IPhone-salget bremser for Apple som ventet

Selv om Apple hadde varslet en oppbremsing i inntektene kan selskapet vise til en bedring i resultatene. Fallet i iPhone-salget overskygger for veksten selskapet har på andre produkter.

Apple-sjef Tim Cook avbildet med artisten Lana Del Rey (bak iPad-en) under et arrangement i New York i oktober.
 • Marius Lorentzen
 • Nina Tuv
Publisert:

Rett etter at det amerikanske aksjemarkedet stengte klokken 22:00 norsk tid tirsdag kveld slapp IT-giganten sine ferske kvartalstall for selskapets første kvartal.

Apple har et avvikende regnskapsår og deres første kvartal løper til og med 29. desember.

Selskapet hadde et fall i omsetningen på fem prosent til 84,3 milliarder dollar (717 milliarder kroner) i kvartalet, målt mot samme periode året før.

Samtidig steg resultat per aksje med 7,5 prosent til 4,18 dollar per aksje, noe som var marginalt bedre enn analytikernes konsensusforventning. Den var ifølge Nasdaq på 4,17 dollar.

Inntektene fra iPhone-salget falt 15 prosent mot året før til 51,98 milliarder dollar, mens inntektene fra andre produkter og tjenester økte med 19 prosent til 32,33 milliarder dollar.

Selskapet kan altså vise til en solid vekst i andre segmenter, men iPhone-salget utgjør en så stor del av virksomheten at nedgangen der overskygger den andre veksten. Over 62 prosent av konsernets inntekter kom fra iPhone i kvartalet.

 • Inntekter fra tjenester (iCloud, iTunes og lignende) økte til rekordhøye 10,9 milliarder
 • Inntektene fra iPad-salget økte med 17 prosent
 • Inntektene fra smartklokker økte med 9 prosent
 • Inntekter fra hjem og annet tilbehør økte 33 prosent

– Selv om det er skuffende å bomme på våre inntektsprognoser, så styrer vi Apple langsiktig. Dette kvartalets resultater demonstrerer at den underliggende styrken i forretningen vår er dyp og bred, sier konsernsjef Tim Cook, i en uttalelse.

Han peker blant annet på at selskapets base av aktive produkter nå har steget til rekordhøye 1,4 milliarder enheter og at de vokser i alle geografiske områder.

Ifølge finansdirektør Luca Maestri i Apple ble det tilbakeført verdier for drøye 13 milliarder dollar i kvartalet (110,5 milliarder kroner), mens netto kontantbeholdning endte på 130 milliarder dollar (1.111 milliarder kroner).

Dette er for øvrig den første kvartalsrapporten der Apple ikke rapporterer antallet solgte enheter, ifølge Macrumors. Salgstallene er interessante ettersom Apples inntektsvekst de siste par årene i økende grad har vært drevet av økte priser på produktene, og ikke et økt volum.

Apple kom med sjeldent resultatvarsel

Analytikerne hadde i forkant av tirsdagens tallslipp nedjustert sine estimater, som følge av at Apple selv kom med et resultatvarsel i starten av 2019.

Resultatvarselet, som var det første selskapet har kommet med på 16 år, sendte aksjekursen ned en bratt nedoverbakke.

Selskapet kunngjorde at flere negative faktorer kom til å påvirke resultatet for kvartalet som inkluderer julehandelen, og en av disse faktorene er et sviktende smarttelefonsalg i Kina.

Da sa Cook at han ventet inntekter på rundt 84 milliarder dollar for kvartalet – en nedjustering fra tidligere guiding på mellom 89 og 93 milliarder.

Cook sa at Apple forventet en bruttomargin på 38 prosent.

Mye av diskusjonen etter Apples resultatvarsel har handlet om det er en generell oppbremsing i det kinesiske og globale markedet, eller om kinesiske og asiatiske forbrukere dropper Apple til fordel for Huawei og andre kinesiske produsenter.

– Det blir interessant å se når Huawei slipper sine tall for 2018. Da vil vi se om det er en generell nedgang i mobiltelefonmarkedet, eller om det bare er Apple som lider, sa teknologikonsulent Salvador Baille til E24 før tallslippet.

Apple har tirsdag kommet med ferske prognoser for sitt andre kvartal:

 • Selskapet anslår en inntekt på mellom 55 og 59 milliarder dollar
 • En bruttomargin på mellom 37 og 38 prosent
 • Driftsutgifter på mellom 8,5 og 8,6 milliarder
 • Andre inntekter på 300 millioner dollar
 • En effektiv skattesats på rundt 17 prosent
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Apple

Flere artikler

 1. – Lite rom for overraskelser

 2. Apple: Julesalget ga 5 milliarder dollar mindre enn ventet

 3. Apple slår forventningene tross skuffende iPhone-salg

 4. Svakt Kina-salg rammer Apple: Andre kan stå for tur

 5. Apple-resultatet slår forventningene