Audis beste

Audi sin supersportsbil R8 har alltid vært en fryd å kjøre, til tross for en ruskete girkasse. Nå er ikke det noe problem lenger.

Publisert: Publisert:

Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har kjørt gjennom en sving i like høy hastighet på en så ubesværet måte som i denne bilen. Den gir ingen sideveis bevegelse, rattet forteller deg at veigrepet er langt innenfor grensen og det kjennes egentlig nesten dagligdags ut.

Dette er en bil som gir føreren massivt med selvtillit. Den oppfører seg så forutsigbart og tilgivende at det nesten nærmer seg skummelt. For rett bak seteryggen sitter det en V10 motor på 550 hestekrefter.

Uten turbo.

Det gir en gassrespons som er fullstendig ubesudlet og kreftene er formidable. Bilen sender deg fra null til hundre på 3,5 sekunder, og i alle hastigheter man befinner seg i her til lands er det massive kraftresurser til rådighet. Det er det vel strengt tatt hele veien til 317 kilometer i timen.

Plus-utgave

Utgaven her, R8 V10 plus, er maksimumversjonen av R8. I forhold til den «vanlige» R8 V10, har den 25 hestekrefter mer og 50 kilo mindre å dra på. Det vil si en vekt på 1595 kilo fordelt på kompakte 444 ganger 193 centimeter.

Første gang vi prøvde R8, da den kom, den gang med V8 motoren på 420 hestekrefter, var noe av det mest overveldende bilens go-cart aktige kjøreegenskaper. De er der fortsatt. Men et viktig element er forandret. Det som var et av svært få ankepunkter mot de tidligere R8-utgavene.

Mer bilstoff på E24 BIL

Den hadde en automatisert manuell girkasse som var hakkete og langt tregere enn mange av konkurrentens. Skiftene var mildt talt ikke dynamiske og i by var den direkte ukomfortabel. Nå er denne R tronic-kassen erstattet av en ny sju trinns S tronic automatkasse med dobbelkjøtsj. Dermed er den siste brikken på plass.

For ikke nok med at girskiftene nå er raske og sømløse, så er den og mer effektiv, både i akselerasjon og i forbruk.

Mesut Özil

Da Audi R8 kom i 2007 var det mange var forundret. Audi hadde aldri laget en gatebil som var i nærheten av en supersportsbil, og så, på første forsøk, lager de en som var gjennomført imponerende. Veldig lettkjørt samtidig som den var en vaskeekte sportsbil som hørte hjemme høyt oppe i hierarkiet.

Designen var det heller ikke noe å si på. Her hadde de klart å lage en original versjon av sportsbilen med midtstilt motor, samtidig beholdt visse elementer slik at den fremstår som en Audi.

Det siste er kanskje ingen fordel.

(saken fortsetter under bildet)

SUPERSPORTSBIL: Med en V10 uten turbo, som yter 550 hestekrefter, går null til hundre unna på 3,5 sekunder.

For er man i markedet for en supersportsbil ønsker man trolig noe mer enn bare en skikkelig rask bil. Man ønsker noe spesielt, en form for x-faktor, som ligger i historikken og legendene til merker som Ferrari, Maserati, Lamborghini eller for den saks skyld Porsche. Som i generasjoner har produsert til dels ekstreme biler, gjerne med racingstamtavle.

Det blir som å spørre hvem som er kulest av Oliver Kahn eller Gianluigi Buffon, men har man kjørt en R8 V10 plus skjønner man at Audi her serverer en Mesut Özil.

Balanse

R8 har strengt tatt ingenting med de andre Audi-modellene å gjøre. Den har riktignok Quattro-firehjulstrekk, men hele oppsettet er bakhjulsbasert. Her eksisterer ikke understyringen som Audi ellers er kjent for. Den turboløse motoren har en fantastisk respons, og motorlyden med sportfunksjonen aktivert, er ren racing. Den hviner. Den har karakter.

(saken fortsetter under bildet)

BLI LAGT MERKE TIL: Audi R8 er langt fra en anonym bil. Mang en fotballproff har hatt en slik i garasjen.

Balansen i bilen er helt sensasjonell, og med store vindusflater er sikten god. Innvendig kan man se at bilen ikke lenger er helt fersk, men det er av minimal betydning. Det finnes helt opplagt biler som er mer eksotiske, som for eksempel den nære slektningen Lamborghini Gallardo, men det er vanskelig å finne en bil på dette nivået som er bedre å kjøre.

Flere biltester

De timene på svingte landevei som vi fikk med denne bilen er de morsomste bak ett ratt så langt i år. Måten man kan sette bilen inn i en sving og merke at den holder nøyaktig det sporet man ønsker, uansett om det er ujevnheter eller annet som gjerne forstyrrer, er sensasjonell.

X-faktoren med Audi R8 V10 plus er ikke basert på udefinerbare følelser, men på det bilen faktisk leverer.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om