Sentralbanksjef Øystein Olsen mener Facebooks kryptovaluta vil bli tryggere enn bitcoin

Norges Banks sentralbanksjef har vært skeptisk til kryptovaluta. Han er likevel mer positiv til Facebooks nye kryptosatsing. 

SENTRALBANKEN: Øystein Olsen mener Facebooks nye kryptosatsing vil bli tryggere enn bitcoin, likevel tror han ikke at kryptovaluta vil eller bør utfordre sentralbankene.
Publisert: Publisert:

Neste år skal Facebook lansere kryptovalutaen Libra sammen med blant annet svenske Spotify. Planene ble bekreftet tirsdag denne uken.

Også Visa og MasterCard er med på storsatsingen, som også omfatter den digitale lommeboken kalt Calibra.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har tidligere uttrykt skepsis til kryptovalutaen bitcoin, men er mer positiv til Facebook-satsingen.

– Jeg har uttalt meg litt skarpere i forhold til bitcoin, som det ikke står noen bak, som er et rent spekulasjonsobjekt, sier Olsen til E24.

– Libra er ikke av den typen. Den er mer av kategorien jeg var innom i årstalen i år, nemlig en digital valuta som det står noen bak – Facebook med flere. Den er sånn sett tryggere enn bitcoin.

– Men jeg tror ikke den type valuta hverken vil eller bør utfordre sentralbanker. Jeg tror historien har vist at det er behov for en sentralbank, som skaper full tillit. Jeg vil påstå at sentralbanker er bedre i stand til å skape full tillit enn ethvert konglomerat av private selskaper.

Les på E24+

New York Times: Etter boblen, kommer bitcoins til å ende opp som tulipankrakket eller Internett?

Svarte på bitcoin-spørsmål

Da sentralbanksjefen torsdag svarte E24s lesere etter rentebeslutningen, fikk han blant annet spørsmål om nettopp bitcoin.

«Hva tenker dere om bitcoin? Er det ikke mer bærekraftig enn Fiat? Kostnader med transaksjoner og hele teknologien går jo en vei, og det er fremover. Her kan det ikke «printes» mer som i Fiat. Det er et tak,» spurte leseren.

Olsen svarte at mange av de ulike formene for kryptovalutaer, som bitcoin, er uegnet som pengeenhet.

– Hovedgrunnen er at verdien svinger voldsomt, og en grunnleggende viktig egenskap ved penger, er at man kan stole på at pengeverdien er den samme i morgen som i dag. Å sørge for en stabil pengeverdi er en viktig oppgave for en sentralbank, skrev Olsen.

Publisert: