Facebook-hackerne kan ha tatt seg inn på Instagram

Det nylige sikkerhetsbruddet hos Facebook ser verre ut enn først antatt.

SIKKERHETSHULL: 50 millioner brukere kan ha blitt rammet at sikkerhetsbristen hos Facebook. Hackerne kan ha tatt seg videre inn på applikasjoner som Instagram og Facebook.
Publisert: Publisert:

Fredag kom meldingen om at 50 millioner Facebook-brukere kan ha fått kontoen sin hacket.

Hackerne skal dessuten ha hatt mulighet til å ta seg videre inn på applikasjoner som Instagram og Spotify når de først var inne på de rammedes Facebook-konto, ifølge New York Times.

Dette er mulig hvis den enkelte bruker har koblet eksempelvis kontoen på Instagram sammen med Facebook-kontoen, noe som ikke er uvanlig.

Sikkerhetshullet ble oppdaget torsdag, men informasjonen skal ha vært tilgjengelige for hackerne siden juli 2017. Det er ikke klart hvem som står bak angrepet ennå, men sikkerhetshullet skal være tettet.

Skandalefylt år

Facebook-sjef Mark Zuckerberg og toppsjef Sheryl Sandberg skal være blant dem som var rammet av angrepet, ifølge NYT, som viser til kilder med kjennskap til saken.

Sikkerhetsbristen er den største og mest alvorlige så langt i selskapets historie.

Dette skjer også mens de forsøker å bygge opp igjen tilliten til brukerne etter Cambridge Analytica-skandalen fra mars i år. Det britiske analyseselskapet hadde hentet personlig informasjon fra opp til 87 millioner Facebook-brukere for å påvirke det siste presidentvalget i USA.

Denne gangen er det ukjente hackere som har stjålet en digital nøkkel som sørger for at brukerne slipper å legge inn passord hver gang man logger inn. Slik skal de ha klart å komme seg inn på folks private kontoer.

Man vet ikke om formålet med hackingen var å få tilgang til data, eller rett og slett å bruke kontoene og poste ting ved å utgi seg for å være den egentlige personen bak kontoen.

Les også

Google-ansatte sier opp i protest mot Kina-sensur

– Uansett vil det nå bli vanskeligere for offentligheten å tro at selskapet har hatt noe fremgang siden Zuckerberg lovet under høringene i april å beskytte brukerdata over alt annet og investere mer i sikkerhet, skriver kommentator Sarah Frier i Bloomberg.

Hun påpeker også at Facebook kunne skylde på menneskelig feil og løgner i Cambridge Analytica-skandalen heller enn tekniske feil, hvilket de ikke kan denne gangen.

Sikkerhetshullet skal ha ligget i en kode som ble utviklet i forbindelse med en oppdatering av opplastingsverktøyet for videoklipp.

Den digitale nøkkelen til de rammede brukerne er nå blitt skiftet. I tillegg har man skiftet denne også for ytterligere 40 millioner brukere for sikkerhetsskyld.

Les også

Berit Svendsen har fått ny jobb: Blir utenlandssjef i Vipps

Etterlyser grep fra myndighetene

Etter Cambridge Analytica-skandalen har det vært mange høringer i Kongressen i USA. Enkelte lovgivere har foreslått at myndighetene bør gripe inn hvis Facebook ikke makter å holde kontroll på informasjonen de sitter på.

Fredag var flere raskt på ballen med disse utspillene igjen, blant andre den demokratiske senatoren Mark Warner.

– Dette er nok en indikator på at Kongressen trenger å gripe inn og gjøre noe for å beskytte personvernet og sikkerheten til sosiale medier-brukere. En full etterforskning bør gjøres snarest og bli offentliggjort slik at vi kan forstå mer av hva som skjedde, sier Warner, som er en av Facebooks mest uttalte kritikere i Kongressen.

Les også

Facebooks videotjeneste lanseres globalt

Les også

Kritiserer Facebook, Twitter og Snapchat for å manipulere sine brukere til å bli avhengige

Publisert:
Gå til e24.no