Mobilbetaling er bare første steg før mange nye banktjenester

Utenlandske aktører som Apple Pay er på full fart inn i det norske betalingsmarkedet. Forbrukertilsynet tror på mest mulig valgfrihet.

Bilde fra den norske lanseringen av Apple Pay i juni. Nordea og Santander var først ute med tjenesten, men Sbanken (tidligere Skandiabanken) lover at de også lanserer betalingstjenesten i Norge.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • NTB
 • E24
Publisert: Publisert:

– Vi gjør med Apple Pay og Ali Pay som med alle andre og sjekker at de følger finansavtaleloven og direktiver. Dessuten ser vi på markedsføringen, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet.

Han forventer at store utenlandske aktører som etablerer seg i Europa, har sett på regelverket og tilpasset produktet til det. Forholdene knyttet til betalingstjenester er godt regulert i EU, og dermed også i Norge. Tilsynets jobb er å sjekke at reglene følges.

Hør E24-podden: Vipps eller forsvinn for Apple Pay

Bankene samlet seg bak Vipps

På det norske betalingsmarkedet var det en oppblomstring og mange løsninger for en del år siden, der både mCash, Valyou, Mobile Pay og Vipps var blant de mer kjente aktørene.

Siden den gang har alle blitt lagt ned med unntak av Vipps, som norske banker til gjengjeld har samlet seg bak i en felles front.

Selv om Vipps har blitt en felles og enerådende løsning for betaling mellom personer, og betaling til foreninger og enkelte kioskutsalg, så har mobilbetaling i butikk latt vente på seg.

Det er flere årsaker til dette. Den ene er at Apple ikke tillater andre aktører å bruke den såkalte NFC-brikken i mobilene sine til andre betalingsløsninger. NFC er teknologien som både brukes i Apple Pay og med de kontaktløse kortene.

En annen årsak er at BankAxept foreløpig ikke har blitt tilgjengeliggjort på mobil før den siste tiden. Dette er viktig fordi kostnadene til BankAxept er betydelig lavere for hver transaksjon enn ved bruk av Visa- og Mastercard-nettverkene.

Nå finnes imidlertid BankAxept både i Vipps og med kontaktløse kort.

En tredje årsak er at dagligvarehandelen har vært motvillig til å godta kontaktløse kort foreløpig, både på grunn av pris og utfordringer knyttet til hvordan man kobler mobilbetaling opp mot kunde- og bonuskort. E24 omtalte dette i juni.

Mens norske selskaper og mange banker har avventet mobilbetaling, har altså Apple Pay rullet inn over landegrensene i et samarbeid med Nordea, Santander og Sbanken (tidligere Skandiabanken).

Samtidig som Apple Pay har kommet til landet, har Vipps rullet ut sin store satsing på fakturabetaling, et område Apple og de andre utenlandske aktørene foreløpig ikke har vist interesse for.

Konkurransen mellom de forskjellige aktørene er stor, men konkurransen varierer altså avhengig av hvilket segment av betalingsmarkedet man ser på.

Les også

Apple inntar det norske betalingsmarkedet: – Brukeropplevelsen vil avgjøre hvem som vinner

Tror Apple Pay kan brukes overalt i 2020

Forbrukertilsynet følger med på utviklingen og avdelingsdirektøren tror at forbrukeren ønsker mest mulig valgfrihet.

– Fra forbrukerens ståsted er det positivt om man får bruke tjenestene om hverandre uten at man er avhengig av hvilken dataplattform man er på eller hvilken type telefon man har, sier han.

Nordea-sjef i Norge, Snorre Storset, har tro på at nordmenn innen 2020 kan bruke Apple Pay til å betale over alt.

– Forskjellen er at du trenger ikke å ha med deg kortet, du trenger bare telefonen og kan holde den foran automaten, så betaler du automatisk, sier han.

Han vil ikke kommentere at hans norske bankkonkurrenter har valgt å holde seg vekk.

Les også

Bankene hiver seg på kontaktløse betalinger: Snart kan du betale med solbrillene dine

Stor utvikling

Den neste store utviklingen som kommer er betaling via betalingsfullmektiger eller tredjepart. Det norske lovverket, som følger EUs regler, vil være på plass om kort tid.

– I dag er det kun deg og banken som kan se i kontoen din og gjøre disposisjoner. Du gir en ordre til banken og så kan banken gjøre noe på kontoen din. Den nye loven åpne for en tredjepart. Du kan inngå avtale med for eksempel Vipps, og så kan Vipps betale fra kontoen din uavhengig av banken, forklarer Gjedrem og peker på at det ganske sikkert blir nyetableringer og spennende ting som skjer fremover.

– Vi i Forbrukertilsynet er positive til innovasjon og utvikling så lenge de grunnleggende forbrukerrettighetene er ivaretatt. Det er flott at ting er enkelt og raskt, men det må være trygt, legger han til.

Les også

Dagligvarebutikkene ser to store ulemper med Apple Pay

Les også

Takket nei til Apple Pay

Les også

– Vil skje mer de neste fem årene enn det har gjort de siste 25

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Apple
 3. Vipps
 4. Nordea
 5. Forbrukerombudet

Flere artikler

 1. – Brukeropplevelsen vil avgjøre hvem som vinner

 2. Kunderush etter Apple Pay-lansering

 3. Apple Pay lanseres i Norge

 4. Takket nei til Apple Pay

 5. Dagligvarebutikkene ser to store ulemper med Apple Pay