Apples kredittkort under gransking for diskriminering mot kvinner

Apples kredittkortsatsing «Apple Card» er under gransking for diskriminering mot kvinner, etter påstander om at algoritmene tilbyr kvinner lavere kredittgrense basert på kjønn.

Tony Avelar / FR155217 AP
 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Apples kredittkort granskes av lokale myndigheter i New York for diskriminering mot kvinner, ifølge The New York Times.

Granskingen kommer etter at Twitter-bruker David Hansson klaget over at algoritmen som avgjør hvor høy kredittgrense man kan ha tildelte ham over 20 ganger høyere kredittgrense enn hans kone, som har høyere «kredittscore» enn han.

Hansson sa at Apples kundeservice raskt svarte på henvendelsen og justerte kredittgrensen han, men representanter fra kundeservice skal også ha sagt at de ikke kan endre algoritmen som avgjør kredittgrensene.

Lignende opplevelser

Flere kunder skal ha stått frem og klaget på algoritmen etter Hanssons status.

Blant disse er en av Apples grunnleggerne Steve Wozniak, som sa at han fikk ti ganger så høy kredittgrense som sin kone. Wozniak ba også myndighetene om å undersøke hvordan disse algoritmene fungerer.

Åpner gransking

«Enhver algoritme som med vilje, eller ikke, resulterer i diskriminerende behandling av kvinner eller noen annen beskyttet klasse, bryter loven i New York», sier en representant for myndighetene til New York Times.

Videre sier representanten at myndighetene er urolige etter å ha lært om potensielt diskriminerende behandling med hensyn til avgjørelser om kredittrammer som angivelig er gjort av Apple-kortet, utstedt av Goldman Sachs.

Nekter for diskriminering

Utgiveren av kortet, Goldman Sachs, nekter for at deres algoritmer påvirkes av kjønn, og fastholder at hver søknad om kreditt er individuell, og at det er den eneste faktoren som avgjør hvilken kredittgrense du får.

Da Apple lanserte kredittkortet tidligere i år, skrøt de av at de ville innføre enkelthet i en «ellers forvirrende verden av finans». I tillegg la selskapet til at Apple Card ville være «enkelt og sømløst», og lede til et «sunnere økonomisk liv».

We wanted to address some recent questions regarding the #AppleCard credit decision process. https://t.co/TNZJTUZv36
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. Kredittkort
 3. Wozniak
 4. Apple
 5. Diskriminering
 6. Goldman Sachs
 7. Apple Card

Flere artikler

 1. Nordea-kunder får ikke kontakt med kundeservice

 2. Amerikanske selskaper setter politiske donasjoner på pause etter Kongress-stormingen

 3. To suspendert etter at 75 år gammel mann ble alvorlig skadet – 57 politifolk slutter i protest

 4. Justiskomiteen godkjenner riksrettstiltalen mot Trump

 5. Betalt innhold

  Kampen om podkasttronen