Volkwagens toppsjef beklager dieseljuks: – Jeg er personlig svært lei meg

Volkswagen er tatt for juks med utslippene på dieselbiler de har solgt i USA. Toppsjefen legger seg flat, og aksjekursen stuper.

UNNSKYLDER: VW-sjef Martin Winterkorn befinner seg nå i meget hardt vær.
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Volkswagen-aksjen er mandag formiddag ned 22,2 prosent til 126,40 euro på Frankfurt-børsen, noe som verdsetter den tyske bilgiganten til 60,6 milliarder euro.

Dagens børsstup har ført til at 17,3 milliarder euro i markedsverdi, eller 160 milliarder kroner, er blåst bort siden børsslutt fredag.

Hva er så forklaringen på den dramatiske utviklingen?

Juks, dieseljuks sådan, og juks med trolig de myndighetene i verden man har minst lyst til å bli i tatt i juks av, nemlig amerikanske myndigheter.

USA har nemlig en historikk der de på ingen måte viker unna fra å gi svært strenge straffer til selskap som bryter lover og regler.

Ifølge The Wall Street Journal risikerer VW bøter på opp til 37.500 dollar per bil hvis selskapet blir funnet skyldig, noe som vil beløpe seg til 18 milliarder dollar – eller 147 milliarder kroner.

Programvare lurte testen

Rent konkret går saken på at Volkswagen nå har innrømmet at de har lagt inn programvare i dieselbilene sine som gjenkjenner testsyklusen amerikanske myndigheter bruker til å teste forbruk og utslipp. Det er kravene til maksutslipp av nitrogenoksider, NOx, som man mener Volkswagen har jukset seg til godkjenninger på.

Programmet gjenkjente testsyklusen man brukte, og som så endret motorens funksjon og ytelse under testen og dermed oppnådde et utslipp som ikke var reelt.

Det dreier seg om biler med dieselmotor fra VW og Audi (VW-eid).

Les også

Risikerer milliardbot: Volkswagen jukset seg gjennom utslippstester i USA

– Svært lei meg

VW-sjef Martin Winterkorn beklager på det sterkeste manipuleringen som har funnet sted.

– Jeg er personlig svært lei meg for at vi har brutt tilliten til forbrukerne og offentligheten, skriver Winterkorn i en pressemelding.

Ifølge Winterkorn skal man gjøre alt som er nødvendig for å rette opp i skaden som har skjedd, og at «dette har første prioritet for meg personlig».

Ifølge pressemeldingen fra VW skal de nå ha bedt om en ekstern etterforskning av saken.

VW stanser nå salget av alle sine 2015- og 2016-modeller i USA som har den firesylindrede 2.0 liters TDI-motoren det er snakk om.

U.S. Environmental Protection Agency gransking gjelder alle biler som er solgt av VW i USA siden 2008.

VW-modellene det skal dreie seg om er 2009-2014 Jetta, Beetle og Golf. I tillegg til 2014-2015-modellen av Passat og Audi A3 fra 2009-2015.

VW, som i første halvår kunne påberope seg å være verdens største bilprodusent, skal ikke ha tilbakekalt biler ifølge en talsmann for selskapet.

OMFATTENDE: The Environmental Protection Agency (EPA) hevder Volkswagen har instrallert programvaren på nær 500.000 av sine dieselbiler i USA for å unngå utslippsreguleringene. Her er VW-modeller hos en forhandler i Chicago.

– Bot i milliardklassen

– Det er ingen måte man kan gjøre en optimistisk «spin» ut av dette, dette er veldig alvorlig. Det beste utfallet for VW er trolig en bot i milliardklassen, sier Max Warburton, analytiker ved Bernstein Research, til Wall Street Journal.

Samtidig er det ikke umulig at dette vil koste Winterkorn jobben.

– Winterkorn er ansvarlig for utvikling. Det betyr at Winterkorn enten visste om det, eller så visste han ikke hva avdelingen hans gjorde. For enhver politiker i verden vil det være grunn til å trekke seg, sier Ferdinand Dudenhoeffer, som leder CAR – Center Automotive Research ved universitetet i Duisburg-Essen, til Bloomberg.

VW har slitt i konkurransen med Ford, GM og Toyota i USA. Rene og kraftig dieselbiler skulle være en vekststrategi for selskapet og VW har gjort store investeringer i USA, blant annet i en fabrikk i Tennessee i 2011 til 1 milliard dollar, og samtidig indikert ytterligere investeringer i Nord-Amerika på 7 milliarder dollar innen 2018.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. VW anklages for å ha lurt utslippstester med «sofistikert programvare»

  2. – Fremstår forbrytersk

  3. Nå kan Volkswagen fikse utslippsbiler

  4. Nyhetsbyrå: Jukseprogram funnet på nye VW-biler

  5. Tidligere Volkswagen-sjef etterforskes for markedsmanipulasjon