Godtar oppkjøpet av Aller Forlag

Gyldendal og Aschehougs sikrer seg en savnet tilgang til massemarkedet etter at Konkurransetilsynet har godtatt oppkjøpet av Aller Forlag.

  • Øyvind Henriksen
Publisert:

Samme dag som saksbehandlingsfristen gikk ut melder Konkurransetilsynet at det ikke har funnet grunnlag for å gripe inn mot Gyldendal og Aschehougs oppkjøp av Aller Forlag AS.

Ifølge en pressemelding har tilsynet vurdert hvilke virkninger oppkjøpet kan ha på konkurransesituasjonen, både mellom foretak på samme og ulike omsetningsledd i bokbransjen.

- Skader ikke konkurransen

Konklusjonen er at konkurransen mellom de sentrale aktørene i markedet ikke reduseres som en følge av oppkjøpet. Tilsynet mener også at oppkjøpet ikke skaper noen merkbar konsentrasjonsøkning for eierforetakene.

Konkurransetilsynet fikk melding om oppkjøpet i slutten av mars. Etter en måned varslet tilsynet at det trengte mer tid til å vurdere saken og ba samtidig om mer informasjon fra partene i forbindelse med oppkjøpet. Og nå, fire måneder senere, er konklusjonen at oppkjøpet får grønt lys.

Tilgang til massemarkedet

Gyldendal og Aschehoug får dermed kjøpe 50 prosent hver av aksjene i Aller Forlag. Kjøpet av Aller Forlag betyr at Gyldendal og Aschehoug kommer på eiersiden i Bladcentralen og får tilgang til flere tusen dagligvarebutikker på landsbasis.

De to store forlagene har lenge vært misfornøyd med en situasjon der de i praksis har vært utestengt fra boksalg i store deler av massemarkedet. Årsaken er at Bladcentralen bare distribuerer innhold fra eierforlagene, der Gyldendal og Aschehoug til nå ikke har vært inne. Gyldendal var på eiersiden i Bladcentralen fra 1933 til 1974, men solgte seg ut.

Men med det felles oppkjøpet av Aller Forlag endrer dette seg og de to store kan begynne å ta opp konkurransen med Cappelen Damm og Schibsted Forlag i dette markedet.

Sjekk E24 Media

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Slik er kampen om bokmarkedet

  2. - Bjørnen er ikke skutt, ennå

  3. Forlag får 32 mill. i konkurransebot

  4. Tipset kom fra Reitan

  5. Åpner viktig sluse for forlagene: Nå skal alle forlag slippe til gjennom Bladcentralen