TELENOR FORHANDLER MED EGYPTISK MOBILSELSKAP: Kan gå inn i Nord-Korea
Telenor er i forhandlinger om å slå sammen datterselskapet Vimpelcom med egyptiske Orascom. Det kan gjøre Telenor til eier av mobilselskaper i Nord-Korea og Zimbabwe.
Vimpelcom, der Telenor med 39,6 prosent er største eier, forhandler om en sammenslåing med det egyptiske teleselskapet Orascom Telecom, melder Bloomberg.
Orascom er den største mobiloperatøren i Midt-Østen. Sammenslåingen, som også skal innbefatte den italienske mobiloperatøren Wind, vil gi det nye selskapet en samlet verdi på mer enn 25 milliarder dollar, omtrent 156 milliarder kroner.
Både Orascom og Wind eies av den egyptiske milliardæren Naguib Sawiris.
Dersom transaksjonen blir noe av, vil Telenor få eierandeler i selskaper i blant annet Zimbabwe og Nord-Korea, regimer som er viden kjent for brudd på menneskerettighetene.
Ny retning
Vimpelcom, som har hovedkvarter i Amsterdam og er børsnotert i New York, eier ledende mobilselskaper i Russland og Ukraina.
Telenor lyktes i april med å gravlegge den årelange striden med Vimpelcoms andre hovedeier, den russiske Alfa-gruppen. Nå kan det se ut som at selskapets historie kan ta en ny retning.
LES OGSÅ: Farimex trekker Telenor-søksmål
Monopol
Orascom har siden 2008 bygget opp mobiloperatøren Koryolink i samarbeid med det statlige post -og teleselskapet i Nord-Korea. Landet har strenge regler for hvem som kan eie og bruke en mobiltelefon, og det statlige post -og teletilsynet har monopol på å tilby tjenester.
I fjor hadde Koryolink, ifølge Dagens Næringsliv, kun 50 000 abonnementer, tilsvarende en mobilubredelse på 0,2 prosent.
- Bør ligge unna
Generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs, sier til Dagens Næringsliv at Telenor bør holde seg ute av Nord-Korea hvis selskapet skal være konsistent i sin menneskerettighetspolitikk.
- Alt som har med ytring og mulig kritikk å gjøre, er livsfarlig. Ofte vil jeg kunne mene at demokratisk orientert næringsvirksomhet kan ha positive effekter i gufne regimer, men her er det ikke rom for forbedring eller positiv påvirkning. Da mener jeg man bør ligge unna, sier han.
Positiv utvikling
Derimot mener direktør Geir Helgesen i Nordisk Institutt for Asia-studier at teknologiens inntog i Nord-Korea er positivt for utviklingen.
- Nord-Korea har havnet i en slags felle der landet har fastholdt isolasjonen samtidig som myndighetene har ønsket å åpne og modernisere - uten helt å vite hvordan. Myndighetene har liten erfaring med internasjonale relasjoner, og jo flere relasjoner det får, jo lettere blir det å åpne opp, sier han til Dagens Næringsliv.
Orascom har forbindelser i mange land i Asia, blant annet i Algerie, Egypt, Pakistan, Bangladesh og det kriserammede landet Zimbabwe.
Amnesty International mener Zimbabwe kan ha godt av en slik investering for å forsøke å etablere en så normal tilstand som mulig.
Telenor har tre representanter i Vimpelcoms styre som skal ta avgjørelsen, blant dem Telenor sjef Jon Fredrik Baksaas.