Norsk selskap skal gi en fjerdedel av internett Instant Articles

I midten av april åpnes Facebooks Instant Articles for alle. Takket være norske Dekode vil alle som publiserer via Wordpress, kunne levere artikler via tjenesten.

NORSK UTVIKLER: Utviklerne i Dekode står bak tillegget som skal sikre Wordpress-brukere verden over muligheten til å publisere via Instant Articles.
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

I midten av februar bekreftet Facebook at tjenesten Instant Articles (se faktaboks) vil åpnes for alle 12. april.

Tidligere har tjenesten vært tilgjengelig for enkelte av Facebooks samarbeidspartnere, blant andre National Geographic, Buzzfeed og New York Times. Dagbladet ble i januar første norske avis til å publisere Instant Articles - artikler som er publiseres direkte hos Facebook.

Tjenesten vil la brukerne åpne artikler i Facebook-appen på telefonen, uten at man må hente innholdet fra publisistens nettside.

Ifølge Facebook lastes siden umiddelbart, og kan være så mye som ti ganger raskere enn å åpne en artikkelen som er lenket inn hos Facebook.

Les også

Schibsted-topp vil ha felles kamp mot Google og Facebook

Norsk utvikler

For å sørge for at alle deres brukere skal få tilgang til Instant Articles, fikk Automattic, som er selskapet bak Wordpress, utviklet en plug-in, eller programtillegg, som skal sørge for at når Instant Articles åpner for alle i midten av april, vil alle Wordpress-sider ha muligheten til å være kompatible med tjenesten.

Bak denne tjenesten står det norske teknologibyrået Dekode.

Siden november har tre utviklere og en prosjektleder jobbet med tillegget, og gründer og daglig leder i selskapet Magne Ilsaas sier til E24 at det var en milepæl for dem å jobbe med et så stort prosjekt.

I det Instant Articles åpnes for alle, vil Dekode ha laget rammeverket som skal gjøre det lett for alle Wordpress-brukere selv å publisere via tjenesten.

Les om Dekode hos E24 Bedrift

Av alle sidene som finnes på internett, er 26 prosent publisert i Wordpress, ingen andre publiseringsverktøy er i nærheten av en slik andel. Wordpress er basert på åpen kildekode, såkalt open-source, noe som betyr at teknologien er tilgjengelig gratis for alle som ønsker å bruke den.

Anbefales til storkundene

På oppdrag fra Automattic har Dekode i samarbeid med Facebook utviklet plug-inet, og jobben sikret også selskapet status som Wordpress VIP-servicepartner.

– Det var syretesten vi fikk av dem for å godkjennes som VIP, sier Ilsaas.

GRÜNDER: Magne Ilsaas startet selv selskapet Dekode, som nå har gjort seg bemerket som en av de beste på Wordpress-utvikling i verden.

Per i dag har Wordpress 11 Vip-servicepartnere. Disse selskapene tar seg av storkundene til Wordpress. Når Automattic får en henvendelse, videreformidler de den til partnernettverket sitt.

– Fra et markedsperspektiv har vi nå fått et kvalitetsstempel når noen så store som Automattic går gode for oss og anbefaler oss, si er Ilsaas.

– Det var en lang prosess. Først måtte vi dukke opp på radaren til Automattic. Wordpress er veldig «community-drevet», så vi har hatt en veldig aktiv rolle i «communitiet» både lokalt, og nå også internasjonalt. Det var nok en forutsetning for at vi i det hele tatt har blitt lagt merke til, sier Ilsaas.

Ble håndplukket

KRESNE: Simon Dickson i Automattic sier at de stiller svært høye krav til selskapene de knytter til seg som samarbeidspartnere,

Etter at selskapet kom på Automattics' radar, gjorde sistnevnte en grundig evaluering av de norske utviklerne. Simon Dickson, plattformdirektør for Automattic i Europa, sier til E24 at de som selskap er svært nøye når de velger ut hvilke partnere de går gode for.

– Vi ønsker kun å knytte til oss de beste av de beste. Dekode har lenge hatt en sentral rolle i Wordpress-samfunnet, blant annet arrangerer de alltid Wordcamp i Oslo (årlig Wordpress-event, journ.anm). Men det viktigste er at teknologien deres er god. Det er en forutsetning for i det hele tatt å bli vurdert. I tillegg har Dekode et veldig kreativt, visuelt bilde, og de skiller seg kanskje litt fra mange andre av våre partnere, sier Dickson.

Dickson forteller at han i de siste 18 månedene har jobbet med Wordpress i det europeiske markedet, og at det derfor var viktig å knytte til seg europeiske samarbeidspartnere.

Dekode var ifølge Dickson øverst på listen over selskaper Automattic vurderte i Skandinavia og Europa. Arbeidet med tillegget som Ilsaas omtaler som «syretesten», var ifølge Dickson mer en bekreftelse enn en prøve.

– Vi visste allerede hva de kunne, så vi var aldri i tvil om at de kom til å levere, sier han.

HAR TRO PÅ VEKST: Dekode har i dag 20 ansatte, Ilsaas sier bedriften har vokst jevnt, og regner med å gjøre det i fremtiden også.
Les også

Forskere skeptiske til felles publiseringsplattform

Wordpress vokser i Norge

Tidligere har Dekode hovedsakelig jobbet nasjonalt med alt fra store selskaper til små nettbutikker. Nylig ble de enige med departementene om en avtale på Wordpress-utvikling. Ilsaas sier at han merker at Wordpress nå er på vei til å slå gjennom i det norske bedriftsmarkedet.

– For det første tror jeg det har med pris å gjøre. Mange kunder stiller nok spørsmålstegn ved hvorfor de skal betale så mye, når de kan få noe tilsvarende til den samme prisen et annet sted.

Han tror at det har tatt litt tid før organisasjonene har begynt å stole på tjenesten, men at det nå finnes så mange store eksempler på at det fungerer, og at flere og flere tør å ta steget over på Wordpress.

Les også

Facebook gjør endringer i nyhetsfeeden din - igjen

Satser i utlandet

Noe av det Dekode håper å få til i tiden fremover, er å jobbe mer internasjonalt. Med den nyervervede VIP-statusen og Facebook-jobben under beltet, sier Ilsaas at de har fått flere konkrete henvendelser som er spennende, og at de håper å kunne bruke dette til å få flere kunder utenfor landets grenser i tiden fremover.

– Det vil bli slitsomt om vi skal kjempe om de samme kundene i Norge som alle andre små norske byråer. Klarer vi å få mer av kundestrømmen eksternt, så gjør det at vi har flere bein å stå på, sier han.

Det betyr ikke nødvendigvis at Dekode ønsker å etablere seg fysisk i utlandet, da man i denne bransjen kan jobbe fra stort sett hele verden.

Ilsaas har også et tips til utviklere som har lyst på jobb i årene fremover.

– Dersom en utvikler i dag lærer seg Wordpress, har han jobb i all overskuelig fremtid, avslutter han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Facebook

Flere artikler

  1. Facebook vil prøve ut betalt abonnement på artikler

  2. Norske medier gir opp Facebook-artikler

  3. Facebook vet ikke hvor det har blitt av brukerdata

  4. Facebook stanser titusenvis av apper

  5. Schibsted-direktøren foreslår norsk alternativ til Facebook