Fem år siden Steve Jobs døde

Steve Jobs' ånd er fortsatt med og bestemmer retningen for Apple, sier Apple-sjef Tim Cook.

GRUNNLA APPLE: Steve Wozniak og Steve Jobs startet Apple 1. april 1976. Den første konvensjonelle datamaskinen de laget var Apple I. Dette bildet er fra en bakgrunn under en tale Steve Jobs holdt i 2010.

Foto: Kimberly White Reuters
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Onsdag 5. oktober er det fem år siden Apple-grunnlegger Steve Jobs døde.

5. oktober 2011 flommet sosiale medier over av minneord, og det var mange som delte sin hyllest av mannen som revolusjonerte IT-industrien:

– Han forandret livene våre, redefinerte hele bransjer og oppnådde en av de sjeldneste bragdene i menneskets historie: Han forandret måten hver og en av oss ser verden på, sa USAs president Barack Obama.

– For de av oss som var heldige nok til å få jobbe med Steve, det har vært en sinnssykt stor ære, sa Microsoft-grunnlegger Bill Gates.

– Steve var briljant, og hans prioriteringer var svært enkle. Han elsket familien sin over alt, han elsket Apple og han elsket menneskene han jobbet så tett sammen med og utrettet så mye sammen med, skrev Jobs' etterfølger Tim Cook.

Steve Jobs ble 56 år gammel. Han døde etter å ha ført en lang og tøff kamp mot kreft i bukspyttkjertelen.

Fortsatt retningsgivende for Apple

Jobs' ånd er fortsatt med og bestemmer retningen for Apple, fortalte nåværende Apple-sjef Cook nylig, ifølge CNBC.

– Jeg ønsker virkelig at arven etter Jobs er med Apple ti år fra nå, hundre år fra nå, tusen år fra nå, sa Cook på et arrangement i delstaten Utah før helgen.

– Ikke at det skal sette begrensninger for Apple. Vi tenker ikke «Hva ville Steve gjort?» Vi tenker ikke sånn. Men vi er i stor grad gift med hans visjon om å lage de beste produktene.

Steve Wozniak, som sammen med Jobs grunnla Apple, har imidlertid kritisert selskapet flere ganger for ikke å være innovative nok og latt konkurrentene innhente seg.

Wozniak forlot Apple i 1987. Året etter at Jobs døde uttalte han at Apple bare har oppdatert produkter som allerede er oppfunnet, og at konkurrentene var mer ledende på innovasjon.

– Det bekymrer meg, fordi jeg elsker Apple, sa han.

Startet med 1.300 dollar

SENSASJON: En 22 år gammel Steve Jobs introduserer Apple II på en messe i California i 1977. Den ble umiddelbart en suksess.

Foto: Anonymous AP

Det har gått 40 år siden Jobs startet Apple i familiens garasje i California. Sammen med Wozniak bygget Jobs den første Apple-maskinen, egentlig for å vise den frem for de andre medlemmene i datamaskinklubben Homebrew Computer Club som de to deltok på møter med. Jobs fikk imidlertid en tanke om at maskinen kunne bli et kommersielt produkt, skriver The New York Times.

Jobs utviklet svært tidlig en interesse for elektronikk, skriver avisen. Det var også denne interessen som brakte ham sammen med Wozniak på high school.

Apple ble startet i 1976 med Jobs' og Wozniaks egne midler – til sammen 1.300 dollar. Mens Wozniak var ansvarlig for teknologien, skulle Jobs ta seg av markedsføringen av den originale Apple I Computer.

Apple II ble introdusert i april 1977 på en messe i San Francisco. Med sine muligheter for å skreddersys med bestemte applikasjoner, ble maskinen en sensasjon. Salget skjøt til værs.

Suksessen tok tid

Apple-computeren og senere Mac-en var det som sikret selskapet sin enorme suksess i hard konkurranse med blant andre Microsoft.

Men alt gikk ikke bare på skinner for selskapet.

Jobs insisterte på at Apple skulle utvikle, produsere og selge hele PC-systemer, mens Microsoft valgte en mer åpen vei, noe som på 1980- og 1990-tallet skulle vise seg å være mer lønnsomt.

