Ber for åpent nett

Internettoppfinner Vint Cerf kjemper beinhardt for Internetts sjel. Han har liten sans for bredbåndsleverandører og andre som prøver å kuppe deler av nettet.

Vint Cerf er bekymret over at bredbåndsleverandører verden over prøver å sette inn portvakter og dele Internett i to. Han ber om at Internett også i fremtiden er fritt og åpent for alle. De siste to årene har Cerf jobbet i Google, som sjefsevangelist for Internett.
Publisert:

- Hvis Internett skal fortsette å utvikle seg og stimulere til innovasjon, så kan det ikke deles i to. Det er et stort Internett, og hele poenget er at ingen skal eie det. Det skal være åpent og nøytralt.
Vint Cerf, som denne uken besøker Norge, er sterk og klar.
En av Internetts fedre er frustrert over at bredbåndsleverandører over store deler av verden prøver å kuppe nettet.

For dårlig konkurranse

Frykten er at det fører til et motorveinett for bredbåndsleverandørenes kunder og krabbefart for andre. Nylig uttalte amerikanske myndigheter at de var for en slik todeling av nettet. Cerf mener å ha sett mange uheldige følger av det i USA.
Den samme debatten kom nylig til overflaten her hjemme i forbindelse med at Telenor ville bryte Nix-samarbeidet.
- Konkurransen på bredbånd er for dårlig. Det er fordi bredbåndsleverandører også tilbyr innholdstjenester som for eksempel video. Problemet er at de sperrer inn egne kunder og gjør det vanskelig for konkurrenter å levere tjenester til disse kundene. Konkurransen og kreativiteten ødelegges.
Hverken Cerf eller mannen bak world wide web, Tim Berners-Lee, tok patent på sin oppfinnelse. De har derfor ikke blitt rike slik andre IT-genier som Bill Gates og Steve Jobs har blitt. Og det er årsaken til at alle har alle kunnet gjøre omtrent som de ville på nettet. Også Berners-Lee bruker nå mye av sin tid på kjempe for å bevare denne friheten.

- Hvordan føles det å ha funnet opp noe som er så viktig for så mange mennesker?

- "It's Cool". Det er som å ha gitt oksygen til folk slik at de kan puste, smiler Cerf som er snar med å legge til at det han og Robert Kahn har funnet opp kun er byggesteinene til Internett.
- Internett kan sammenlignes med et globalt veinett. Mange har vært med på å bygge ut veiene og laget bygninger og andre ting. Kreativiteten har vært stor, og det kan vi ikke på noen måte kan ta æren for. Vi har bare gjort det mulig å bygge veiene, sier Cerf.
Optimist

I dag er 1,2 milliarder maskiner som er koblet på nett, og han er nå opptatt av at også resten av verden skal bli med.
- I 2015-2020 tror jeg at 90 prosent av jordens befolkning er online, sier Cerf, som blant annet ser en sterk økning i Internett på mobile enheter. For to år siden fant 64-åringen ut at han hadde lyst til å jobbe for Google.
- Jeg sendte en e-post til sjefen Eric Schmidt og spurte om han trengte hjelp, sier Cerf.
Svaret kom kjapt, et kort "YES". Kort tid etter utnevnte Google-gründerne Cerf til "Chief Internett Evangelist". Nå reiser han verden rundt for å oppildne både Google-ansatte, studenter og andre. - Jeg er som en liten humle som flyr rundt for å spre ideer, sier han til Aftenposten like før han setter seg på flyet for å møte studenter og Googles forskere i Trondheim.
Cerf bruker også mye av tiden sin på Googles kanskje mest høytflyvende prosjekt - å bringe Internett ut i verdensrommet.

Publisert: