13 utrolige oppfinnelser fra 2013

Hva vil du huske fra teknologiåret 2013? 3D-printing, Google Glass, den nye iPhone - eller noe helt annet?

SNART OVER: 2013 er på siste side, og nærmer seg slutten. Året har gitt oss roboter, mobilbyggesett, levende isolasjon og mange andre kule oppfinnelser.
Publisert: Publisert:

Inspirert av The Huffington Post har E24 Digital laget en liste med noen av de kuleste, spesielle og mest utrolige teknologi-oppfinnelsene som kom i løpet av året som snart avsluttes.

Dette er ingen kåring, oppfinnelsene er ikke nødvendig de mest viktige, de er heller ikke rangert i noen som helst rekkefølge.

Dette er rett og slett 13 nyheter fra 2013 som fikk oss til å sperre øynene opp, le, nikke anerkjennende - og bruke deleknappen på Facebook...

Levende joggesko

Glem impregnering eller reserve-skoreimer, det disse selvreparerende skoene trenger er stell som en potteplante eller et husdyr.

PRINTES UT: Shamees Adens «levende» joggesko printes ut med 3D-printer.

Shamees Aden fra London har sammen med sin danske forskerkollega Martin Hancyc utviklet en 3D-printet, regenerativ og «levende» joggesko.

Skoene er et produkt av Adens forskning på protoceller. Enkelt sagt er dette syntetisk lagde og kjemisk modifiserte «tomme» celler, som mangler DNA og i seg selv ikke er levende, men som satt sammen kan oppføre seg som en levende organisme, og utføre mange av de egenskapene levende celler gjør - som å vokse og dele seg.

Adens forskning på de syntetiske protocellene har endt i en trekke-på-seg-sko som former seg til foten og oppfører seg som «et andre lag med hud», skriver The Verge.

HAR DU INNSPILL TIL TEMAER ELLER FENOMENER VI BØR SKRIVE OM? TIPS MEG HER

Skoen har evnen til å forme seg etter brukerens fot grunnet måten den reagerer på varme, trykk og spenninger under bruk.

Etter endt løpetur tas «huden» av og legges i et bad med «levende» protocellestrukturer. Badet funger nærmest som en lader, og får cellene i selve skoen til å forynge seg og holde seg friske.

Tro imidlertid ikke at du kan bytte ut dine slitne Asics eller Nikes med en levende versjon med det første.

- Teknologien er der nesten, men kommersielle sko må vi kanskje vente til 2050 med å se, sier Aden selv, ifølge The Verge.

...og levende isolasjon

Mer levende ting. Nærmere sagt isolasjon fremstilt av sopp-sporer.

Selskapet Ecovative har fremstilt et mykologisk biomaterial som kan benyttes som isolasjon i bygninger, eller sågar i møbler, sko, klær og andre varetyper hvor myk plast i dag brukes.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

SOPPISOLASJON: Denne bygningsisolasjonen er laget av landbruksavfall og sopp.

Materialet fremstilles ved å blande organisk landbruksavfall som har mye av stoffet lignin i seg - som for eksempel bokhvete, ris og bomullsfrø - med en spesiell type sopp.

Soppen fortærer ligninen, og lager en bløt masse som Ecovative heller i former og avkjøler - og vips så har du isolasjon.

OPPFINNERNE:Daglig leder Eben Bayer (til venstre) og Gavin McIntyre er gründerne bak Ecovative.

Oppfinnelsen vant årets førstepris på 100.000 dollar i Buckminster Fuller Challenge, en konkurranse som premierer «ansvarlige» oppfinnelser.

Sopp-isolasjonen kan nemlig være et svært så miljøvennlig i forhold til dagens bygningsisolasjon og silikonskum, som nesten uten unntak er ikke-gjenvinnbar og basert på petroleum.

Ecovatives soppløsning skal også være mindre brannfarlig enn de fleste tilgjengelige isolasjonstyper.

Byggesett-telefonen

Likte du å bygge med Lego som barn? Ja, kanskje du liker det ennå?

Nå kan du bygge deg din egen skreddersydde mobiltelefon - som om det var et byggesett med klosser.

Amerikanske Phonebloks har innledet et samarbeid med Motorola om å forske på ytterligere utvikling av modulbaserte telefoner.

