Ingen personvern-lovnader fra EU-topp

EUs toppbyråkrat for IKT og data besøkte i dag Oslo-selskapet som har gjort norsk personvern til eksportartikkel.

NORGES-BESØK: Generaldirektør Robert Madelin, som har ansvar for IKT-politikk i EU-kommisjonen, har i dag møtt flere norske næringslivsledere.

Javad Parsa
  • Eric B. Utheim
  • Javad M. Parsa
Publisert:

- Har han aksjer hos dere, spøkte engelske Robert Madelin da bildet av Edward Snowden dukket opp i presentasjonen til Jottacloud-gründer Roland Rabben.

Madelin er generaldirektør med ansvar for IKT-politikk i EU-kommisjonen.

Jottacloud er nettsky-selskapet som økte kundemassen med 50 prosent på seks måneder, etter at de gikk ut og garanterte NSA-fri sone i kjølvannet av Snowden-avsløringene i fjor sommer.

PERSONVERN ER SALGSPITCH: Roland Rabben og Jottacloud har gjort norsk personvern til eksportvare.

Javad Parsa

- På våre første tre og et halvt år fikk vi 220.000 kunder. Halvåret etter Snowden kom 95.000 nye kunder. Så ja, vi har hatt en Snowden-effekt, forklarte Rabben, da EU-toppen i dag kom på bedriftsbesøk sammen med sin vert for dagen, statssekretær Paul Chaffey (H) i kommunaldepartementet.

Snowden ga salgsargument

Jottaclouds oppsving kom etter at de skapte overskrifter i amerikansk IT-presse i fjor sommer, da de i dagene etter Snowden-saken sprakk i engelske The Guardian gikk ut med personverngaranti.

Lovnaden om lagring av dataene i Norge, etter norske personvernregler, som Rabben beskriver som «i verdensklasse», er selskapets fremste salgsargument.

Les også

Kryptolog blir ny leder i NSA

Snowden avslørte at amerikanske myndigheter overvåket vanlige borgere via nett- og telefon, det såkalte Prism-programmet. Etterfølgende drypp har vist at amerikanske myndigheter, med loven i hånd, også har hentet ut brukerdata lagret hos aktører som Google, Facebook og Yahoo - giganter som lille Jottacloud konkurrerer med.

Sammen med det hyppig debatterte datalagringsdirektivet har det gjort digitalt personvern til en het potet, både internasjonalt og nasjonalt.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

BEDRIFTSBESØK: Statssekretær Paul Chaffey (fra venstre), generaldirektør for IKT-spørsmål i EU-kommisjonen Robert Madelin og Jottaclouds Roland Rabben under besøket hos sistnevntes bedrift i dag.

Javad Parsa

EU-toppen Madelin kom imidlertid ikke med noen lovnader om hvordan unionen skal styrke europeiske borgeres personvern, da han i dag stakk innom Jottacloud som et ledd i sin Oslo-rundtur sammen med Paul Chaffey.

Stilte spørsmål

- Det er kanskje litt tidlig for dem å svare konkret, sa Rabben diplomatisk, da E24 i etterkant av møtet spurte om han var fornøyd med svarene han fikk.

Rabben stilte to spørsmål til eurokraten og den norske statssekretæren:

Hva de vil gjøre for å styrke sine borgeres digitale personvern, og vil de bevisstgjøre folk på fordelene ved å bruke Europa-baserte lagringssteder?

VARSLER: - Har han aksjer i selskapet deres? spurte EU-topp Robert Madelin spøkefullt da han møtte Jottacloud i Oslo i dag. Det norske selskapet har opplevd et stort kundeoppsving etter den amerikanske varslerens avsløringer om CIA/NSA i fjor sommer.

- Det viktigste de kan gjøre på kort sikt er å gjøre folk oppmerksom på problemstillingen. Både Chaffey og Madelin virket oppdaterte på problemet, og det at de har såpass fokus på personvern er en gevinst i seg selv, mener Rabben.

- Å øke bevisstheten rundt at personvern er viktig, noe både folk og bedrifter må tenke gjennom. Det at de møter oss i dag, for å høre våre erfaringer, viser at de tar temaet alvorlig.

