- Milliardkravet vil legge press på myndighetene i India

Analytikere tror ikke Telenor kan få milliarderstatning, men nå viser telekjempen muskler.

VISER MUSKLER: Telenors samarbeidspartner i India, Unitech, er trukket inn i en alvorlig korrupsjonsskandale. Sammen eier de telekom-selskapet Uninor. Her er konsernsjef i Telenor avbildet ved en tidligere anledning.
Publisert: Publisert:

AksjeLongname: TelenorTicker: TELMarked: OSEOrganiasonsnummber: 982463718TSID:Trade time: 2012-03-27 11:53:05Last: 105.6Close: 105.5Periode: 7days

Telenor varsler tirsdag at selskapet vil kreve erstatning fra den indiske regjeringen etter tilbaketrekningen av sine lisenser i landet.

Analytikere E24 har vært i kontakt med mener dette er en helt naturlig del av prosessen.

De mener samtidig at det er lite sannsynlig at Telenor vil oppnå en kompensasjon i den størrelsesorden som er skissert. Men kravet vil definitivt bidra til å legge press på indiske myndigheter.

- Det er naturlig at Uninor vil kreve erstatning for lisensbeløpet og det som har blitt investert så langt. Dette er i underkant av 20 milliarder kroner, sier analytiker Tore A. Tønseth i Sparebank 1 Markets til E24.

Tønseth sier at de hadde ventet at Telenor og de andre operatørene som mistet lisensen skulle ta ut søksmål mot den indiske stat.

- Men dette må sees i sammenheng med den kommende auksjonsrunden. Vi finner det lite sannsynlig at Telenor vil få erstattet sine investeringer i India, men de kan få særfordeler i forbindelse med auksjonsprosessen, for eksempel en auksjon forbeholdt ikke-etablerte aktører, eller det kan være for eksempel egne frekvensområder.

Analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier er av samme oppfatning.

- At Telenor søker kompensasjon for sin investering er som forventet. Vi vil bli overrasket dersom de noensinne mottar en kompensasjon av denne størrelsesorden. Men et slikt krav kan legge press på den indiske regjeringen, skriver Kjerkreit i et notat.

Flekser muskler
Nordea-analytiker Stefan Gauffin påpeker at Telenor sender offensive signaler mot myndighetene.

- Telenor flekser sine muskler og viser at de er forberedt på å ta denne saken til retten hvis den vedvarer. Indiske myndigheter har signalisert at de trenger frem til januar neste år for å forberede gjenopptakelsen av auksjonene, og det ville være katastrofalt for Telenor i India, sier Gauffin til Dow Jones Newswires.

Har investert nærmere 20 milliarder
Ifølge tidligere rapporter er det kommet frem at det norske telekomselskapet har investert 8,9 milliarder kroner i Uninor, som de eier 67,25 prosent av.

Samtidig har Telenor har også gitt garantier for 8,1 milliarder kroner.

Selskapet har også uttalt at det i perioden frem mot 2013 skulle investere totalt 22 milliarder kroner i landet.

- Vi vil også søke erstatning for mulig fremtidige tap, bekrefter Glenn Mandelid, Telenors informasjonssjef for Telenor Group operations i Asia, overfor E24.

Kravet beløper seg dermed til minst 16 milliarder kroner - men vil trolig bli høyere.

Det nye kravet er rettet mot indiske myndigheter. Men i midten av februar varslet Telenor at de også vil søke erstatning fra Unitech.

Tirsdag ettermiddag er Telenor-aksjen opp 0,09 prosent til 105,60 kroner.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om