Synes du kamera er unødvendig? Bytt ut den blokken med et større batteri. Ønsker du større skjerm uten å bytte telefon, bare bytt en «klosse»,

(Artikkelen fortsetter under videoen. E24 har fått tillatelse til å publisere denne videoen av Phonebloks)

untitled link

Målet er å lage telefoner brukerne kan sette sammen etter eget ønske og behov, og redusere andelen elektronikk som kastes - da produktene vil få mye lengre levetid om deler kan byttes ut ved behov.

SPACE-DUSJ: Det ser ut som en vanlig dusj, men er ifølge produsenten en eneste stor vannsparemaskin.

Dusjen som resirkulerer såpevann

Hørt om svensken som fant opp en dusj som kan bruke såpevannet om igjen?

I samarbeid med selveste NASA har Mehrdad Mahdjoubi og hans firma Orbital Systems funnet opp en dusj som kontinuerlig renser og gjenbruker vannet som går ned i sluken under føttene på deg, angivelig til en slik kvalitet at du kan drikke vannet etterpå, skriver nettstedet Oh!Gizmo.

Systemet gjør at en ti minutter lang dusj bare bruker fem liter med vann - mot 150 liter i en konvensjonell dusj. Altså et vannsparingspotensial på massive 96 prosent.

Ikke verst, med tanke på at rent vann beskrives som en mulig knapphetsressurs i verden i fremtiden.

Teknologien baserer seg på rom-dusjene NASA-astronautene bruker når de er i verdensrommet, med et loop-system hvor vannet går i ring i et lukket system.

TALAR SVENSKA: Det er svenske Orbital Systems som har utviklet dusjen, i samarbeid med NASA.

Ettersom den svenske løsningen renser så raskt, trengs bare minimalt med gjenoppvarming av vannet, dermed er også energisparepotensialet stort. Cirka 80 prosent, skriver Huffington Post.

3D-pennen er mektigere en sverdet

Vel, kanskje ikke. Figurene du kan tegne med denne pennen er faktisk ganske så skrøpelige, men du kan altså tegne tredimensjonalt - og det er vel ganske mektig?

E24 har skrevet masse om 3D-printing i år, eller additiv tilvirkning, som er det mer presise uttrykket. 3D-teknologien er slettes ikke ny, men har kommet for fullt de siste par årene. Den går enkelt sagt ut på å bygge ting ut fra en 3D-tegning, ved å legge lag på lag med materiale oppå hverandre.

(Artikkelen fortsetter under videoen, som E24 har fått tillatelse til å publisere)

untitled link

Det er denne teknologien 3D-doodler, eller 3D-drodleren som det vil hete på norsk, benytter seg av.

Pennen er en mini-3D-printer som mates med små fargede plastremser (ekstern lenke).

Du kan tegne ved å trekke tynne lag med smeltet plast, som stivner raskt grunnet en innebygd vifte i selve pennen - som forklart på norsk av nettstedet Digi.no.

På den måten kan du tegne opp i løse luften, i buer eller rett fram. Når plasten har fått kjølt seg tilstrekkelig ned, har du en håndfast flerdimensjonal figur - og ikke bare en flat tegning slik konvensjonelle penner og tusjer avsetter.

MENNESKEAKTIG: Roboten Atlas kan utføre menneskeaktige bevegelser.

Atlas-roboten

E24 skrev nylig om Google, som har kjøpt opp sitt åttende robotselskap, nemlig Boston Dynamics.

De har laget roboten som løper som en puma, sprinter fortere enn Usain Bolt, og ikke minst den humanoide roboten ved navn Atlas.

Roboten er som de fleste andre Boston Dynamics laget før Google-oppkjøpet, produsert for militær bruk.

Den er 1,83 meter høy, veier 150 kilo, og er laget av aluminium og titanium.

Den kan bevege seg som et menneske - både forprogrammert og fjernstyrt.

Atlas er laget for å utføre oppdrag på farlige steder - som i en bombe- eller minesone, på et sted med kjemisk eller radioaktiv forurensning, eller den kan erstatte mennesker i farlige redningsoperasjoner, melder nettstedet Techland.

Drømmefanger-appen

Synes du det er irriterende å huske at du drømte, men at innholdet i drømmen er helt borte for deg?

