Telenor lanserer 5G-pilot i Danmark: Velger ny leverandør

Telenor har valgt Huawei og Ericsson til å levere utstyret til de to norske 5G-pilotene. I Danmark er det Nokia som skal levere utstyret. Telenor-sjef Sigve Brekke hinter om at kommersiell lansering kan skje tidlig neste år.

Arkivbilde av konsernsjef Sigve Brekke i Telenor under et 5G-arrangement i 2017.
 • Marius Lorentzen
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

Telenor lanserer nå sin tredje 5G-pilot med en tredje leverandør. Planene ble lansert på den store IT- og telekomkonferansen Mobile World Congress i Barcelona.

Ifølge en pressemelding fra Telenor skal testene på det nye systemet starte i løpet av andre kvartal av 2019 i Danmark.

– Nokia jobber med alle de store operatørene på 5G-markedet globalt. De er den største investoren i forskning og utvikling i Europa, og tilbyr en sterk ende-til-ende på 5G, sier Federico Guillen, som er sjef for kunderelatert virksomhet i Nokia i en pressemelding.

Selskapet har allerede en pilot i gang på Kongsberg med Huawei, som var Skandinavias første. Selskapet har også annonsert at det vil komme en pilot til med Ericsson på et ikke-navngitt sted i Norge. Nå annonserer selskapet altså en pilot med Nokia i Danmark i egen regi.

Telenor er på siden av dette koordinator for et EU-støttet prosjekt kalt 5G-Vinni for å teste 5G sammen med flere operatører.

De siste månedene har det pågått en stor debatt om Huaweis rolle i mobilnettverkene og om selskapets posisjon som en stor kinesisk leverandør kan true den nasjonale sikkerheten i Norge. PST har gått til det skrittet å advare mot Huawei, mens selskapet har avvist at deres nettverk kan eller brukes av kinesiske myndigheter til spionasje.

– Er Huawei fortsatt med som aktuell leverandør?

– Ja, men vi har fortløpende kontakt med norske sikkerhetsmyndigheter og saken er ikke avgjort ennå, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til E24 på telefon fra Mobile World Congress i Barcelona, der Telenor lanserte nyheten.

Les også: Sp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei

Les også: Nupi-forsker tror Huawei blir sjakkbrikke i handelskrigen

Les også

E24-podden på 5G-lansering i Kongsberg: – Vi har forberedt oss for 5G i flere år

Satser på lansering i 2020

Det er fortsatt mye som gjenstår før 5G vil blir lansert kommersielt i full skala. Både utstyr, bruksområder og forretningsmodeller er noe man nå skal prøve ut.

– Vi kommer nok til å teste 5G i hele år, og så ser vi for oss at vi kanskje kan lansere 5G kommersielt fra første kvartal 2020, sier Sigve Brekke.

I USA rullet Verizon i fjor høst ut en tidlig versjon av 5G der brukerne får bredbånd levert over mobilteknologien fremfor fiber i bakken. Samsung har varslet at de kommer med den første 5G-mobilen i år.

– Danmark er den tredje 5G-piloten vår og vi tester både kjerne- og aksessnett, og nye typer bruksmønstre innenfor robotikk, industriproduksjon og andre industriapplikasjoner. I Danmark skal vi også teste mer hvordan 5G kan erstatte fiber gjennom mobilt bredbånd, sier Brekke.

Et annet aspekt man skal teste er hvordan den eksisterende 4G-teknologien fungerer sammen med 5G.

Teknisk sett kalles denne nye generasjonen mobilt bredbånd eMBB, mens industritestingen er av såkalt ultra robust sanntidskommunikasjon (URLLC), som blant annet er interessant for industribruk fordi responstiden i nettet er så å si null.

Det er hovedsakelig tre fordeler med 5G over de tidligere mobilteknologiene vi kjenner som 4G og 3G:

 • Fart: Mens Telenor mener de i snitt klarer å levere rundt 70 megabit per sekund i surfehastighet i dagens 4G-nett, kan 5G-nettet fort levere 1.000 megabit per sekund
 • Respons: Mens det tar noen brøkdeler av et sekund for signalene til å komme gjennom i dagens mobilnett, skjer det så å si momentant med 5G. Det gjør at man kan bruke teknologien til å styre kjøretøy eller legeroboter, som må styres med tidsnøyaktig presisjon
 • Slicing: Mobilnettet kan deles i flere lag. Det betyr for eksempel at nødetater kan ha full kapasitet og respons i sin del av nettet, selv på et festivalområde med tusenvis av ivrige mobilbrukere

Sigve Brekke forteller at de tester hva alle de tre leverandørene Ericsson, Nokia og Huawei kan levere og hvordan de kan tilfredsstille Telenors behov.

Vel så viktig er hva 5G-nettet kan brukes til og hvordan brukerne faktisk vil bruke det.

– Så forretningsmodellene for 5G er heller ikke klare ennå?

– Nei. Innenfor kjernevirksomheten vår skal vi se om mobilt bredbånd gjennom 5G kan være en bedre måte å levere bredbånd på enn fiber enkelte steder, for eksempel i grisgrendte strøk, hyttefelt og lignende. Så ser vi også på hvordan industri og offentlig sektor kan bruke det på andre måter, sier Brekke.

Telenor har blant annet en omfattende satsing på helseteknologi, der 5G-teknologien kan være nyttig.

Les også

Telenor forbereder neste sparepakke: Vurderer å selge ut mobilmaster

Nokia skal modernisere Telenor-nettet

Telenor har nylig inngått en samarbeidsavtale med Nokia for å modernisere det som kalles kjernenettet i mobilnettene til Telenor i Norge, Sverige og Danmark.

Her skal Nokias skybaserte plattform AirGile brukes, og den vil støtte et 5G-radionett når det skal installeres.

– Kundene våre vil ha høy ytelse, rask responstid, og tjenester og oppkobling som er pålitelig og sikker. Det er viktig for Telenor å vurdere ulike teknologiske, funksjonelle og kommersielle løsninger for 5G sammen med våre leverandører og vi er veldig fornøyde med å nå kunne teste den nye teknologien i Danmark og i Skandinavia sammen med Nokia, sier Ruza Sabanovic, konserndirektør for Teknologi i Telenor.

I tillegg til testingen i Skandinavia har Nokia og Telenor også et samarbeid på gang i de asiatiske landene Thailand, Myanmar, Malaysia, Bangladesh og Pakistan for å rulle ut såkalte skybaserte virtuelle nettverk.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom

Flere artikler

 1. Trondheim blir Norges første 5G-by

 2. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

 3. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

 4. Telenor-selskap lanserer 5G i Finland med Huawei

 5. Nå starter den norske 5G-kampen: Telenor lover at Trondheim blir først