Så mye koster Musks første Mars-landing

Punger ut milliarder for å sette sitt private romfartsselskap på den røde planeten.

BLAR OPP MILLIARDER: SpaceX-sjef Elon Musk skal bli den første til å sende et privat, ubemannet romfartøy til mars i 2018.
Publisert: Publisert:

Den visjonære Tesla- og SpaceX-gründeren Elon Musk vil være først ute med å gjøre mye, og ikke bare her på jorden.

Han akter å sende mennesker til Mars i 2024, med en langsiktig plan om å kolonisere vår røde naboplanet.

Men selv Musk må krype før han kan gå. I april annonserte SpaceX planer om å skyte opp en rakett med et ubemannet Mars-romskip ved navn «Red Dragon» allerede om to år, med ankomst i 2019.

Selv om USAs statlige romfartsprogram NASA har gjennomført flere ubemannede Mars-besøk, vil det være første gang i historien at en annen planet besøkes av en privat aktør.

Les også

Elon Musk vil sende mennesker til Mars om ni år

Estimerer 2,6 milliarder

SpaceX har selv holdt tett om hvor mye Mars-landingen vil koste dem, men nå har NASA lettet på sløret. NASA er involvert i prosjektet via en samarbeidsavtale med Musks romfartsselskap.

På et møte onsdag uttalte NASAs programadministrator Jim Reuter at de vil spytte inn om lag 32 millioner dollar, og at avtalen innebærer en «10-til 1»-kostnadsdeling.

– Deres ti mot våres én, presiserte Reuter ifølge Space News.

Gitt opplysningene om NASAs utlegg, betyr det at SpaceX vil bruke i overkant av 300 millioner dollar på Mars-landingen, tilsvarende 2,55 milliarder kroner etter dagens kurs.

HISTORISK: Slik illustreres mars-landingen til «Red Dragon». SpaceX planlegger å skyte ut romskipet allerede i 2018, med ankomst på den røde planeten året etter.

Skal gi NASA data

NASA gir sin ekspertise på flere områder for å hjelpe Musk med Mars-prosjektet. Romfartsbyrået har rådgitt SpaceX om valg av landingssted på planeten, bidratt med ingeniører og lar SpaceX bruke deres «Deep Space»-nettverk for å holde kommunikasjon med romskipet underveis.

Til gjengjeld vil NASA få tilgang til dataene SpaceX samler opp under sitt landingsforsøk. Red Dragon vil være svært tungt med en vekt på inntil 10 tonn, langt mer enn noen av romfartøyene NASA har plassert på planeten.

Les også

Solcellefly har fullført reisen jorden rundt

Vil teste romskip for mennesker i 2022

Erfaringene SpaceX gjør seg er ventet å hjelpe NASA med mer omfattende Mars-prosjekter senere.

Forrige måned avslørte Elon Musk at han også vil sende ubemannede romskip til Mars i 2020 og 2022.

Sistnevnte er ekstra spennende, for da vil han sende Mars Colonial Transporter – som er det samme romskipet SpaceX skal bruke for å frakte mennesker.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om