Telia Norge-sjefen slutter: – Noen beslutninger der man burde ha trøkket enda mer på
Med et nyinnkjøp bredbåndsnett og 5G-planene på plass, mener Abraham Foss det er på tide å gi stafettpinnen videre. Samtidig som han er fornøyd med den voldsomme ekspansjonen til Telia, så angrer han på at han av og til ikke trykket enda hardere til.
– En ting er at vi har doblet omsetning og bunnlinje, men det å bygge den industrielle posisjonen vi har og skal bygge videre på, har vært spesielt interessant, sier Abraham Foss, som nå er på vei ut som sjef for Telia Norge, til E24.
Torsdag ble det kjent at han takker av – fire og et halvt år etter han sluttet i teleselskapet Maxis i Malaysia, pakket kofferten og flyttet hjem til Norge for å «bygge det nye Telia Norge».
– For min del er dette helt udramatisk, sier Foss om beslutningen sin.
At Telia-konsernet i Stockholm snart får Allison Kirkby som ny konsernsjef, etter at Johan Dennelind gikk av tidligere i år, hadde ikke påvirkning på valget, sier Foss. Han forklarer at timingen kun har med utviklingen i Norge og hvor man nå er i det strategiske løpet.
Da Foss startet i jobben før sommeren 2015 fikk han storoppkjøpet av Tele2 Norge til 4,6 milliarder i fanget fra dag én. Dermed var det sammenslåingen av Tele2, OneCall og MyCall med resten av Telia Norge (TeliaSonera Norge som det het den gang) som var det første han måtte sette i gang med.
Jobben var på ingen måte over, for i årene etter har Foss stått i spissen for Telia-konsernets voldsomme satsing i det norske markedet.
Konsernet gikk på en stor smell med korrupsjonsskandalen i Usbekistan og med en ny konsernsjef Johan Dennelind skulle det ryddes opp. Telia skulle selge seg ut av Asia og vende fokuset hjem til Norden og Baltikum.
Telia Norge-sjefen går av
Fikk sjekkheftet og klare krav
Norge har vært helt sentralt i dette skiftet og fra hovedkontoret i Stockholm har man både stilt penger til disposisjon og høye krav til den norske virksomheten.
Det har både resultert i store investeringer i opprustningen av Telias norske mobilnett med årlige investeringer i milliardklassen, samt oppkjøpene av Phonero og Get/TDC for til sammen 23,3 milliarder kroner.
Sistnevnte sikret at Telia kom seg tilbake i det norske bredbåndsmarkedet, etter at de solgte seg ut av NextGenTel noen år tidligere.
Nå jobbes det med hvordan man kan dra nytte av å eie et nasjonalt mobilnett og et stort bredbånds- og fibernett, og hvordan man kan tilby produkter og løsninger på tvers av nettene.
Samtidig med all satsingen har det også pågått et stort effektiviseringsarbeid internt i Telia for å kutte kostnader og dra nytte av oppkjøpene.
Foss sier nå at han var kommet til at det er et naturlig tidspunkt «å gjøre opp status» ettersom flere ting har falt på plass:
– Det var en del strategiske ting som jeg ville sørge for at var underveis før jeg tok beslutningen. At vi har lagt 5G-planene er et eksempel og at vi har fått i gang fremdriften i integrasjonen (med Get, journ.anm.) er et annet, sier Foss.
Foss mener Telia er godt skodd for å drive videre med en ny sjef – en sjef han kjenner godt:
– Stein-Erik Vellan er en glimrende ny leder for Telia Norge. Vi har vært både konkurrenter og kollegaer i Telia og Telenor, senest kollegaer i konsernledelsen i Telia de siste tre årene etter at han kom inn som Finland-sjef. Han passer veldig bra for å ta Telia Norge videre, sier Foss.
Vellan var forøvrig på besøk hos Telia i Nydalen torsdag.
