- Kynisk nyhetsjakt i News of the World
Journalister som jobbet for News of the World, sier at tabloidavisen hadde et forferdelig arbeidsmiljø preget av intenst press, kynisme, frykt og galgenhumor.
– Det var et sånn sted som du kommer deg ut av og aldri vil tilbake til, sier en journalist som jobbet under Rebekah Brooks, den svært ambisiøse redaktøren som ledet avisen fra 2000 til 2003.
Flere journalister fra denne perioden sier til nyhetsbyrået Reuters at avisen var preget av en kultur der man gjorde hva som helst for å få en god sak, uten at det ble stilt spørsmål ved metodene.
Det var om å gjøre å være mest mulig skruppelløs. Det ga sjefenes gunst og status internt i avisa.
– Vi snakket hele tiden med karrierekriminelle. De var kildene våre. Det var en machogreie: Min kilde er verre enn din, sier en journalist.
LES OGSÅ: Murdoch-sjef løslatt mot kausjon
– Visste ingenting
Den siste utgaven av den 168 år gamle avisen var i salg 10. juli. På grunn av anklager om utstrakt ulovlig telefonavlytting har eieren Rupert Murdoch lagt ned avisa.
Brooks, som de siste årene har vært øverste sjef for det britiske aviskonsernet News International, som igjen er en del av Murdochs News Corp., gikk av fredag, og søndag ble hun pågrepet av politiet mistenkt for avlytting og korrupsjon.
Hun fastholder at hun verken ga tillatelse til eller visste om avlyttingen.
LES OGSÅ: - Murdochs imperium har ført til maktmisbruk
Flere tidligere ansatte mener at Brooks forklaring er lite troverdig, ettersom folk på nyhetsdesken daglig ble kalt inn på kontoret til Brooks for å redegjøre for utviklingen av nyhetssakene. Det samme skjedde da Andy Coulson overtok som redaktør.
Han trakk seg i 2007 på grunn av de første avsløringene om at avisa brukte telefonavlytting som metode. Like etterpå ble han pressesjef for David Cameron.
Flere kjendiser
Da Brooks som 31-åring ble avisas redaktør, fikk hun i oppgave å gjøre den mer kjedisfokusert. Presset på å skaffe avisa eksklusive nyheter, ble skyhøyt, og det ble svært sjelden satt spørsmål ved metodene, ifølge ikke-navngitte journalister.
– Det var ikke et sted der man tok ordet og sa at dette virker uetisk. Det ville bare ført til at man ble ledd ut, sier en journalist som jobbet i avisen i sju år.
Samtidig var det knalltøft for nyansatte som måtte vise hva de dugde til for å bli akseptert.
Journalistene skal ofte ha opplevd å få opplysninger levert på pulten sin som de ikke ante hvor kom fra. Det kunne være oversikt over andre menneskers mobilbruk eller til og med sykehistorie.
– Terrorvelde
En annen ansatt mener at avisredaksjonen var som et terrorvelde, der leveringspresset var så høyt at journalistene kun holdt i noen måneder.
– De forsøkte alltid å bli kvitt folk fordi det var en jobb som slet deg ut. Det ideelle var at du jobbet vettet av deg i seks måneder, og så lot de deg jobbe i ytterligere seks måneder til. Hvert eneste minutt følte du at sjefene hatet deg, sier en av Reuters' kilder.
Verken Brooks eller Coulson er tilgjengelige for kommentarer, og News International ønsker ikke å si noe om anklagene.
– Det er utallige syn fra tidligere ansatte, og vi kommer ikke til å tilbakevise hver eneste én, heter det i en kommentar fra selskapet.
Les også:
Cameron planlegger krisemøte i Parlamentet
– Rebekah Brooks er arrestert i London
Murdoch legger seg flat i avlyttingsskandalen