- Apple betaler erstatning for skjult overvåking

Skal ha betalt koreansk iPhone-bruker fem tusen kroner for å ha lagret lokasjonsdata.

BETALER FOR OVERVÅKING: Apple Korea skal ha gått med på å betale drøye 5.000 kroner i erstatning til en iPhone-bruker for overvåkingen.
Publisert:

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Apple Korea betalt Kim Hyung-suk en million won, i overkant av fem tusen kroner, i erstatning for å ha samlet lokaliseringsdata uten godkjenning gjennom hans iPhone.

Det skal være ansatte ved en domstol i Changwon som forteller Reuters at Apple Korea gikk med på å betale erstatning for den ulovlige overvåkingen.

Apple har så langt ikke villet kommentere opplysningene.

I tillegg til å være iPhone bruker er Kim Hyung-suk advokat, og etter å ha sikret seg erstatningsbeløpet skal nå firmaet hans være i gang med å forberede et gruppesøksmål på vegne av alle koreanske iPhone-brukere.

De har registrert domenet www.sueapple.co.kr for å samle koreanere til gruppesøksmålet, men nettsiden knelte raskt under enorm trafikk.

Datatilsynet kritisk

Også norske iPhone-brukere var rammet av den skjulte datainnsamlingen til Apple.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, var urolig for at dataene ble lagret uten av brukerne visse om det og uten at det var klart hva opplysningene skulle brukes til.

- Det er bekymringsfullt at det stadig lagres ting og hentes ut informasjon uten at det har noe tilsynelatende formål, saThon.

Han mistenker at Apple har tenkt å bruke den innsamlede informasjonen til kommersielle formål, som for eksempel å selge den videre til reisebyråer eller lansere nye tjenester basert på personopplysningene.

Lagret lokasjonsdata

Det var i april i år at to britiske dataingeniører avslørte at alle iPhoner lagret detaljert informasjon om eierens bevegelser og overførte informasjonen til brukerens datamaskin jevnlig.

Ingenting tydet på at informasjonen ble videresendt til Apples servere, og Apple benektet at de brukte dataene til noe som helst.

Allikevel var mange kritiske til at Apple samlet inn informasjonen, og selskapet kom i mai med en oppdatering av operativsystemet som sørget for at lokasjonsdataene ikke lenger blir lagret.

LES OGSÅ: Skjult fil skaper storm mot Apple

Publisert: