New York slår ned på Airbnb

Et av Airbnbs største markeder blir nå hardt rammet av en ny lovgivning. 

DEMONSTRERER: Tilhengere av Airbnb demonstrerer før en høring om korttidsleie i New York i fjor.
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

Skal du på tur til New York og kunne tenke deg å bo i en egen leilighet gjennom Airbnb, blir du nå nødt til å finne andre løsninger.

Fredag signerte nemlig New Yorks guvernør Andrew Cuomo en lov som gjør det ulovlig å legge ut hele leiligheter på Airbnb og lignende sider for perioder under 30 dager, skriver New York Times.

Slik utleie generelt har vært ulovlig siden 2010, skriver avisen. Brudd medfører bøter på opp til 7.500 dollar, tilsvarende 62.000 kroner.

Lovforslaget, som Cuomo har sittet på i flere måneder, har blitt aktivt motarbeidet av Airbnb.

Presser leiemarkedet

Lovens forkjempere mener den er rettet mot mennesker som bruker Airbnb for effektivt å omgjøre egne hjem til hoteller, og dermed gjøre leiemarkedet enda mer presset. I tillegg slipper utleierne byskatt.

– Dette er noe vi har jobbet grundig med, men i bunn og grunn er disse aktivitetene allerede forbudt, sier talsmann for Cuomo, Rich Azzopardi.

Airbnb publiserte imidlertid data i juli som viser at 96 prosent av deres verter i New York bare har én leilighet ute, og at de fleste deler leilighetene sine sjelden.

Airbnb har nå gått til søksmål og vil bli kvitt loven.

– En majoritet av New Yorkere har omfavnet hjemdeling, og vi vil fortsette med å kjempe for en smart politisk løsning som virker for folket, og ikke de mektige, sier Airbnb i en uttalelse.

Airbnb er nå verdens største utleieaktør, og pekes på som én av de viktigste selskapene i den globale delingsøkonomien.

Ikke de eneste

I flere store byer har myndighetene diskutert og vedtatt regulering av tjenesten.

I Sverige granskes nå Airbnb av Skatteverket, ifølge nyhetsbyrået TT.

I Berlin ble det tidligere i år ilagt strengere reguleringer for Airbnb og lignende tjenester, i et forsøk på å holde utleieprisene i den tyske hovedstaden nede. Tiltak har også blitt diskutert i flere andre europeiske storbyer, blant annet i Oslo.

Les også

Reiselivsaktører om Airbnb: - De slipper å forholde seg til de 35 lovene vi må forholde oss til

Lite regulert i Norge

Også her i Norge har man sett økende misnøye rundt Airbnbs inntreden. Hittil har ikke tjenesten sett særlig mye til regulering av norske myndigheter, til blant annet reiselivsbransjen og eiendomsbransjens frustrasjon.

– Hovedproblemet med Aribnb er at de kommer inn på hotellmarkedet helt uten reguleringer. De slipper å betale skatt og forholde seg til de 35 lovene vi må forholde oss til. De kommer inn og kan skumme fløten, uten å ta ansvar, sa hotelldirektør Kjetil Smørås ved Hotel Grand Terminus i Bergen, til E24 tidligere denne måneden.

Rundt 200.000 Airbnb-brukere booket boliger i Norge i fjor. Innovasjon Norge anslår at de til sammen sto for én million overnattinger.

Nærings- og fiskeridepartementet anslår at Airbnb antageligvis har en markedsandel på rundt 2 prosent, når det kommer til antall overnattingsdøgn.

Forbrukerombudet har tidligere reagert på villedende markedsføring fra Airbnb. Hotellinvestor Petter Stordalen har uttalt at flere delingsøkonomi-tjenester innbyr til svart arbeid.

Les også

- De slipper å forholde seg til de 35 lovene vi må forholde oss til

Les også

– Kan ikke komme med en ny plattform og tro at man ikke er regulert

Les også

Ni måter å dra inn tusenlapper i ferien

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Airbnb
  2. Delingsøkonomi

Flere artikler

  1. - De slipper å forholde seg til de 35 lovene vi må forholde oss til

  2. – Kan ikke komme med en ny plattform og tro at man ikke er regulert

  3. Mandag kommer delingsøkonomi-rapport: Blir Uber og Airbnbs tjenester ulovlig?

  4. Delingsøkonomiutvalget vil skattlegge Airbnb-utleie

  5. Airbnb gjør seg klar for børsen