Facebook får personvern-bot i Storbritannia

Myndighetene i Storbritannia har ilagt Facebook en bot tilsvarende 5,7 millioner kroner for manglende beskyttelse av brukernes personvern.

LITEN BOT: Facebook-sjef Mark Zuckerberg mister neppe nattesøvnen av boten

Foto: Marcio Jose Sanchez AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Straffen skyldes forhold mellom 2007 og 2014. I denne perioden klarte selskapet Cambridge Analytica å få tak i personlige opplysninger om mange millioner Facebook-brukere uten at de var klar over det.

Ved hjelp av disse opplysningene utviklet Cambridge Analytica digitale verktøy som senere ble brukt politisk både i Storbritannia og USA. De ble brukt av britiske EU-motstanderne i forkant av brexit-avstemningen, og av Donald Trumps valgkampmedarbeidere.

Information Commissioner Office i Storbritannia konkluderte torsdag med at Facebook i den aktuelle perioden ikke ivaretok brukernes personvern godt nok. Mellom 2007 og 2014 kunne app-utviklere få tilgang til personopplysninger uten tydelig godkjenning fra brukerne.

Facebook hadde i andre kvartal i år en omsetning på nesten 900.000 kroner per minutt. Det betyr at det vil ta selskapet under sju minutter å skaffe pengene til å betale den britiske boten.

Den kunne imidlertid blitt betraktelig høyere hvis Facebook hadde blitt straffet for forhold som hadde funnet sted etter at EUs nye personvernregler trådte i kraft tidligere i år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Facebook

Flere artikler

  1. Facebook inngår forlik, må ut med over 40 milliarder kroner

  2. Facebook saksøkes - aksjen faller

  3. Personvern-smekk for Facebook: Må betale 42,7 milliarder

  4. Facebook frir til nordmenn etter skandaleåret

  5. Facebook stanser titusenvis av apper