Amazon og politiet setter ansiktsgjenkjenning på vent i et år

Amazon og politiet i USA legger sitt omdiskuterte samarbeid om ansiktsgjenkjenning på is i et år, etter anklager om at det egger til rasisme og diskriminering.

Menneskerettsorganisasjoner og Amazons egne ansatte har lagt press på selskapet for å sette en stopper for salg av AI-teknologi og programvare til myndighetene, og påpeker at det både kan bli brukt til å bryte folks rett til privatliv og til å gå etter minoriteter.
 • NTB-AP
Publisert: Publisert:

Uttalelsen fra Amazon onsdag kommer etter sterkt press, underskriftskampanjer og samme uke som IBM uttalte at selskapet slutter å tilby ansiktsgjenkjenningsteknologi, fordi teknologien kan føre til diskriminering og brudd på menneskerettighetene.

Amazon sier avgjørelsen ble truffet for å gi Kongressen nok tid til å innføre regler for «å styre etisk bruk av ansiktsgjenkjenningsteknologi». Amazon understreker at teknologien fortsatt vil kunne brukes av organisasjoner som beskytter barn mot overgrep og menneskehandel.

Menneskerettsorganisasjoner og Amazons egne ansatte har lagt press på selskapet for å sette en stopper for salg av AI-teknologi og programvare til myndighetene, og påpeker at det både kan bli brukt til å bryte folks rett til privatliv og til å gå etter minoriteter.

Da IBMs administrerende direktør Arvind Krishna tidligere i uken kunngjorde at IBM ikke lenger vil tilby programvare for generell ansiktsgjenkjenning eller -analyse (AI), sa han til Kongressen i et brev at IBM mener produsenter og brukere av AI-løsninger har et delt ansvar for å teste AI-løsninger for fordommer, spesielt når løsningene brukes av politiet.

De pågående demonstrasjonene mot rasisme i kjølvannet av drapet på George Floyd har også satt i gang denne diskusjonen rundt politiets bruk av teknologi og overvåkning av amerikanske nabolag.

Som et av flere store teknologifirmaer har IBM som forsøkt å forbedre nøyaktigheten til ansiktsskanningsprogramvare. Selskapet opplyser at det da fant at teknologien kategoriserte folk basert på kjønns- og raseforskjeller. Den administrerende direktøren stiller derfor spørsmål ved om slik teknologi i det hele tatt skal brukes av politiet.

Les også

Amazon med kraftig vekst i første kvartal

Les også

Elon Musk: Amazon bør brytes opp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Amazon
 2. Politiet
 3. Ansiktsgjenkjenning
 4. IBM
 5. Kunstig intelligens

Flere artikler

 1. Stavanger-selskap kjøpes opp - kommer inn i Nysnø-familien

 2. Spacemaker AI kjøpt opp for over 2 milliarder kroner

 3. Betalt innhold

  USAs smart-mur: – Teknologien presser folk til å ta farligere ruter

 4. Robot-selskapet Autostore jakter flere titalls ansatte under coronakrisen

 5. Amerikansk alarmgigant kjøper seg opp i norsk robotselskap