IT-krøll til 340 millioner kroner

NAV kan ha tapt flere hundre millioner på digitaliseringsflopp.

ANALOGT: Nav må svare for pengebruken i deres digitaliseringsprosjekt fredag.

Lise Åserud
  • E24
Publisert:Fredag må Nav-sjef Joakim Lystad, arbeidsminister Robert Eriksson og tidligere statsråd Anniken Huitfeldt forklare seg foran Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, skriver Dagens Næringsliv.

Årsaken er en rapport fra Riksrevisjonen, som fastslår at etaten har brukt 723 millioner kroner på moderniseringsprogrammet Mod. Programmet skulle gjøre alle Navs tjenester digitale innen 2018, til en prislapp på 3,3 milliarder kroner.

Programmet ble skrinlagt i fjor høst.

DN har fått tilgang til en internrapport som viser at mellom 110 til 170 millioner kroner sannsynligvis er gått tap, som følge av oppskalering, nedskalering og reorganisering. I tillegg kommer det tap på ytterligere 100 til 170 millioner kroner fra en tidligere rapport.

– Det er veldig ille og helt uakseptabelt at beløp i 100-millionersklassen går tapt. Tallet bekrefter jo det Riksrevisjonen har pekt på, og jeg regner med at ansvarlig ledelse i Nav vil fortelle oss hvorfor dette er skjedd i høringen, sier leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Martin Kolberg (Ap) til DN.

Tidligere i høst forlot daværende IT-direktør i Nav Nina Aulie sin stilling på dagen. I en intern e-post skal hun ha gitt uttrykk for at hennes arbeidsgiver har utsatt henne for et umenneskelig press for å få henne til å slutte.

Aulie er ikke innkalt til høringen.

En rapport fra McKinsey har påpekt at etaten har et stort potensial for forbedring og effektivisering i sin IT-divisjon. Der fikk også Nav-IT påpakning for å deres bruk av konsulenter.

Les også:

Vil kutte elavgift for å få gigant-servere til NorgeAltinn-sjefen mener Nav må bli flinkere digitaltKommentar: Den største skandalen i offentlig ITmail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Delte meninger om tilliten til Nav-ledelsen

  2. Nav-sjef bekrefter tap på inntil 170 millioner

  3. Kolberg er ikke fornøyd etter høring om Navs IKT-satsing

  4. Annonsørinnhold

  5. Kontrollkomiteen utsetter behandlingen av Nav

  6. NAV brukte én milliard på konsulenter i 2012