Mercedes' beste «småbil»

Mercedes-Benz GLA er større en den ser ut til og er bedre enn både A- og B-klasse, men det koster.

Publisert: Publisert:

Ved første tanke og øyekast virker Mercedes-Benz GLA som en totalt unødvendig bil. En bastard som ikke er en småbil, men heller ikke en SUV, eller en cross-over. Snarere en småbil med alt for store hjul.

Etter at Mercedes-Benz lanserte den nye A-klasse for snart to år siden har modellen vært en viktig bidragsyter på deres salgsstatistikk. Den har etterhvert og fått tilvekst av en liten sedan-utgave, CLA, en CLS som er kopiert på 75 prosent. GLA er nok en avlegger, denne gangen i det litt smårare mini-SUV segmentet. Den befinner seg i terrenget til BMW X1 og Audi Q3.

En kostbar og påkostet versjon av A-klasse med samme akselavstand, noe større sporvidde, bakkeklaring, høyde og lengde. En litt barskere bil, som skal appellere til friskusene blant oss. De som legger i noen tusen ekstra på dunjakker, de som har fått farge i kinnene over helgen.

(saken fortsetter under bildet)

PLASS: GLA er en liten familiebil, og man må nok pakke lurt om man er fire stykker.

De store bilprodusentene har de senere årene virkelig stått i ramma for å pønske ut nye nisjer og nye modeller som får stadig nye avleggere. Hos BMW har dette blant annet resultert i at de nå tilbyr 3-serie Gran Turismo og 4-serie Gran Coupé. Her må man være kjenner for å se og merke forskjell.

Forfinet

Når man har kommet forbi det overflatiske og begynner å bli kjent med GLA begynner ting å gi litt mer mening. En vanlig A-klasse er tilgjengelig med en 90 hesters motor, da koster den fra 270.000, den billigste GLA er en med 156 hestekrefter som koster 385.000. GLA er ikke en bil som skal komme i en «billig-utgave», det er på alle måter en mer raffinert versjon av A-klassen. GLA er som standard bedre utrustet enn sitt søsken med færre bokstaver. En GLA kommer i utgangspunktet med utstyr som ville kostet 40.000 i ekstra i den andre modellen.

Her finner man blant annet adaptive bi-xenon lykter, parkeringsassistent, ryggekamra, kollisjonsradar, blåtann og hastighetsavhengig servostyring.

Med dette i bakhodet er det opplagt at GLA skal rulle inn på et eksklusivt marked blant de mindre bilene. Modellen vi prøvde er av de dyrere. GLA 220 CDi 4Matic har en startpris på rett under en halv million, det er mye penger, og til tross for et bra utstyrsnivå så fylles det gjerne på med mer. Bilen på bildene koster 560.000.

Utfra størrelse er GLA en praktisk bil, med adekvat innvendig plass og med offroad-pakken så burde også de fleste hytteveier være lett match. Men den har lagt seg i et prissjikt som krever sitt. Da er det viktig at den har fremtoning som gir riktige signaler. At det er en fancy bil, som kan drysse litt av dette over på sjåføren. Utfra forbipasserende folks reaksjoner på en parkert GLA, så kan de virke som Mercedes-Benz har truffet godt her.

Komfort

Den er litt spesiell, men ikke på Nissan Juke-måten, og fremstår som både robust og litt eksklusiv. Den store åpenbaringen er likevel på veien. For den er bedre å kjøre en A-klasse. Den er mer komfortabel og omtrent like sportslig. Komforten kommer trolig av de større hjulene og de tilhørende demperne som spiser unna dårlig vei på en langt mer effektiv måte enn hos A-klasse. Samtidig har den mer enn gode nok egenskaper om man ønsker å kjøre litt friskt.

(saken forsetter under bildet)

SIMPELT: Det meste ved en GLA fremstår som kvalitet, men denne skjermen har de funnet i en billigkurv.

Motoren som sitter i denne bilen passer veldig fint, forbruket er sympatisk, mens akselerasjonen er god. Null til hundre tar 8,3 sekunder. Dette i kombinasjon med en kvikk, sjutrinns, automatgirkasse gjør det til en god bil også på langtur.

Vi hadde den på en tur som innbar en del timer på E18, en klassisk på-vei-til-ferie-tur, som den tok med glans. Det er noe hjul- og vindstøy, men ikke av irriterende art. Man sitter i tillegg veldig godt og alle funksjoner er enkle og er plassert på logisk vis. Det som imponerer minst innvendig er info-skjermen som de ser ut som en ettermontert Claes Ohlson-dings.

Av Mercedes-Benz sine mindre biler, er GLA en klar favoritt, men prisen er litt ugrei. Den ligger prismessig i samme område som tilsvarende X1 og Q3, så på den måten stemmer det vel, dog er det vanskelig å se at en bil som dette er verdt over en halv million.

Les også:

Tidenes beste måned for Mercedes-BenzBertel O. Steen forbereder seg på tøffere tiderRekordår for Daimler og Mercedes-Benz

Publisert:

Her kan du lese mer om