

I-fabrikken til BMW prøver iherdig å lage biler som skiller seg fra både vanlige BMW-er og den generelle bilparken og i8 ligner ikke på noe annet. Lyktene bak, de merkelige aerodynamiske detaljene, det kan virke som om plan nummer én har vært å lage en mest mulig annerledes bil. Men det er mer enn som så. Det er form og funksjon.

(saken fortsetter under bildet)

LAVT UTSLIPP: Oppgitt snittforbruk er ned mot 0,2 liter per mil, det er pent.

Det merker man når man sitter i bilen, for sikten ut er overraskende god til å være en bil av denne art. Men før man kommer så langt, må man komme seg inn i bilen, og det er en øvelse i gymnastikk. Her kan det være lurt å øve litt før man tar med seg bilen til en offentlig plass. For oppmerksomhet får man i en i8. Jeg tror knapt jeg har kjørt noen bil som så raskt får etablert en folkemasse, og da skal man og huske at det er enda vanskeligere å komme seg ut av bilen på et vis som gjør at du beholder din verdighet.

Mer bilstoff på E24 BIL

Innvendig er den mindre ekstrem enn det ytre kan tilsi. Det er ganske streit BMW, og mindre kreativt enn i lillebror i3.

Den kan kjøres rent elektrisk i snaut fire mil, i normalmodus vil bilen kombinere de to motorene på et smart vis, slik at forbruket blir lavt. Vipper man girspaken mot seg, går den over i et mer aggressivt modus.

Voldsomt skyv

At dette er en litt annerledes bil, merker man under akselerasjon fra stillestående. Bilen skyter fart, og opptil 50 til 60 kilometer i timen er det svært få biler som holder følge. Den elektriske motorens umiddelbare moment og respons gir et voldsomt skyv. Etter det vil nok andre kraftpakker ta den igjen, men null til hundre gjøres unna på 4,4 sekunder.

Lyden fra forbrenningsmotoren er overraskende spenstig til å være fra en så liten enhet, men her er det brukt litt kunstige tilsetningsmidler, uten at det gjør noe som helst.

De to forskjellige motorene driver hver sin aksling, slik at den trekker på alle fire hjul når de begge jobber. Dekkdimensjonen er uvanlig spinkel til å være på en seriøs sportsbil, bakdekkene er 215/45 R20, men la deg ikke lure. For denne bilen har et veldig godt grep på veien. Den vil understyre om man er litt uvørn i en sving, men når man har kjørt seg kjent med bilen er det den fantastiske balansen man husker best.

(saken fortsetter under bildet)

RYDDIG: Innvendig likner i8 på de fleste andre BMWer.

Med batteripakken i midtkonsollen er mye av vekten lavt og sentrert midt i bilen. Måten man kan kose seg gjennom svinger på morsomme veier, er i stjerneklassen. Det er en rett og slett en av de aller morsomste bilene undertegnede har kjørt i år.

Det som samtidig er fascinerende, er at den er noe helt for seg selv. En unik opplevelse, måten den leverer krefter er ganske forskjellig fra en sportsbil med konvensjonell motor. Balansen mellom de to motorene og måten de samarbeider på, er dypt imponerende.

Jeg har alltid tenkt at hybridbiler er et slags mellomstadium på veien mot helelektriske biler, men med i8 viser BMW at det to motorer ikke bare er ekstra vekt, de kan også brukes til å skape en helt spesiell kjøreopplevelse.


Publisert:

Her kan du lese mer om