Beskylder Fiat Chrysler for dieseljuks: Aksjen raser

Det føderale miljødirektoratet i USA mener Fiat Chrysler brukte programvare som tillot ulovlige utslipp.

SKUFFET: Fiat Chrysler sier de er skuffet over beskyldningene, og at de ikke har gjort noe galt.

Foto: Fiat Chrysler
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:,

Det føderale miljødirektoratet (Enivornmental Protection Agency – EPA) i USA beskylder nå Fiat Chrysler for dieseljuks, skriver Wall Street Journal. De mener produsenten har brukt programvare på nye dieseldrevne Jeep Grand Cherokee og Dodge Ram Trucks.

Ifølge EPA skal programvaren har tillatt ulovlig dieselutslipp hos 104.000 amerikanske biler solgt siden 2014.

Nyheten har slått kraftig ut i selskapets aksje (se graf nederst i saken), som falt med 17 prosent på USA-børsen. Klokken 18.12 er aksjen ned 12,25 prosent. Etter å ha nådd en nedgang på 18 prosent, ble handelen i en periode stanset.

Nekter skyld

EPA gjorde funnene i forbindelse med undersøkelser som ble igangsatt som følge av etterforskningen av Volkswagen.

Fiat Chrysler sier i en uttalelse torsdag at de er skuffet over beskyldningene, og at deres «dieseldrevne biler møter alle regulatoriske krav», skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Fiat Chrysler Automobiles vil nå jobbe med den kommende administasjonen og legge frem vår sak for å løse denne saken rettferdig, og for å forsikre EPA og kundene våre om at selskapets dieseldrevne biler møter alle reguleringer, skriver selskapet i uttalelsen.

– Vi har ikke gjort noe ulovlig. Det var aldri noen forsøk på å skape forhold som ble designet for å jukse seg gjennom testprosessen. Dette er absolutt nonsense, sier administrerende direktør Sergio Marchionne, ifølge Reuters.

Marchionne mener Fiat Chrysler og Volkswagen ikke kan sammenliknes, og sier til nyhetsbyrået at de som gjør det «røyker ulovlige stoffer».

Massiv granskning

Beskyldningene kommer i kjølevannet av EPAs granskning av bilutslipp etter Volkswagen har innrømmet dieseljuks. Volkswagen tok onsdag på seg skylden for dieseljuks, og inngikk et forlik som innebærer en betaling på 4,3 milliarder dollar.

I september 2015 sa EPA at de ville gjennomgå alle amerikanske dieselbiler etter de fant ut at Volkswagen-biler hadde sluppet ut 40 ganger lovlig mengde av utslipp.

Fiat risikerer nå bøter på opptil 44.000 dollar per bil om det blir bevist at de har brutt reglene. Den totale boten vil kunne komme på 4,6 milliarder dollar.

Slik ser utviklingen i Fiat Chryslers aksje gjennom de siste to dagene.

Foto: Infront
Les også

Fiat Chrysler vil investere en milliard dollar i USA

Les også

Fiat Chrysler kaller tilbake 1,9 millioner biler

Les også

Fiat Chrysler tilbakekaller 570.000 biler

Her kan du lese mer om

  1. Bil

Flere artikler

  1. Fiat Chrysler må betale milliardbot etter utslippssøksmål

  2. Fiat Chrysler saksøkes for utslippsjuks

  3. Tyskland krever svar fra Italia om utslippsjuks på Fiat Chrysler-biler

  4. Annonsørinnhold

  5. Renault etterforskes for utslippsjuks

  6. Peugeot og Fiat Chrysler signerer bindende avtale