Varsler "krutt" om DN-metoder

Tor Olav Trøims utpekte parhest, investoren Øystein Stray Spetalen, varsler krutt på generalforsamlingen i eierselskapet til Dagens Næringsliv.

Publisert:

I går ble det kjent at Trøim, kjent som mangemilliardæren John Fredriksens høyre hånd, har kjøpt 10 aksjer i Norges Handels og Sjøfartstidende for å kunne få innpass på generalforsamlingen.

Les også: - Trøim-metode kan gi russerpresse

Kryptisk

Overfor Journalisten varsler han et oppgjør med DN-journalistenes metoder, og Spetalen følger opp med følgende kryptiske melding:

- Jeg har en kommentar om denne saken. Jeg har masse krutt når det gjelder journalist Knut Gjernes i Dagens Næringsliv sine arbeidsmetoder. Men alt til sin tid – det er lenge til april, når generalforsamlingen skal avholdes, sier Øystein Stray Spetalen til VG.

Finansduoens reaksjon har blant annet sin årsak i et oppslag i Dagens Næringsliv 2. desember ifjor der Trøim var hovedfigur i DN-magasinet, sammen med bestevennen Øystein Stray Spetalen.

De to vokste opp og gikk på skole sammen i Sandefjord, og har ifølge DN også hatt usedvanlig tett kontakt i sine ulike posisjoner i næringslivet.

Tjent millioner

DN mer enn antyder at Spetalen gjennom årene har fått innsidehjelp fra Trøim, og dermed tjent hundrevis av millioner kroner på selskaper Trøim har ledet eller vært involvert i. Dette har begge tilbakevist.

– Det er ikke nødvendigvis artiklene i seg selv jeg reagerer på, men det jeg oppfatter som en del svært oppsiktsvekkende journalistiske arbeidsmetoder for å innhente informasjon. Det er noe galt med journalistenes integritet når de deler informasjon med useriøse personer, som igjen har kontaktet meg, sier Trøim til Journalisten.

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra journalist Knut Gjernes, men redaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv sier han ikke er så veldig skremt av Tor Olav Trøims kritikk av avisen.

- Med bare ti aksjer har han jo ikke så veldig stor formell innflytelse på generalforsamlingen. I og for seg kan jeg jo bare le av det hele. Men når jeg sier at jeg er betenkt over Trøims utspill, er det først og fremst på prinsipielt grunnlag.

- Betenkelig vei

Djuve peker på at det er merkelig at en mann som forvalter så store verdier - som er sentral rådgiver for landets rikeste person - velger seg generalforamlingen for å kritisere de journalistiske metodene til Dagens Næringsliv, i det han oppfatter som et forsøk på å påvirke avisens kritiske journalistikk.

- Jeg er opptatt av hensynet til redaktørplakaten. Den dagen eierne begynner å diktere journalistikken, er vi inne på en betenkelig vei.

Djuve mener Trøims har valgt feil arena for å fremføre sin kritikk.

- Det naturlige ville ha vært å skrive et leserinnegg i avisen, sende en klage til Pressens faglige utvalg eller be om å få slippe til i "Dagsnytt 18" eller "Redaksjon 1". Trøim er jo en mann som helt sikkert ville ha fått komme til orde.

I stedet velger han den aller dårligste måten å gå frem på, sier Djuve.

Flere nyheter på E24.

Publisert: