Kina forbyr bruk av Windows 8 i forvaltningen

Microsofts salgsproblemer i Kina fortsetter etter at statsansatte nå forbys å bruke siste versjon av Windows.

FORBUDT: Kinesiske myndigheter vil ikke være med på Microsofts planer om å bytte ut det eldre operativsystemet Windows XP med Windows 8.
Publisert:

Innkjøpsavdelingen for den kinesiske statsforvaltningen har nå lagt ned forbud mot å innstallere Windows 8 på statens datamaskeinger.

Dette ble først kjent i en kunngjøring om bruk av energibesparende produkter som innkjøpsavdelingen publiserte på sine nettsider i forrige uke, ifølge Reuters.

Ifølge en melding som det statlige nyhetsbyrået Xinhua sendte ut tirsdag, skal forbudet i tillegg bidra til å øke datasikkerheten på statens maskiner.

Nyhetsbyrået sier beslutningen har sammenheng med at Microsoft nylig avsluttet sin brukerstøtte for Windows XP, altså et mye eldre operativsystem i Windows-rekken.

- Overrasket

- Vi ble overrasket over referansen til Windows 8 i dette varselet. Microsoft har jobbet aktivt sammen med flere av statsetatene om en evalueringsprosess for å sikre at våre produkter og tjenester møter alle deres krav, sier Microsoft i en uttalelse.

- Vi har, og vil fortsette med, å tilby Windows 7 til kunder i statsapparatet. Samtidig jobber vi med evalueringen av Windows 8 i samarbeid med relevante etater, fortsetter IT-giganten.

Ukjent begrunnelse

Verken den kinesiske regeringen eller deres Xinhua vil gå nærmere inn på hvordan forbudet mot Windows 8 skal bidra til bruk av energibesparende produkter, eller hvordan det kan bedre sikkerheten.

Forrige måned avsluttet Microsoft sin brukerstøtte både i Kina og ellers i verden for det 13 år gamle operativsystemet Windows XP, i håp om at brukerne ville ta i bruk nyere, sikrere versjoner av Windows.

Det kan ha gjort XP-brukerne mer sårbare for virus og hackere.

- Kinas avgjørelse om å forby Windows 8 hindrer Microsofts forsøk på å erstatte XP, sier datafirmaet Catalys.

Kina har lenge vært et vanskelig marked for det amerikanske IT-selskapet. Tidligere konsernsjef Steve Ballmer skal i 2011 ha sagt at på grunn av piratvirksomhet hadde Microsoft lavere omsetning i Kina enn i Nederland, selv om PC-salget er like høyt i Kina som i USA.

Les også:

Microsoft fikser feil i Windows XPI dag setter Microsoft punktum for XPUSA tiltaler kinesiske hackere for dataspionasje

Publisert: