Oslo Ap vil forby bensin- og dieselbiler

All biltrafikk inn til hovedstaden må skje med nullutslippskjøretøy. Bensin- og dieselbiler må forbys senest innen 2035, mener Oslo Ap.

UTSLIPPSFRI FREMTID: Ap har et mål om forby både diesel- og bensinbiler innen 2035.

  • NTB
Publisert:

– I forslaget vårt skriver vi senest innen 2035, men det må betraktes som et symbolsk årstall. Vi er ikke firkantet på det. Det kan hende at noen synes det er for lenge til eller omvendt, sier leder Jan Bøhler i Oslo Ap og nestleder Grete Haugdal til Dagsavisen.

Forslaget er del av Oslo Arbeiderpartis utkast til ny miljøpolitikk, utarbeidet av en arbeidsgruppe med Haugdal og Oslo AUF i spissen. Forslaget skal fremmes under Oslo Aps årsmøte denne helgen.

Haugdal og Bøhler mener det er behov for sterkere virkemidler for å redusere lokal helseskadelig luftforurensning og utslipp av klimagasser. Bøhler bedyrer at forslaget ikke er et angrep på bilen.

– Vi vil at folk skal ha frihet til å bruke bil, men i Oslo og de andre store byene er det ikke liv laget for sterkt forurensende biler i framtiden. Vi må nå sette en klar grense, akkurat som ved innføringen av røykeloven, for hvor lenge vi skal kunne kjøre inn i Oslo med slike biler. Ved å gjøre det vil både bilistene og bilfabrikantene få mulighet til å omstille seg, slik at vi får en overgang til biler som ikke forurenser, sier Bøhler.

Forsker Erik Figenbaum ved Transportøkonomisk institutt mener det per i dag er umulig å forutsi når nullutslippsbiler blir vanligere enn fossilbiler. Han minner om at biler har lang levetid.

– Derfor vil det nok fortsatt være bensin- og dieselbiler på veiene i 2035, sier Figenbaum.

Les også:

Derfor er diesel billigere enn bensinOslo kommune vil ha utslippsfri taxinæring innen 2023Toyota kommer med bil som slipper ut vanndamp i 2015

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nytt Statoil-drivstoff skal gi flere kilometer på «liter'n»

  2. – Dagens endringer er som overgangen fra hest og kjerre til bil

  3. Undersøkelse: Nordmenn vil ha elbil – opp til politikerne å nå 2025-målet

  4. Annonsørinnhold

  5. – Eier elbil, men leaser hybrid

  6. MDG: Dropp bilen, få ett års gratis transport i bytte