MOBILOPERATØRENE: Spår inntektsboom fra apps

Mobiloperatørene forventer at applikasjoner vil stå for størsteparten av inntektene innen tre år.

APPLIKASJONER ER FREMTIDEN: Applikasjoner vil stå for størsteparten av inntekstkilden til mobiloperatørene innen tre år.
Publisert:

Nå åpner mobiloperatørene for at applikasjonsutviklerne skal betale for å få fortrinnsrett på selskapenes nettverk.

Bakgrunnen for betalingsforslaget er at mobiloperatørene forventer at app-salget vil være den største inntektskilden for selskapene i årene som kommer, skriver Financial Times.

For ifølge en undersøkelse gjort av analysebyrået Economist Intelligence Unit vil app-nedlastning overgå vanlig samtaler - som nå står for 70 prosent av inntektene - innen 2013.

Appskaperene tjener mest

Den samme undersøkelsen tyder på at endrede mobilvaner - som nedlasting av videoer, spill og nettsamfunn - vil kreve at mobiloperatørene bruker penger på datatrafikken for å imøtekomme kravene fra forbrukerne.

Samtidig er det skaperne av programmene som sitter igjen med størsteparten av inntektene.

Det vil ikke operatørene lenger være med på.

55 prosent av selskapene i undersøkelsen mener de burde kunne ta seg betalt for å prioritere nettverkstrafikken ved å slippe frem dem som betaler fremst i køen. 38 prosent av de spurte godtok praksisen som er nå.

Nøytraliteten svekkes

Det igjen fortsetter debatten om nettets nøytralitet.

For ved prioritering av nettrafikken faller nøytralitetsprinsippet som reglene tilsier bort. Altså, at all informasjon på nettverkene skal få den samme behandlingen frem til sluttbrukeren.

Debatten startet med Google og Verizons forslag som blant annet ville gjøre at selskapene kunne ta seg mer betalt for noen typer innhold.

- Ikke logisk økonomisk

France Telecom og Telefónica i Spania vil at store kapasitetsslukere - som Youtube - betaler for den ekstra trafikken sidene genererer.

- Det er unormalt og overhode ikke logisk økonomisk sett å la Google bruke vårt nettverk uten å betale prisen, sier France Telecoms administrerende direktør, Stéphane Richard til Financial Times.

Men reguleringsmyndighetene i Europa har respondert heller kjølig på ideen at mobiloperatørene skal kunne diskriminere enkelte websider.

I undersøkelsen sier direktørene i mobilselskapene at en mulig ny prisstruktur vil hjelpe dem med å bekjempe trafikkproblemet.

Flere nyheter på E24

Publisert: