Snart kan franske arbeidere kreve «e-post-fri»

Franske myndigheter er lei av at landets arbeidstagere plages med jobbrelaterte meldinger og e-poster utenfor arbeidstiden.

FRIHET, LIKHET, FRAKOBLING: President Francois Hollande har fått nok av at arbeidere plages med arbeidsrelaterte e-poster på fritiden. Nå er en ny lov på trappene som skal gi arbeidstagerne rett til å koble fra.
Publisert: Publisert:

Snart kan masete e-poster på fritiden være en saga blott for franske arbeidere. For president Hollande og hans regjering kommer trolig snart til å vedta en lov som gir folket en «rett til å være frakoblet», skriver BBC.

Den nye loven vil kreve at mer enn 50 selskaper tegner opp retningslinjer for passende mail-oppførsel. Blant kravene er å sette opp timer på kvelden og i helgene der ansatte ikke skal sende eller svare på e-post.

Forslaget har blitt latterliggjort av utenlandsk presse, men den franske regjeringen fremholder at problemet med konstant pålogging er universelt og voksende. Derfor mener de også at Frankrike trenger et lovverk til å regulere dette.

Det er imidlertid uklart hvor effektivt det foreslåtte lovverket eventuelt vil bli. I det foreløpige lovforslaget finnes det ingen sanksjoner mot «e-postsynderne». Det forventes i stedet at arbeidsgiverne skal følge loven frivillig.

Mener arbeidere behandles som hunder

– Alle de vitenskapelige studiene viser at det er mye mer arbeidsrelatert stress i dag enn det pleide å være, og at stresset er konstant, sier parlamentsmedlem Benoit Hamon for det sosialistiske regjeringspartiet til BBC.

Han viser til at de ansatte fortsatt er på jobb, selv om de forlater deres fysiske arbeidsplass.

Les også

Fransk domstol vil stille Lagarde for retten

– De er fortsatt tilknyttet gjennom en form for elektronisk halsbånd – som en hund. Tekstmeldingene, andre meldinger og epostene – de kolonialiserer livet til individet frem til man kommer til et punkt der man bryter sammen, sier Hamon til den britiske allmennkringkasteren.

Viktig med fri for å kunne tenke kreativt

Lovendringen vil bli en del av den franske arbeidsmiljøloven. Det har skjedd en rekke endringer i loven som har ført til store protester tidligere. Forslaget om en rett til å kunne koble fra har imidlertid blitt møtt med positive reaksjoner.

Linh Le, en partner hos ledelseskonsulentfirmaet Elia i Paris, forteller at flere selskaper begynner å bli bevisst på hvordan den konstante påloggingen utgjør en fare for folks helse.

Hun mener også det er viktig med skikkelig «nedetid» for å kunne være kreativ.

– Her i Frankrike snakker vi om to typer tid, definert av de gamle grekerne: chronos og keiros. Chronos er vanlig, delbar tid. Mens keiros er underbevisst tid, kreativ tid. Keiros er essensielt for å kunne tenke kreativt, og gode arbeidsgivere vet at de må beskytte den tiden, sier hun til BBC.

Les også

Nordmenn elsker hjemmekontor

Les også

Nordmenn på Europa-toppen i jobbstress

Les også

Her må de legge mobilen i hylla når de kommer på jobb

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om