Nye iPhone-modeller får bedre «norsk» 4G

Med de nye iPhone-modellene tar Apple igjen konkurrentene. Dermed vil norske mobilbrukere oppleve langt bedre 4G-dekning enn i dag.

FÅR NORSK STØTTE: Apples konserndirektør for markedsføring var blant Apple-toppene som tirsdag kveld presenterte selskapets to nye iPhone-modeller. De vil støtte det norske 4G-nettet langt bedre enn før.

JUSTIN SULLIVAN
  • Marius Lorentzen
Publisert:

På en av sine kjente og velregisserte presentasjoner tirsdag kveld lanserte Apple to nye varianter av smarttelefonen iPhone.

Både på «billigvarianten» iPhone 5C og det nye flaggskipet iPhone 5S, lovet Apple-toppene langt bedre støtte for det nye mobilnettet 4G. Det betyr at norske brukere vil få en langt bedre opplevelse.

Fordi frekvensene som brukes i mobilnettene verden over varierer kraftig, har ikke Apples første 4G-telefon, iPhone 5, støttet mer enn et frekvensbånd her i landet.

For mens amerikanerne bruker noen frekvenser, bruker europeerne og asiaterne andre. Til og med internt i Europa er det forskjell mellom hvilke frekvenser som benyttes.

I Norge begynte vi først med 4G over 2.600 Mhz-frekvensen. I tillegg vil de nye frekvensene på 800-båndet åpnes om ikke lenge, og disse vil gi langt bedre dekning. Disse har inntil nå ikke vært støttet av Apple.

Tar igjen Samsung

Apples første 4G-telefon støttet imidlertid bare 1.800-frekvensen. Både Telenor og Netcom har også valgt å bygge ut dette, og Telenor var først ute i mars. Resultatet har imidlertid vært at iPhone-brukere i Norge kun har fått 4G på visse steder.

Netcom har for eksempel valgt å ikke bruke 1.800-frekvensen i byene, noe som har utelukket iPhone-brukerne til nå.

Flere av Apples konkurrenter, inkludert Samsung, tilbyr imidlertid telefoner som fullt ut støtter frekvensene som brukes i Norge. Nå lover Apple at deres to nye mobiler også vil ha full støtte i norske nett.

LES OGSÅ: Utvikler Firefox til billige smarttelefoner på Fornebu

Dermed vil norske mobilbrukere kunne alle frekvensene som benyttes i 4G-nettene til Telenor og Netcom (og Tele2 når de åpner sitt).

Teknologidirektør Frode Støldal og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge bekrefter overfor E24 at de nye telefonene vil støtte alle de tre aktuelle frekvensene i deres mobilnett.

- Vil det bli en merkbar forbedring i 4G-dekningen for kundene med de nye iPhone-modellene?

- Dersom de nye telefonene støtter alle frekvenser, vil de som anskaffer seg ny iPhone få tilgang til samtlige av våre 4G-stasjoner. Dette vil gi en merkbart bedre 4G-opplevelse, sier Støldal i Telenor.

Netcom avventer

Kommunikasjonsdirektør i TeliaSonera Norge (Netcom) Øyvind Vederhus forteller at alt tyder på at telefonene vil fungere på alle frekvensene, men at de ikke vil slå det helt fast ennå.

- Såvidt som man kan tolke spesifikasjonene fra Apple, så vil de nye telefonene støtte frekvensene. Men det gjenstår en endelig bekreftelse fra Apple før vi vil slå det helt fast, sier Vederhus til E24.

Les også

Mener Apples «billig-iPhone» er for dyrHolbergfondene: Nokia - det uventede comebacket?«Billig»-iPhone kostet Apples eiere 62 milliarder

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Apple
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nå skrur Telenor på 4G+

  2. Nå rulles superdekningen ut

  3. Her tester Telenor neste års «skjulte» mobilrevolusjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Tele2 drømte om å eie -nå må de fortsette å leie

  6. Forbereder ny generasjon mobilnett med opptil 300 Mbit/s