Apple skal vurdere datasenter verdt én mrd. dollar

Teknologikjempen har tidligere forsøkt å bygge et datasenter i Irland, men valgte å kansellere prosjektet. Nå kan det være duket for en femårig forlengelse av byggetillatelsene, og da kan den amerikanske giganten nærme seg milliardsenteret.

SATSER: Flere års utsettelser kan være over for Apple - nå skal selskapet vurdere å gjenoppta planene om et datasenter i Irland.
Publisert: Publisert:

Apple planlegger nå å gjenoppta sine planer om å bygge et datasenter i Athenry i Irland, ifølge irske Business Post.

Dette er andre gang mobilgiganten setter i gang med planene, og i den forbindelse vil det nå søke om en femårig forlengelse av byggetillatelsene for å «møte et økende behov» for datasenteret, melder avisen.

Planene fremgår av offisielle søknadsdokumenter som den irske avisen har fått tilgang på.

Den nåværende byggetillatelsen går ut i september, men dersom alt går som planlagt kan det nye datasenteret stå klart i november 2026, melder samme kilde.

Kostnadsrammen skal være på én milliard dollar, tilsvarende 8,4 milliarder kroner.

Les også

Amerikansk lovforslag tar sikte på å bryte opp tek-gigantene

Langvarig prosess

Det er imidlertid ikke klart hvorvidt planene vil resultere i det mye omtalte datasenteret, etter at prosjektet har trukket ut i tid etter flere utsettelser de siste årene.

Allerede i 2017 hadde byggeprosjektet blitt utsatt i to år, og så ut til å bli skrinlagt som følge av bekymringer rundt Irland som forretningssted, skrev Irish Times den gang.

I 2018 bestemte Apple seg for å avlyse planene om datasenteret etter lange utsettelser i det irske rettssystemet som følge av flere anker mot byggetillatelsen.

– Forsinkelser i byggeprosessen har tvunget oss til å legge andre planer, og vi kommer ikke til å gå videre med datasenteret, kunngjorde Apple den gang.

Men nå, tre år etterpå, kan det altså være duket for milliardsenteret.

Les også

Tror dette kan være en løsning på kraftkrisen - uten å ta en meter natur

Grønn satsing i Danmark

I forbindelse med lanseringen av planene om et nytt datasenter i Irland i 2015 gikk selskapet ut med samme planer for Danmark, og i fjor kunne selskapet melde at senteret i Viborg var operasjonelt.

Senteret skal driftes på fornybar energi som igjen skal sørge for at selskapets produkter i Europa, som App Store og Siri, går som normalt.

Tek-giganten har lansert planer om å bygge «to av verdens største» vindturbiner på land for å forsørge energibehovet, ifølge Apple Insider.

Les også

Apple: Investerer over 3.500 milliarder kroner i USA

Publisert:

Her kan du lese mer om