I 1985 ble Jobs sparket fra selskapet, av tidligere toppsjef i Pepsi John Sculley, som Jobs selv hadde hentet til Apple etter lang tids overtalelse.

– Jeg kler meg ikke i riktig type bukser for å styre dette selskapet, skal Jobs ha fortalt noen av de ansatte i Apple, ifølge The New York Times. Han var kledd i blå jeans og var barføtt.

TRIO: Steve Jobs til venstre, John Sculley i midten og Steve Wozniak til høyre. Bildet er tatt i 1984 under lanseringen av Apple II. Året etter forlot Jobs Apple og returnerte først tolv år senere.

Foto: Sal Veder AP

I perioden Jobs var ute av Apple etablerte han selskapet NeXT. Han ble også milliardær på oppkjøpet av filmstudioet Pixar, som etter suksessen med filmen Toy Story, ble solgt videre til Walt Disney Pictures.

I 1996 ble NeXT kjøpt opp av Apple, og året etter var Jobs tilbake i Apple – nå som rådgiver. Kort tid etter klarte han å avslutte en lang feide mellom Apple og Microsoft, noe som endte med at Microsoft investerte 150 millioner dollar i Apple, som på denne tiden var på randen av konkurs.

Fra 2000 satt Jobs igjen i sjefsstolen. Først i 2001, med introduksjonen av musikkspilleren iPod, gikk Apple fra å være en dårlig PC-produsent til å bli verdens mest innovative forbrukerselskap.

Etter iPod fulgte suksessene med iPhone og iPad. Jobs beskrev sin filosofi som et forsøk på å lage produkter «hvor kunst møter teknologi», skriver The Wall Street Journal. Han lyktes med denne filosofien å gjøre Apple til verdens mest verdifulle selskap.

STARTET NEXT: I oktober 1991 holder Steve Jobs en tale under The UNIX expo i New York, da som grunnlegger av NeXT Computer Inc. Fem år senere blir NeXT kjøpt opp av Apple. Operativsystemet som NeXT hadde utviklet la grunnlaget for MacOS X, som siden da har vært bærebjelken i Apples tilbud av datamaskiner.

Foto: Richard Drew AP

Lang kamp mot sykdom

Allerede i 2004 ble det kjent at Jobs var diagnostisert med en uvanlig, men helbredelig form for kreft. Apple gikk da ut med en melding om at han hadde gjennomgått en suksessfull operasjon. I 2011 dukket spørsmål om helsen hans igjen opp, og han ble sykmeldt uten forklaring, før han i august trakk seg konsernsjef.

ETTERFØLGEREN: Nåværende Apple-sjef Tim Cook.

Foto: Josh Edelson AFP

I et brev Jobs skrev der han varslet at han ville trekke seg, skrev han at han ikke ville nøle med å si fra hvis han ikke lenger var i stand til å oppfylle sine forpliktelser og forventninger som sjef for Apple.

«Den dagen er dessverre kommet,» skrev han i brevet.

Tim Cook fikk jobben med å fylle Jobs' sko. Cook sa nylig at han aldri hadde drømt om at han skulle bli konsernsjef i Apple, men at han klarer å stenge av for presset fra utsiden for å levere det som er «det største kall i livet», skriver CNBC.

Apple har siden Jobs' bortgang tatt en ny retning, med lanseringen av Apple Watch og en større satsing på å utvikle kamerafunksjon og software med den nye iPhone 7.

I dag er Apple verdsatt til 586 milliarder dollar, ifølge Forbes.

Les også

– Jeg trodde ikke datamaskiner ville klare å tenke som et menneske

Les også

Han skal fylle skoene etter Steve Jobs

Les også

Jobs-rykter rammer Apple-aksjen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Teknologi
 3. iPhone
 4. Microsoft

Flere artikler

 1. Apple-gründer Steve Wozniak lanserer digital utdanning

 2. Matvarer, olje og mobiler: Her er Oljefondets største investeringer

 3. Kronikk: Apples nye strategi er en gigantisk innrømmelse overfor Microsoft

 4. Betalt innhold

  Femten mennesker som Apple ikke klarer seg uten – heller ikke Tim Cook

 5. Derfor tar de Apple til retten