Svensk artist kjøpte falske avspillinger på Spotify

Ønsket å vise hvor enkelt det er å jukse med strømmetallene, skriver Dagens Nyheter.

FIKK STRØMME-BOOST: Artisten Mange Schmidt.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

I begynnelsen av januar steg Spotify-avspillingen av låten «In the ghötto» med den svenske rapperen Mange Schmidt med 2.600 prosent fra én dag til den neste.

Den første dagen ble låten avspilt 155 ganger. I løpet av de neste dagene ble låten spilt av rundt 5.000 ganger daglig.

Artisten selv sier at grunnen til den plutselige økningen var en bestilling han hadde gjort: På en nettside betalte Schmidt 470 euro for 100.000 avspillinger i løpet av 12–14 dager. Det forteller artisten selv til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Dette var et eksperiment, ifølge Schmidt.

Til Dagens Nyheter sier han at han ville teste systemet og se om Spotify ville fange opp juks. Han kontaktet selv avisen for å legge frem dokumentasjon på hvor enkelt det skal ha vært å kjøpe falske avspillinger på strømmetjenesten.

– Jeg ville skape oppmerksomhet rundt spørsmålet. Det er et stort problem i musikkbransjen – men bransjen er ingenting uten lytterne. Som konsument synes jeg det her er jævlig feil, sier Schmidt til avisen.

Les også

Svensk inntektsrekord: Spotifys produktdirektør tjente 332 mill.

Spotify: – Vi har flere tiltak

Spotify betaler ut royalties til artistene fra en felles pott som gjør at dersom andelen til én artist øker, krymper den for en annen. Det gjør at den som fusker med sine avspillinger, kan ta penger fra dem som ikke gjør det, ifølge Dagens Nyheter.

Nordisk kommunikasjonssjef Fredrik Westin i Spotify skriver følgende i en kommentar til E24:

– Kunstig manipulasjon av lyttinger er noe som påvirker hele industrien, og som verdens mest populære lydstrømmingsplattform ser vi veldig alvorlig på det. Likt som for andre store digitale tjenester, finnes det individer som kommer til å forsøke å lure systemet.

Les også

Spotify legger ned norgeskontoret

– Vi har flere tiltak og metoder på plass for å overvåke bruken av våre tjenester for å beskytte våre brukere og vi samarbeider aktivt med våre bransjepartnere for å takle disse problemene. Når vi identifiserer eller blir oppmerksomme på ikke tillat aktivitet, tar vi tiltak som kan inkludere bortfall av streams, royalties og tiltak for å motvirke effekten av plassering på våre topplister. Vi fortsetter å arbeide for å ta bort incentiv for ikke tillatt aktivitet, skriver Westin.

Flere lignende saker

Denne saken føyer seg inn i rekken av saker som angår manipulering av strømmetjenester de siste årene.

Våren 2018 avslørte Dagens Næringsliv hvordan lyttertallene til Beyoncé og Kanye West var blitt manipulert på strømmetjenesten Tidal.

Tidligere denne uken skrev Di Digital at ansatte i Spotify har indikert at så mye som 3–4 prosent av selskapets strømminger er manipulert, ifølge kilder nettstedet har snakket med.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Spotify
  2. Strømming
  3. Strømmetjenester
  4. Musikk

Flere artikler

  1. Taylor Swift lanserte egen musikk på nytt: Kan ha dratt inn flere millioner

  2. Podkasttrøbbel for Spotify

  3. Facebook-feil førte til store problemer for flere apper

  4. Svensk inntektsrekord: Spotifys produktdirektør tjente 332 mill.

  5. Bredt tek-fall: Snap og Spotify raste