Enighet om oppgradering ga prishopp: – Veldig positivt for bitcoin
En årelang strid i bitcoinmiljøet har skapt frykt for at kryptovalutaen vil splittes i to. Nå har man samlet seg rundt en felles oppgradering som skal gi bitcoin videre vekst. Norske eksperter er svært positive, men advarer samtidig mot å gjennomføre store transaksjoner akkurat nå.
Bitcoinmiljøet har lenge vært splittet rundt hvordan den underliggende teknologien i bitcoin skal få en etterlengtet oppgradering. Dette har resultert i frykt for at plattformen fragmenteres og bitcoin blir delt inn i to valutaer - som har sendt prisen ned.
Nå er det, i hvert fall på papiret, blitt enighet rundt oppdateringen SegWit2x, også kjent som «New York-avtalen».
Prisen bykset 20 prosent da nyheten kom torsdag.
– Kunne ikke overlevd uten
Uten enighet om oppdateringen er det ikke sikkert kryptovalutaen hadde hatt en fremtid, mener Jon Ramvi, grunnlegger av Blockchangers, som blant annet organiserer Oslo Blockchain Day.
– Bitcoin-samfunnet har kommet til en enighet som gjør at utviklingen kan fortsette. Bitcoin kunne ikke overlevd hvis ikke disse endringene hadde blitt implementert, sier han.
En av Skandinavias fremste eksperter på bitcoin og den underliggende blockchain-teknologien, Stephan Nilsson mener det er svært gode nyheter at opp mot 90 prosent av bitcoinmiljøet har kommet til enighet.
– At hele bitcoinmiljøet har blitt enig om hvordan de skal oppdatere transaksjonskapasiteten er veldig positivt, sier Nilsson, som er leder i Norges Bitcoin- og blockchainforening.
Økt kapasitet
Det siste året har interessen rundt bitcoin skutt i været, noe som har vært en belastning for plattformen. Både transaksjonstiden og prisen har gått kraftig opp.
– I dag er det en makskapasitet på én megabyte i hver «block» i bitcoin, som betyr at vi kan lagre mellom 1.000 til 2.200 transaksjoner per block, sier han, men den nye New York-avtalen vil gi langt flere transaksjoner.
Hemmelig trader tjente 1,9 milliarder på én måned
– SegWit2x er et steg i riktig retning for å løse disse problemene. Denne nye funksjonen vil øke antallet transaksjoner systemet kan håndtere ved å komprimere mer informasjon i hver blokk, sier han.
Ifølge Nilsson vil antallet transaksjoner kunne dobles. Del to i avtalen, som etter planen skal innføres i slutten av november, vil også innebære en dobling av størrelsen på blokkene – altså fra en megabyte til to.
Fortsatt usikkerhet
Nilsson råder bitcoin-entusiaster å være spesielt oppmerksomme på hvor man lagrer bitcoins fremover.
– Vi anbefaler folk og bedrifter om å ikke gjør store bitcoin-transaksjoner før vi vet helt sikkert hvordan oppgraderingen av nettverket vil gå, sier han.
Det er viktig å oppbevare sine bitcoins i en privat bitcoin-lommebok på sin egen PC eller, hvis man har et større beløp, i en «lommebøk» uten nettilgang, forklarer Nilsson.
Han fraråder å bruke web-baserte lengre enn nødvendig, og kun for å gjennomføre kjøp og transaksjoner.
– I verste tilfelle får vi en kjedesplitt, noe som betyr at det vil finnes to bitcoin-kjeder. Hvis du gjør transaksjoner i «feil kjede», kan disse transaksjonene bli ugyldige og mottakeren vil få bitcoins som ikke har noen verdi, sier han.
Populært
Tidligere i sommer skrev E24 om at det kommer stadig nye signaler om at bitcoin blir mer anerkjent.
Myndighetene i Japan har godkjent bitcoin som betalingsmiddel, flere store selskaper og profesjonelle aktører har fått opp øyne for teknologien, og stadig flere sentralbanker har fortalt at de snuser på blokkjeder, som er teknologien bak bitcoin.
– Det er på vei til å bli en robust betalingsplattform. Det er langt ifra den mest effektive formen for kassebetaling, men det er den mest robuste desentraliserte fellesvalutaen vi har, fortalte analytiker Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics tidligere i juni.
En rapport fra CPH Revision i mai fastslo at potensialet for bitcoin-vekst er enormt, og at bitcoin kan bli verdens største valuta.
I midten av mai kom Skandiabanken med nyheten om at de nå vil «teste farvannet» for valutaen. De åpner opp for bitcoin i nettbanken, og mener digitalvalutaens stabilitet over tid gjør den attraktiv.