Hva var det så de to svarte på hans spørsmål?

- Det er et lovforslag på bordet i EU som skal styrke personvernrettighetene, spørsmålet er hva man skal legge i det, sa Madelin, som understreket at han har liten tro på at EU innfører regler som krever at data lagres i Europa, ei heller en offentlig anbefaling om at europeere bør velge europeiske lagringsløsninger.

- Å la land holde på innenfor sine egne områder vil gå på tvers av det vi ellers snakker om, samarbeid og handel på tvers av landegrensene. Da er det mer sannsynlig med føringer om at minimumet i EUs lovverk må følges når data skal transporteres og lagres internasjonalt.

Transporten ikke sikker

I dag eksisterer det et såkalt internasjonalt «safe harbour»-samarbeid - trygg havn.

Der kvalifiserer imidlertid USA - som jo har vært den store stygge ulven når det gjelder datasnoking og overvåkning av egne borgere den siste tiden.

Madelin poengterte også at «trygg» lagring i en cloud på europeisk jord ikke kan garantere for hva som skjer når dataene transporteres på veien til clouden.

Les også

Nye Snowden-dokumenter: Angry Birds ser deg

- Også de dype linjene i nettet er kompromittert. Ingen, hverken i Norge eller andre steder, kan garantere seg mot snoking, spionasje og annet på vei fra bruker til sky, sa Madelin som ikke trodde på krav om kryptering - men at det var en forretningside for næringslivet å følge.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

STILTE SPØRSMÅL: Roland Rabben i Jottacloud stilte spørsmål om digitalt personvern til Robert Madelin og Paul Chaffey under dagens seanse. - Vi ønsket dialog, men de store avklaringene over bordet ventet vi nok ikke, sier han til E24.

Javad Parsa

En datautleveringsmur rundt europakartet er heller ikke noe Madelin han ser for seg.

- Et våpenkappløp om personvern mellom EU på den ene siden, og for eksempel USA på den andre, har jeg også liten tro på. Europeiske sikkerhetsmyndigheter samarbeider jo uansett allerede både med NSA og CIA, sa EU-kommisjonens generaldirektør for IKT.

- Norge med styrket EU-samarbeid

Paul Chaffey sa på sin side at den norske regjeringen har et utstrakt samarbeid med EU, et samarbeid styrket av at man nå har en egen EU-minister.

Les også

Obama vil begrense USAs overvåking

- Personvernspørsmålet er til stede i dette samarbeidet, lovet han.

Også Chaffey advarte mot å trekke strenge grenser mellom land, og at det kunne gi for små markeder.

- Jottacloud viser at personvern kan være et salgspoeng, og om vi får opp en konkurranse mellom internasjonale tilbydere, hvor de kjemper om å være gode på personvern, så kan det bare komme forbrukere til gode. Jottaclouds suksess viser jo også at det å tenke globalt når det gjelder å skaffe seg kunder er en nøkkel. Norge ville blitt for lite.

Roland Rabben sier han ikke ventet avklarende lovnader over bordet.

- Men det ville jo vært supert om EU la konkretiserte mer når det gjelder personvern.

Jottacloud har selv begynt å bygge seg en solid kundebase i Europa, ikke minst i Nederland.

- «Safe harbour» sier at man ikke kan føre data ut av Europa til land med dårligere personvern- og sikkerhetsordninger enn Europa. Vi er for åpen konkurranse, og det hadde ikke vært en god ide å sette grenser rundt europakartet. Men vi mener personvern må settes i fokus, og gjerne være et kriterium. Og i Norge har vi et personvern som er i verdensklasse, mener Rabben.

- Det er mulig å gjøre det norske personvernet, og personvernet i land som er på samme nivå som vårt, til eksportvare. Det har vi bevist.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Blom sikret ny offshore-avtale: Aksjen går til himmels

  2. Audis minste med stor motor

  3. Ny BMW finner nok en nisje

  4. Annonsørinnhold

  5. Rod Stewarts Lamborghini og andre klassikere til salgs

  6. Store annonsører dropper reklame i OL-sendinger