Skarpere og mer aggressiv TT
Den tredje generasjonen Audi TT nærmer seg en virkelig god sportsbil, med segmentets desidert beste interiør. Se video øverst i saken
Da Audi TT ble lansert i 1998, så den mest ut som en implodert Boble. Med andre utgave, som ble lansert i 2006, hadde designerne fått tak i en linjal, og strammet opp linjene. Den helt nye tredje generasjon tar dette videre og den fremstår som enda skarpere og mer aggressiv.
Dette gjenspeiles også i kjøreegenskapene, som tidligere har vært gode, men ikke spesielt sportslige. De var mer i Audis tradisjonelle mønster, hvor man kan kjenne at drivlinjene i utgangspunktet er forhjulsdrevet, noe som ikke helt stemmer med en frisk sportsbil.
I tredje versjon tar den et steg bort fra biler som Mercedes-Benz SLK og BMW Z4, og nærmer seg en mer en rendyrket, og mindre poserende bil, som Porsche Cayman, og det er et hederstegn.
Den er to centimeter kortere enn forrige utgave, men har fire centimeter lengre akselavstand, det betyr at hjulene står enda lenger ut i hjørnene. Et nytt firehjulstrekksystem, som er spesialtilpasset TT, tillater at 100 prosent av kreftene kan flyttes til en av akslingene.
Kvikk
Dette er koblet mot Volkswagens-konsernets velkjente toliters bensinmotor, den man blant annet finner i Golf GTi. I TT yter den 230 hestekrefter slik den gjør i GTIen. TT har foretatt en liten slankekur siden sist og veier nå 1335 kilo, dermed går null til hundre unna på 5,3 sekunder, det er over ett sekund raskere enn en Golf GTI.
Det er i det hele tatt en veldig kvikk bil, og den gir en veldig kompakt følelse med en lengde på 418 centimeter og hjulene i hvert hjørne. Den er rett og slett spesialdesignet for svingete veier. Den er langt mindre henfallen til understyring enn tidligere TTer og med et veldig bra firehjulstrekksystem kan man gå på gassen tidlig.
(saken fortsetter under billedserien)
Det perfekte er å sette bilen i maks attack på gir og gass og legge understellet på komfort. Da blir det ikke for brutalt, og den lille vandringen over hjulene blir en del av kommunikasjonen med bilen, samtidig med at den ikke slår så hard tilbake om det er ujevn asfalt.
Giret, en DSG dobbeltkløtsjkasse, er rask. Det eneste er som skuffer her, er plastikkhendlene på rattet som kjennes litt veike og små ut. De kunne med fordel vært skalert opp, og i et materiale som føles som noe annet billig plast.
Sittestillingen er lav og veldig god. Bilen pakker seg fint rundt føreren, og som en genial bonus har bilen et helt nytt og rett og slett fantastisk interiør. Det er bygget rundt sjåføren og selve utformingen er helt ny.
God utvikling
Her er det bare å se og lære for andre bilprodusenter. Dette er første gang siden Tesla Model S sin flatskjerm på høykant, at jeg sitter i en bil hvor det er en genuint ny tanke bak hele layouten.
Borte er medieskjermen, som knapt noen har klart å montere uten at de ser ut som et fremmedelement. Audi har likevel ikke gitt blaffen i moderne kommunikasjonsvaner. Den er nemlig flyttet til området der man forventer speedometer og turteller. Her kan man selv bestemme størrelsen på disse klokkene i en heldigital skjerm. Tar man ned dimensjonen i klokken fylles den i stedet med for eksempel et kart. Genialt.
Mer bilstoff på E24 BIL
Det fungerer utmerket og gjør at man ikke trenger å flytte blikket til midten av bilen.
Og ikke nok med det, Audi har nok et triks å by på, som det er pussig at ingen har tenkt på før. I midten av de tre sirkulære ventilene for luften er kontrollene for temperatur, styrke og hvor luften skal ut. Det betyr enda færre knapper som må strøs utover.
Med andre ord er førermiljøet briljant, alt er lett tilgjengelig og funksjonelt.
I tredje generasjon har Audi TT utviklet seg veldig fint, fra et produkt som først og fremst kjørte på med det ytre verdier har den nå blitt en bil som ser bra ut og som kjører tilsvarende bra. Den er fortsatt ikke helt oppe ved Porsche Cayman, men fortsetter TT utviklingen kommer det i fjerde generasjon.