Rydder opp i pinkodekaoset

Nå trenger du snart bare én dings og én kode til alle offentlige etjenester. Mot slutten av 2009 kommer det norske borgerkortet, som blir en konkurrent til dagens private eID-aktører

FORBEDRER: Fornyingsminister Heidi Grande Røys og Norge har fått kjeft for å være trege på eID, men nå tar fornyingsministeren grep.

KNUT FALCH / SCANPIX
  • GUNHILD M. HAUGNES
Publisert:

Når du bekrefter ligningen din på nett bruker du én pinkode, når du betaler på nettbanken bruker du en annen, når du registrerer gjeldsbrevet i Lånekassen bruker du en tredje pinkode osv. Disse pinkodene er din eID (elektronisk identitet).
eID-nav

- Vi etablerer nå et felles nav, som gjør at man bare trenger én kode for alle offentlige elektroniske tjenester, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.
Dette samtrafikknavet skal utvikles av det nyopprettede IT-direktoratet, og loves ferdig i løpet av året.
Det har grodd frem en rekke private eID-leverandører, blant annet Bank ID og Buypass. BankID brukes av mange nettbankkunder, mens Buypass blant annet brukes av Norsk Tipping, ulike helseetater og kommuner. Det nye samtrafikknavet skal håndtere og godkjenne eID-løsningene fra disse og andre.
Norsk borgerkort

Samtidig starter utviklingen av et norsk borgerkort. Dette skal ha et meget høyt sikkerhetsnivå, og skal kunne brukes til sensitive e-tjenester, som søk i personlige helsedata, underskrift av gjeldsbrev og lignende. Borgerkortet skal også kunne brukes i stedet for pass i Schengen-land.
Borgerkortet, som utvikles i samarbeid med Justisdepartementet, skal etter planen se dagens lys mot slutten av neste år.
Konkurranse om eID

De store private aktørene har tidligere uttrykt seg negativt til tanken om en statlig eID, de får nemlig en offentlig konkurrent. eID har utviklet seg til å bli "big business". Buypass, som eies av Norsk Tipping og ErgoGroup omsetter for over 100 millioner kroner.
- Samtrafikknavet sikrer trygge løsninger og rettferdig konkurranse. Så lenge de private eID-aktørene fyller de offentlige kravene, blir de sidestilt med den offentlige eID-en. De har jo også et forsprang i og med at de allerede har løsninger, mens borgerkortet ikke kommer før 2009/2010, sier Grande Røys.
Må svare Høyre i dag

Norge har fått kritikk i internasjonale undersøkelser for treghet innen eID. Grande Røys må dessuten i dag svare i Stortinget på en interpellasjon fra Høyres Trond Helleland om hvorfor det går så tregt å få etablert en eID.
Foryingsministeren mener statlige etater og kommuner kan gjøre mye allerede i dag. Hun påpeker at Skattedirektoratet utvikler en eID-løsning for alle offentlige e-tjenester som krever et lavere sikkerhetsnivå.
- De fleste offentlige tjenestene krever kun nivå 3. Det er ikke noe å vente med, sier hun.

Publisert:

Flere artikler

  1. Grande Røys til angrep på Finn.no

  2. Frykter ulovlig prissamarbeid

  3. - Dyrt å velge bort Microsoft

  4. Nå kan du bruke BankID til å sjekke skatten

  5. Kommunene blinkes ut som IT-sinker