«Tingenes internett» inntar Nordsjøen

– Starten på en digitaliseringsrevolusjon offshore, slik presenterer administrerende direktør Stein André Larner i mobiloperatøren Com4, innføringen av ny radioteknologi i Nordsjøen. 

«DIGITALISERINGSREVOLUSJON»: Mobiloperatøren Com4 introduserer nå «tingenes internett» i Nordsjøen

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Mobiloperatøren Com4 introduserer nå «tingenes internett» i Nordsjøen, i samarbeid med Tampnet.

Dette er et stort og viktig steg i digitaliseringen av oljenæringen, mener Stein André Larner, administrerende direktør i Com4.

– Med andre ord er det starten på en digitaliseringsrevolusjon offshore, sier Larner i en pressemelding.

Det er teknologiene NB-IoT og LTE Cat M1 som nå introduseres på Tampnets 4G radionett offshore. Tampnet-sjef Per Helge Svensson mener det nye nettverket vil være skreddersydd for trådløs kommunikasjon offshore.

– Nettverket knytter plattformene til land i en robust ringstruktur. Oljeselskaper, serviceselskaper og produsenter av maskiner og utstyr kan gjennom NB-IoT teknologien få samlet inn store menger data, som igjen vil danne grunnlag for viktige beslutninger, og for å øke effektiviteten innen boring og produksjon, sier Svensson.

Selskapet hevder de er først i verden til å tilby NB-IoT og LTE Cat i Nordsjøen.

Gir bedre dekning

De to teknologiene har litt forskjellige tekniske egenskaper, men åpner begge for at sensorer og forskjellige enheter kan kommunisere med mobilnettet.

At forskjellig teknisk utstyr (ikke mobiler) kobles på mobilnettet er ikke nytt. Dagens systemer har samlebetegnelsen M2M (maskin-til-maskin) og bruker tradisjonelle simkort for at alt fra strømmålere til boligalarmer skal få dekning.

NB-IoT og LTE-M gjør det imidlertid mulig å kommunisere langt raskere med svært lav energibruk, og uten at man trenger fysiske simkort. De bitte små modulene kan være mindre enn et frimerke og kan vare inntil 10 år før batteriet må byttes. Teknologien vil også gi langt bedre dekning enn dagens 4G mobilnett, forklarer Larner i Com4.

Usikker hvor fort det blir penger av «tingenes internett»

Keystone og JB Group først ut

– Potensialet for bransjen er enormt, og det kommer til å skje mye innenfor dette området de to neste årene. Dette er bare starten, og Com4 opplever stor interesse for teknologien og selskapets kompetanse innenfor området, avslutter Stein André Larner.

De to første selskapene som kaster seg over teknologien er Keystone og JB Group.

Jan Narve Bakken, administrerende direktør i JB Group forklarer at de første enhetene skal benyttes av IKM for overvåkning av containere, som går til og fra Nordsjøen.

– Med Com4 sin NB-IoT tjeneste i Nordsjøen og vår sporings- og tilstandsmonitoreringsmodul, vil oljebransjen kunne effektivisere driften dramatisk, sier Bakken.

Han forklarer at enheten som tas i bruk vil gi nye muligheter i form av blant annet måling av g-krefter, vibrasjoner, lokalisering, analyse og tilstandsrapporter.

– Uante muligheter

Tidligere har det vært brukt satelittkommunikasjon for å spore og lokalisere utstyr offshore. Dette er en svært dyr løsning med begrensede muligheter, forklarer Audun Shcibevaag, managing partner i Keystone.

– Med NB-IoT dekning i Nordsjøen åpner det seg uante muligheter med tanke på effektivisering, prediktive analyser, sporing og følging av utstyr i sanntid, forklarer han.

Også på land er den nye mobilteknologien implementert. Det skjedde i september da både Telenor og Telia slo på muligheten for bruk av teknologiene i sine 4G nett.

Begge selskapene kjører pilotprosjekter og tester av mulige løsninger, som for eksempel kan koble til sensorer på vannmålere, søppelspann, beitedyr og andre ting.

Fordelen med NB-IoT over «vanlige» modemer som er koblet på mobilnettet er at de bruker mindre strøm og ofte har bedre dekning. Dermed kan en sensor snakke med mobilnettet i mange år før batteriet må byttes.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Nå rigges Brage for tingenes internett

  2. Trondheim blir Norges første 5G-by

  3. – Har fått mange spennende henvendelser

  4. Annonsørinnhold

  5. 5G utløser den perfekte stormen

  6. Ice vil på børs og kapre én av fem norske mobilkunder