Nær halvparten av alle nybilkjøp i år er en elbil

Det ble registrert 87 prosent flere nullutslippsbiler i juni i år mot samme periode i fjor. 

SELGER BRA: Tesla Model 3 er svært populær blant nordmenn.
Publisert: Publisert:

I juni ble det registrert 7428 nye personbiler med nullutslipp. Det er 3455 flere enn i juni 2018, noe som gir en oppgang på 87 prosent. Personbiler med nullutslipp hadde en markedsandel på hele 48,4 prosent i juni.

– Det er fantastiske tall. Vi fortsetter å vise verden at en utslippsfri bilpark er mulig så lenge vi har forbrukerne med på laget, sier Petter Haugneland, nestleder i Norsk elbilforening.

Det ble bruktimportert 567 personbiler med nullutslipp i juni. Det er 506 færre enn i juni 2018, noe som gir en nedgang på 47,2 prosent.

Les også: (+) En utladet Think-drøm: Dette er restene av elbileventyret

Tesla dominerer

Det ble registrert 15.352 nye personbiler i juni, og hele 3.760 av dem var en Tesla. Elbilprodusenten er da det mest populære bilmerket i Norge, med 1.935 flere registreringer enn nummer to på listen, Volkswagen.

Hele 13,5 prosent av alle nyregistrerte personbiler i Norge kommer fra én modell: Tesla Model 3.

– Det er uvanlig at én modell dominerer markedet så sterkt som Tesla Model 3 har gjort så langt i 2019, sier direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), Øyvind Solberg Thorsen.

Det ble solgt tre ganger så mange Tesla Model 3-biler som neste modell på listen, Volkswagen Golf, og av de topp ti mest solgte modellene i juni var ni elektriske, mens én var hybrid.

Les også: (+) Teslas «ekstreme» suksess i Norge er et tveegget sverd

Advarer mot å fjerne incentiver

Kun halvveis inn i 2019 er prognosene til Elbilforeningen for hele året nådd. De siktet mot at hver andre personbil som selges skulle være elbil innen året var omme.

– Dette lover godt for Stortingets mål 100 prosent fossilfritt nybilsalg innen 2025. Men å gå fra 45 til 100 prosent markedsandel på seks år skjer ikke av seg selv, sier nestlederen i Norsk elbilforening.

Samtidig advarer han mot at salget av elbiler vil gå ned dersom politikerne fjerner deler av incentivene elbilister har i dag, som for eksempel rabattert eller gratis bompengepassering.

– Skal Norge fortsette å vise vei i klimakampen internasjonalt, er det viktig at regjeringen ikke rokker ved hverdagsfordelene til eksisterende og kommende elbilister. Mange potensielle kjøpere av elbil sitter fortsatt på gjerdet, og når bilbransjen endelig har fått opp produksjonen av biler som dekker flere forbrukeres behov, er det viktig at politikerne ikke roter det til nå, mener Haugneland.

Publisert: