Mener Telenor skviser konkurrentene

Telenor har ikke lov til å diskriminere konkurrentene som leier tilgang til mobilnettet. Men det gjør de, mener flere selskaper.

HARDE PÅSTANDER: Konkurrenter av Telenor som leier seg inn i deres mobilnett påstår at Telenor misbruker sin markedsmakt. Telenor mener de har sitt på det tørre. Her er Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

Terje Bringedal
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Tirsdag denne uken inntok Konkurransetilsynet og Esa Telenors hovedkontor på Fornebu. Razziaen kom som følge av mistanke om at Telenor har utnyttet sin dominerende markedsmakt i mobilmarkedet.

Razziaen kommer samtidig som Post- og teletilsynet gjennomfører en høringsrunde om konkurranseforholdene i mobilbransjen.

Svarbrevene fra flere konkurrenter av Telenor beskriver en hverdag der mobilgiganten tar seg til rette for å skvise konkurransen.

På grunn av Telenors dominerende stilling har de blitt pålagt en så kalt tilgangsplikt av myndighetene. Det betyr at Telenor må selge tilgang til nettet sitt for mobilselskaper som ikke selv eier sitt eget nett.

Mobilselskapet TDC skriver at konfliktene rundt denne plikten har tatt seg kraftig opp de siste to årene.

- Telenor har aktivt utøvet markedsmakt overfor sine konkurrenter med det formål å dempe konkurransen. Strategien har til en viss grad lykkes, skriver selskapet i høringsbrevet.

- Dette er konkurransehemmende

Dette er noen av grepene konkurrentene mener Telenor bruker for å dominere markedet.

 • At Telenor gir egne bedriftskunder lavere ringepriser enn prisene de gir til mobilselskaper som leier nettilgang. Dermed skal det være umulig å gi bedrifter konkurransedyktige priser.
 • At prisen for å leie nettilgang skal være mye høyere i Norge enn Sverige og Danmark.
 • At Telenor ikke gir tilgang til mange nettverkstjenester. Dette gjør det for eksempel vanskelig å tilby produkter til bedriftsmarkedet som trådløs bedrift med sentralbordfunksjon.
 • At Telenor skal ha tilbudt høyere datahastigheter til mobilt bredbånd til egne bedriftskunder enn det konkurrentene får tilgang til i nettet.
 • At Telenor og Netcom skal være motvillige til å dele master for mobilantenner med Network Norway, selv om de to allerede deler mast fra før.

Flere selskaper hevder at Telenor prisdiskriminerer mellom egne bedriftskunder og grossistprisene. Det har de ikke lov til, ifølge lovene som er pålagt Telenor som dominerende aktør.

- I konkrete kundecase har vi siden 2009 sett at Telenor tilbyr sluttkundepriser i bedriftsmarkedet som ligger under våre grossistpriser, skriver TDC.

- Telenors adferd siden 2010 viser at ikke-diskrimineringsforpliktelsen ikke hindrer Telenor i å diskriminere mellom sine kunder, skriver selskapet videre.

Mobitalk er et annet selskap som har skrevet et svarbrev til Teletilsynet. De hevder Telenor også har diskriminert dem på mobildata.

Les også: Teletilsynet vurderer sterkere lut mot telegigantene

De hevder Telenor tilbyr sine egne kunder over dobbelt så høy hastighet enn det de får tilgang til gjennom nettleien.

- Det er ingen tvil om at dette er konkurransehemmende, skriver selskapet.

Mobitalk skriver videre at prisene Telenor gir til bedriftskunder ofte er 20-30 prosent lavere enn det grossistprisene Mobitalk må betale.

(Saken fortsetter under bildet)

BESKYLDES FOR UTNYTTING: Bildet er tatt i forbindelse med Konkurransetilsynets razzia hos Telenor Norge på Fornebu den 4. desember 2012.

Marius Lorentzen

Administrerende direktør i Mobitalk, Christian Pritchard, sier at han ikke ønsker å kommentere saken til media mens prosessen foregår.

- Vi forholder oss til Post- og teletilsynet og det svaret vi har gitt, sier han.

Etter første høringsrunde skal Telenor ha gjort helomvending og tilbudt Mobitalk samme datahastighet.

- Kjent stoff for myndighetene

Mette Johansen, direktør for regulatoriske forhold i TDC, forteller at de har ventet i over to år på en klage de har sendt inn til Post- og teletilsynet.

- Disse temaene har vært tatt opp med myndighetene flere ganger, så det er kjent stoff for dem, sier Johansen til E24.

Hun mener poenget er at de mener Telenors oppførsel går igjen over tid.

- Det er et mønster her som vi har sett over lang tid, sier Johansen.

E24 har vært i kontakt med flere aktører i bransjen, men få ønsker å kommentere forholdene åpent.

Etter at konkurransemyndighetene nå har gjennomført en razzia stiller flere aktører seg undrende til om Post- og teletilsynet har fulgt opp tilsynrollen sin godt nok.

Les også: - Teletilsynet kan ha sovet i timen

Ser nærmere på Telenor

Post- og teletilsynet vurderer nå om praksisen til Telenor som konkurrentene forteller om er lovstridig.

Tilsynet forteller at de i dag hovedsaklig fører kontroll på et mer overordnet nivå via selskapenes regnskap og marginer.

Som E24 skrev om fredag så vurderer tilsynet å prisregulere grossistmarkedet på et mer detaljert nivå for å gi Telenor mindre spillerom. Nye regler kan være klare i løpet av neste år.

Les mer: Teletilsynet vurderer sterkere lut mot telegigantene

UTEN GRUNNLAG: Kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor sier påstandene som er fremsatt av konkurrentene er grunnløse.

Morten Holm

- Vi fikk medhold i retten

Telenor avviser blankt påstandene som konkurrentene kommer med. De mener likevel påstandene kan utgjøre noe av grunnlaget for at myndighetene gjennomførte razziaen denne uken.

- Slike påstander ble nylig også fremsatt i en rettssak, der tingretten ga Telenor medhold i at det ikke foreligger grunnlag for påstandene om slikt misbruk, sier kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor Norge til E24.

Hun viser til dommen fra forrige uke i Asker- og Bærum tingrett mellom Telenor og Network Norway/Tele2.

Telenor fikk delvis medhold i saken, men får ikke ifølge retten kreve Network Norway for 10 millioner kroner mer i måneden i nettleie.

Uribarri sier at påstandene i høringsbrevet fremsettes til tross for at Telenor er «underlagt en særegen og streng regulering med utvidede krav til åpenhet og rapportering».

- Det vil derfor være mest ryddig for alle parter at vi avventer undersøkelsenes konklusjoner, fremfor at vi kommenterer generelle påstander, avslutter Uribarri.

Les også

Det norske markedet er Telenors melkekuTelenor er større enn alle konkurrentene - til sammenESA: Har informasjon om mulige ulovligheter i TelenorRazzia mot Telenor- Telenor i samtaler om fusjon i IndiaTelenor tapte nettleie-sak

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Razziaen fortsetterpå Telenors kontorer

 2. Razziaen fortsetter hos Telenor:- Teletilsynet kan hasovet i timen

 3. Staten tvinger Telenortil å kutte prisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Gir opp millionkrav mot Tele2

 6. Baksaas: - Vi kunne godt vært dette foruten