Med appen Shadow kan du lagre drømmene dine i en database, for bedre selvinnsikt, familiær underholdning - eller kanskje som mat for terapeuten?

(...artikkelen fortsetter under bildet)

ZZZZZZZ... Det er i hypnopompisk tilstand du best husker hva du drømmer.

Appen er ikke noe stort teknisk vidunder, men snarere en blanding av opptaker og vekkerklokke.

Den vekker deg på en rolig og skånsom måte, med en svakt stigende lyd, for å frembringe hypnopompisk tilstand - mellomlandet mellom søvn og full våkenhet.

Det er i denne tilstanden vi best registrerer hva vi selv drømmer om. Appen lar deg, når den fremprovoserte hypnopompiske tilstanden er over, journalføre det du husker enten via diktafon eller nedskrivning, melder Huffington Post.

Shadow-appen er finansiert gjennom crowdfunding på KickStarter.

Lydbølger kan erstatte vindusviskerne

BLÅSER BORT DRÅPENE: Regntunge dager, som denne på E-18 ved Asker, kan snart bli løst med lydbølger istedenfor vindusviskere.

Lei av å måtte skifte blader på vindusviskerne når gummien er slitt ned til jernet?

Superbilprodusent McLaren jobber nå med en oppfinnelse som kan fjerne bil-vindusviskeren helt, skriver storavisen The Sunday Times (krever innlogging).

McLaren, kjent for sine Formel 1-biler, eksperimenterer med militær lydbølgeteknologi, hvor målet er å lage et høyfrekvent kraftfelt som blåser bort snø, regn, insekter og annet som ellers kan feste seg på bilens frontrute.

Det elektriske systemet lager en kontinuerlig «hinne» av lydbølger som ligger over vindusruten, og hindrer dråper, snøfiller og annet fra å feste seg.

Denne typen vindusvisker-fri teknologi benyttes allerede på enkelte militære flytyper, melder Huffington Post. Nyvinningen ligger i adapsjonen til biler.

Ifølge The Sunday Times er McLarens uttesting på forsøksstadiet, og selv om man har stor tro på teknologien, vil det trolig ta år før en brukbar løsning kan benyttes på kommersielle veikjøretøy.

Innendørs basestasjon

E24 og vår samarbeidspartner Teknisk Ukeblad har allerede omtalt denne svenske oppfinnelsen, som kan være løsningen på en av de store - og ikke minst irriterende - utfordringene innen telebransjen: Nemlig dårlig dekning innendørs.

LITEN BASESTASJON: Når den lille basen til Ericssons nye Radio Dot er festet til veggen og forbundet til radioenheten med ethernetkabel, kan man velge mobilfrekvens bare gjennom å klikke på en antenne som er tilpasset frekvensen.

I takt med at vi kaster ut fasttelefonen har mobilnettet tatt mer og mer plass. Det må tas i bruk stadig høyere frekvenser, som igjen har dårligere inntrengingsegenskaper i hus. Spesielt blir det vanskelig i bygg med mye glass og betong.

Ericssons løsning er Radio Dot, eller radiopunktet. En knøttliten sak på ni centimeter i diameter og 300 gram i vekt.

Den smultringstore saken er i praksis en innendørs basestasjon, med elektronikk i en bunnplate og en magnetisk antenne som kobles til på toppen.

Bunnplaten kan håndtere en rekke ulike frekvensbånd, mens det er antennen som festes på toppen som bestemmer hvilke frekvensbånd som skal dekkes av systemet. I tillegg trengs en radioenhet med forbindelse til teleoperatørens kjernenett.

Ericsson uttaler selvsikkert at de tror «dotten» kommer til å bli en liten revolusjon i telebransjen.

Mobilen tom for saft? Piss deg til fullt batteri

Som E24 tidligere har skrevet, kan britiske forskere ha funnet flytende gul(l).

Forskerne fra universitetet i Bristol har kommet opp med en metode som omgjør menneskeurin til elektrisk strøm. Ved å la den organiske væsken passere gjennom mikrobielle brenselsceller, som inneholder små bakterier som bryter ned og omdanner stoffene i urinen til energi.

En kondensator fanger opp energien fra brenselscellene, og omgir dem til strøm på batteriet - i dette tilfellet et mobilbatteri.