Ice ser lyset i enden av underskudds-tunnelen
Skulle av og til ønske man «trøkket» mer på
I Foss sin tid i Telia har selskapet vært gjennom en kraftig forvandling. Antallet ansatte har gått fra noen hundre til flere tusen og omsetningen har doblet seg fra 7 til 14 milliarder årlig.
Selv om selskapet har gitt Telenor en kraftig konkurranse om hvem som har det beste norske mobilnettet og selskapet har tatt posisjoner i bedriftsmarkedet, så har de slitt med kundefall i privatmarkedet over tid.
Underveis har man også rukket å endre hovedmerkevaren til Telia gjennom å droppe «NetCom»-navnet, i tillegg til at lavprissatsingen ble fokusert rundt OneCall og Chess-navnet ble droppet.
– Hva er det du selv er mest fornøyd med at dere har fått til eller gjort?
– Fra mitt ståsted er det nok den helheten vi nå har bygget opp. Vi har gått fra en mer begrenset og mindre posisjon i markedet med muligheter, til å bygge en fullverdig telekomoperatør på tvers av både tjenester, nettverk og kompetanse. I tillegg har vi nå en større organisasjon med en endringskultur som er rigget for fremtiden, sier Foss.
Foss vil ikke røpe konkret hva han angrer på eller mener man ikke fikk til i hans periode, for det vil han ikke røpe for konkurrentene. Men han reflekterer likevel over noen av dilemmaene man møter:
– Det er noen beslutninger der man ser at man burde ha trøkket enda mer på, altså satse mer og kanskje være villig til å ta på seg mer risiko. Men så gjør man ikke alltid det fordi man leder en stor organisasjon og alltid må finne balansen og veie ting opp mot hverandre, sier Foss og fortsetter:
– Det er enkelte beslutninger og vurderinger av ulike kompetanseløft og investeringer i kapabiliteter som man kanskje vet at man burde trykke mer på, men så velger man en balanse. Som leder av en stor bedrift tror jeg alltid man vil møte slike problemstillinger.
Telia lanserer 5G-plan for Norge: Velger Ericsson over Huawei
«Produktfabrikk» og 5G
På spørsmål om hva som blir viktigst for Telia fremover trekker Foss frem tre punkter:
- At man får til målet om å bygge en plattform og «fabrikk» som både i Norge og i konsernet klarer å effektivt ta ut nye løsninger, produkter og teknologier i markedet raskere og mer effektivt.
- Utrullingen av 5G, der planene nå er lagt om en nasjonal dekning i Norge i løpet av 2023
- Innhold og underholdning. Gjennom oppkjøpet av Bonnier og alt annet som skjer innen segmentet tror Foss det vil skje mye fremover
– Uansett når man slutter så vil det alltid være nye arbeidsoppgaver man kan begynne med, men nå var det et naturlig tidspunkt for meg å ta dette valget. Det gjør jeg med de beste minner og jeg er helt sikker på at Telia er godt skodd for veien videre, sier Foss.
Han har erfaring fra flere stillinger i Telenor og jobbet altså i malaysiske Maxis før han vendte hjemover til jobben i Telia.
– Vet du hva du skal gjøre nå?
– Nei. Jeg har vært 120 prosent fokusert på jobben jeg har og skal fortsette med det frem til 4. Desember, ja av og til føltes det som 200 prosent og derfor har jeg ikke tenkt på det. Nå skal jeg ta litt ferie og finne ut hva jeg skal, sier Foss.
Selv om det ikke er helt sesong for sykkelturer for motorsykkelentusiasten Foss, så forteller han at han blant annet skal få tatt igjen litt trening og skiturer nå som han får mer tid.
– Vil du fortsette å jobbe med noe i telekom eller er du åpent for noe annet?
– Jeg har jo en bred bakgrunn med mange forskjellige typer roller, så jeg er jo sånn sett en generalist, selv om jeg jo har vært lengst i IT og telekom, sier Foss og legger til at det han tiltrekkes mest av er omstillinger og «endringsreiser».