Giske får kritikk i avisene

Tre av Norges største aviser refser næringsminister Trond Giske (Ap) på lederplass mandag. Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse tror på sin side Giske kommer styrket ut av saken.

FÅR KRITIKK: Nærings- og handelsminister Trond Giske må tåle kritkk for måten han handlet i TV 2-saken. Her holder han pressekonferanse etter Harald Norviks fronttalangrep på Telenor-pressekonferanse fredag ettermiddag.

FÅR KRITIKK: Nærings- og handelsminister Trond Giske må tåle kritkk for måten han handlet i TV 2-saken. Her holder han pressekonferanse etter Harald Norviks fronttalangrep på Telenor-pressekonferanse fredag ettermiddag.

Helge Mikalsen
Publisert:

– Trond Giske er krystallklar og vil ha null problemer med å forklare seg i Stortinget. Det er Jens Stoltenberg som er politisk uklar og utøver et lederskap det kan stilles spørsmål ved, skriver redaktøren.

Han viser til at investor Stein Erik Hagen slår fast overfor VG at Telenors styreleder Harald Norvik ville ha fått sparken i det private næringsliv om han hadde unnlatt å følge tydelige signaler fra største eier.

– Giske er framstilt som en som ikke tar signaler fra statsministeren. Realiteten er at Jens Stoltenberg ikke vil drøfte en sak som Kristin Halvorsen, Liv Signe Navarsete, Trond Giske og Anniken Huitfeldt mener det er god grunn til å drøfte, anfører Lerø.

– Uegnet

Dagens Næringsliv ser saken helt annerledes. Ifølge avisen har Giske brutt regjeringens prinsipper for eierstyring og derved vist seg uegnet som næringsminister.

– Vi kan være takknemlig for at Telenors styreleder Harald Norvik er så standhaftig og modig at han ikke gjorde som ministeren sa. Han valgte å forholde seg til de prinsippene som han har blitt bedt om å styre etter, skriver avisen på lederplass mandag.

DN erkjenner at Giske har bred støtte i rødgrønn leir, men avisen framholder like fullt at statsråden har opptrådt i strid med regjeringens eierskapspolitikk.

– Statsminister Jens Stoltenberg bør ikke la en minister som så åpenbart har forsøkt å misbruke sin makt, beholde den. Det statlige eierskapet er for stort og viktig til å overlate det til Giskes spill og referanser, poengterer lederskribenten.

– Uryddig minister

Aftenposten holder det som svært usannsynlig at Stoltenberg vil komme til å fjerne Giske, selv om avisen mener næringsministeren har gjort «åpenbare forsøk på å undergrave regjeringens politikk».

Annonsørinnhold

– Giske har opptrådt uryddig på flere måter. Selv om hele tiden holdt fast ved at han ikke kunne instruere styret, har hans virksomhet for å hindre salget vært så aktiv og intens, at styrelederen forlangte å få protokollert at Giske ikke hadde planer om å foreta endringer i styret, skriver Aftenposten, som støtter opposisjonens krav om at næringsministeren snarest må redegjøre for Stortinget om saken.

Også VG vier Giske oppmerksomhet på lederplass mandag. Avisen finner det selvsagt at en statsråd har meninger om store norske selskapers veivalg.

– Men han kan ikke instruere styret, og han kan selvsagt ikke komme med trusler, skriver avisen som dermed synes å trekke i tvil Giskes forsikringer om at han verken instruerte eller kom med trusler overfor Telenor-styret.

– Vi kan aldri akseptere at det statlige eierskapet brukes i et politisk spill, anfører VG, som også antyder at Giske vil komme styrket ut av saken – gitt den holdning mange rødgrønne velgere har til statlig eierskap.

Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse tror næringsministeren og hans meningsfeller lever godt med kritikken fra avisene.

– Når Dagens Næringsliv på lederplass forlanger at Giske skal sparkes, kan Giske smile fornøyd, skriver han.

Les også:

Annonsørinnhold