LOMMERAKETT: Mini John Cooper Works: Liten bil - stor moro

Dette er den ultimate Mini. 211 hestekrefter på litt over ett tonn, det er gøy.

SPESIALUTGAVE: Mini i John Cooper Works versjon er toppen av Mini. I Norge finnes det kun en håndfull av dem.
Publisert:

Mange mener det er ett, stort imageproblem når man kjører en Mini, du kan fort bli tatt for å være en eiendomsmegler. Nå er det heldigvis mange år siden jeg har vært i markedet for leilighetsbytte, så jeg har ingen minner om denne profesjonen langt foran i arkivet. Men eiendomsmeglere har en ganske lav standing hos fenomenet "folk flest".

Glatt sveis

Om det er ufortjent eller ikke skal jeg ikke spekulere i, men de faller vel inn under samme paraplygruppe som tjueårige guttunger fra Åsen, eller eventuelt Oslofolk for alle som ikke bor der. Klyser med andre ord. Hvorfor Mini assosieres med dem, henger naturligvis sammen med at mang en Mini er observert med eiendomsmegler logo, og kiser med glatt sveis inni. Samtidig gjelder dette også for diverse Smartmodeller, Audi A3 og nå ser du ut som Fiat 500 begynner å gjøre seg veldig gjeldene her og.

Hvass

Det må jeg si jeg ga solid blaffen i når jeg satt bak rattet i denne Minien. For uansett hvordan jeg vrir og vender på det, så liker jeg bilen. Den ser bra ut, den god å kjøre og den er veldig godt skrudd sammen.

Mer bilstoff på E24BIL

I tillegg er bilen her i en seriøst hvass utgave. Det er en John Cooper Works modell. Den villeste Minien du får for penger, for mange penger.

Små dyr

For dette er ekte tullemorobil. Listepris, før du fyller på med utstyr er 448 000, hvilket må kunne sees på som en frisk pris for en bil av denne dimensjonen. Bedre blir det jo heller ikke av at den hadde en del ekstrautstyr, ikke noe overveldende, bare litt teknikk og kosmetikk, slik at sluttsummen for denne bilen var 533 000.

Større Mini

Ganske mye, for en bil som nærmer seg mikroklassen.

Mer enn GTI

Samtidig kunne Kenneth Angen hos Bavaria i Oslo, som hadde "vår" bil til salgs, fortelle at de akkurat hadde solgt en spesialutgave av John Cooper Works modellen til over 600 000. Det kan jo nevnes at en VW Golf GTI begynner på rett over 450 000 kroner. Bilen er her fra høsten 09 og har gått 4000 kilometer, den ligger nå til salgs til 459 000. Det er litt vanskelig å si at dette er et røverkjøp, men modellen fikk seg en avgiftstrøkk ved nyttår.

Mye motor

Men herregud, ønsker man, så ønsker man seg en Mini av denne utgaven.

For den er rett og slett ufattelig morsom å kjøre. Om den vanlige Cooper S utgaven er en fryd på veien, så er dette en etasje opp. Cooper S har 184 hester og har aldri virket som en sløy bil, Cooper Works har 211. Og de veier det samme, 1130 kilo.

Hvin

Den lille motoren på 1,6 liter responderer så kjapt at man tar seg i å kjøre som en kenguru, bare fordi det er så morsomt å få akselerasjonen og det frydefulle hvinet fra motoren. Aktiviserer man sport-funksjonen, og det gjør man jo, så er gass og styrerespons supertett.

Flere biltester

På svingte vei kjøres det med et flir, den tåler bra med fart inn i svingen og likedan ut. Her må man ta høyde for en smule momentstyring, da dette naturligvis er en forhjulstrekker, men dette lar seg temme med en litt nennsom høyrefot.

Knatrer

Den har ikke noe turbolag, og det er rikelig med kraft fra bunn av. Den høres og, det knatrer og smeller fra eksosanlegget, som om man kjører en rallybil.

Første elbil på ringen

Det er ikke noen komfortbil, den korte akselavstanden og det relativt stive oppsettet gjør sitt, men den er imponerende stabil. Bilen spretter ikke bortover, den tåler mye juling i en sving uten å miste retningen, og minimalt med krengning. Som en god sportsbil. Hvilket den langt på vei er.

Ingen megler

Trolig er det en bil alá Audi TT som er konkurrenten. Plassen er såpass begrenset inni at en Golf framstår som en genuin familiebil i forhold. En Mini i denne Cooper Works varianten er kostbar og liten, men aiaiai, så artig.

Og jeg har fortsatt ingen idé om hvordan det er å føle seg som en eiendomsmegler, selv ikke etter en lang og heftig formiddag bak rattet i en Mini John Cooper Works.

Følg E24s biljournalist på Twitter: mortab

Flere raske tasser:

Alfa Romeo MiTo 1,4 Turbo Benzina

Fiat 500 Abarth

Mercedes-Benz A200 Turbo

Peugeot 207 RC

Opel Corsa OPC

Mini Clubman Cooper S

Renault Clio Sport

Publisert:

Her kan du lese mer om