NY Times: Facebook har delt brukerdata med kinesiske selskaper

Facebook erkjenner å ha delt brukerdata med kinesiske selskaper, deriblant Huawei, som USA anser som en sikkerhetstrussel, ifølge The New York Times.

  • NTB
  • E24
Publisert: Publisert:

I tillegg til Huawei opplyser Facebook at Lenovo, Oppo og TCL er blant de 60 selskapene de har delt brukerdata med, ifølge avisen.

For noen av selskapene skal samarbeidet ha begynt allerede i 2007, og den delte informasjonen inkluderer blant annet utdannings- og arbeidshistorikk, sivilstatus og ulike ting brukerne har likt på Facebook.

Facebook har ikke besvart NY Times' forespørsel om en kommentar til saken. Det er ikke kjent om informasjonen er misbrukt på noe vis.

Huawei er av amerikansk etterretning ansett som en sikkerhetstrussel. Ifølge NY Times planlegger Facebook å avslutte samarbeidet med selskapet allerede denne uken.

Ga data til telefonprodusenter

Tirsdag sprakk nyheten om at Facebook det siste tiåret gitt mer enn 60 ulike produsenter av telefoner og andre surfeplattformer tilgang til data om brukerne og deres venner.

Det inkluderer Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft og Samsung. Det skal ha startet før Facebook-apper var bredt tilgjengelig på smarttelefoner.

Det var NY Times som avslørte saken.

Avtalene økte nedslagsfeltet for Facebook og gjorde det mulig for telefonprodusentene å tilby kunder populære funksjoner på det sosiale mediet, som meldingstjenester, «like»-knapper og adressebøker.

Ingen tilfeller av misbruk

Facebook ga telefonselskapene tilgang til data om brukeres venner uten deres samtykke, selv etter å ha lovet å ikke lenger dele slik informasjon med utenforstående.

Facebook sier avtalen hverken bryter med deres egne eller myndighetenes regler, og at selskapet heller ikke kjenner til tilfeller hvor informasjonen har blitt misbrukt. Siden april i år er avtalen imidlertid i gang med å avvikles.

Les også

Avis: Facebook ga brukerdata til telefonprodusenter

Les også

Facebook har stengt over 1 milliard falske kontoer siste halvår

Les også

– Det skal være lett å forstå, kort og med forståelig språk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Facebook
  2. Mark Zuckerberg

Flere artikler

  1. Avis: Facebook ga brukerdata til telefonprodusenter

  2. Ekspert om Facebook-avsløring: Kan være toppen av isfjellet

  3. Facebook vet ikke hvor det har blitt av brukerdata

  4. Facebook saksøkes - aksjen faller

  5. Facebook kan ha gjort informasjon fra opptil 14 millioner brukere offentlig