(...artikkelen fortsetter under videoen. Videoen er gjort tilgjengelig på YouTube av universitetet i Bristol)

untitled link

Foreløpig gir teknologien kun små mengder med strøm, akkurat nok til å sende et par-tre SMS-er, surfe på nettet i noen minutter eller ringe en kort samtale. Men forsker Ioannis Ieropoulos forteller Sydney Morning Herald at det funker, og at man har noe å bygge videre på.

- Ingen har noensinne klart å utnytte energien i urin på denne måten. Det som er bra med teknologien er at den ikke avhenger av skiftende naturfenomener som vind, bølger eller sol, men bruker det som i dag ansees som avfall.

TV-en med bøy

Flatskjermene har dominert TV-markedet lenge. Nå kommer imidlertid en ny generasjon TV-er, med bøy på midten.

I sommer kom de to koreanske elektronikkgigantene Samsung og LG med hver sin bøyde Oled-TV.

Skjermene er konkave, og buler inn på midten, altså bort fra seeren. Dette er motsatt av de gamle billedrør-fjernsynene, som var vanlige fram til for få år siden.

(...artikkelen fortetter under bildet)

KONKAV: Modeller poserer med den nye 55-tommers bøyde Oled-TV-en fra Samsung.

Poenget med den buede skjermen er å optimalisere seeropplevelsen, ved at man nå skal se rett på «alle kanter» av den store skjermen - også det som er helt ute i siden av TV-bildet.

TV-skjerm med bøy på er mulig grunnet Oled-teknologien, hvor bildet dannes på et tynt lag med bøybart karbonstoff, med organiske dioder som sender ut lys.

Sørkoreanerne jobber forøvrig med samme teknologi for å få bøyelige mobilskjermer.

Google-brillene

Googles briller er vanskelige å komme utenom på en slik liste.

NYVINNING: De mye omtalte brillene fra Google.

Som omtalt på E24 spår det svenske analysebyrået Berg Insight at teknologi du har på deg vil øke med massive 672 prosent fram mot 2017, og Google Glass er ventet å være den store driveren.

De mye omtalte Google-brillene kan ringe, har et stemmeaktivert kamera og en liten nett-tilkoblet miniskjerm oppe i høyre synsfelt, som kan gi deg alt fra nyheter til kartinstruksjoner.

Brillene har imidlertid reist nye problemstillinger også. Advokat Thomas Rieber-Mohn har fortalt E24 at normal bruk av Google Glass kan være ulovlig.

I California har en bilist allerede blitt bøtelagt, for å bruke brillene mens hun kjørte bil. Norsk politi har overfor E24 antydet at samme regler kan bli innført her hjemme på bjerget.

Mobilappen som forteller hvor nærmeste parkering er

Det finnes allerede en rekke parkeringsapplikasjoner for smarttelefoner.

SCREENSHOT:Slik ser den amerikanske menyen på Parker ut.

Med løsninger som er vanlig også i Norge, kan man betale med mobilen, få kart over parkeringsplassene der man befinner seg - og når du ser parkeringsvakten komme, kan en kjapp sms som forlenger betalingstiden berge deg fra bot.

Den amerikanske oppfinnelsen Parker har med ny teknologi nå funnet løsningen for nok et av hverdagsbilistenes problemer: Å finne en ledig parkeringsplass.

Sensorer gravd ned i bakken under hver parkeringsplass forteller deg hvor du finner de ledige parkeringsplassene, hvilken vei du må kjøre for å komme dit, og hva betalingen koster.

Sensorene sender informasjonen til en database, som server appen og gir informasjon til kundene.

Oppfinnelsen er utviklet av et selskap som kaller seg Streetline, og er tatt i bruk i enkelte forsøkssteder i amerikanske storbyer som Washington, New York og Los Angeles.

Innovasjonen vant sist vår en pris på den internasjonale mobilmessen i Barcelona, og testes nå ut i Europa.

Blant annet har det lokale byrådet i Manchester i England bestemt seg for å teste ut ordningen på 200 parkeringsplasser.

Hva synes du er årets kuleste eller morsomste oppfinnelse? Skriv inn dine forslag i kommentarfeltet under.

Publisert:
Gå til e24.no