Volkswagen vil kalle tilbake fem millioner biler

Volkswagen Golf, Passat og Tiguan er blant modellene som må fikses.

UVISST: EN vet fortsatt ikke hvor mange biler med jukseprogramvaren som kan ha blitt solgt i Norge.

Patrik Stollarz
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Andreas Fosse
 • Øystein Larsen-Vonstett
Publisert:,

Tirsdag kom meldingen om at Volkswagen ønsker å fikse flere av bilene som er utstyrt med programvaren som viser et lavere utslippsnivå enn det bilen faktisk slipper ut.

I første omgang vil kunder som har de aktuelle bilene få beskjed om å melde seg til et Volkswagen-verksted for å få rettet feilen, skriver selskapet i en pressemelding.

De ulike bilmerkene innad i Volkswagen-konsernet vil trolig presentere sine egne med detaljerte tiltaksplaner, men fem millioner biler med Volkswagen-merket i grillen vil bli kalt tilbake så raskt som mulig.

– En intern evaluering på fredag gjorde det klart at en serviceprosedyre er nødvendig for fem millioner biler fra Volkswagen-merket av totalt 11 millioner biler fra selskapet globalt, skriver Volkswagen i pressemeldingen.

Biler i sjette generasjon av Golf, syvende generasjon Volkswagen Passat og første generasjon Volkswagen Tiguan vil være blant de første som kalles inn for reparasjon.

224.746 biler i Sverige

Volkswagen har opprettet egne nasjonale nettsider hvor kunder kan holde seg oppdatert om utslippsjukset og om hvilke biler som må fikses. Det har foreløpig ikke kommet en egen nettside for Norge.

– Vi i Norge kommer med mer informasjon så snart vi har klar en full oversikt for det norske markedet, sier Volkswagens norske informasjonssjef, Anita Svanes, i Møller Gruppen til VG/E24.

Den norske importøren har foreløpig ikke kunnet si hvor mange biler som er solgt i Norge med programvaren, men har sagt at de har fått forsikringer fra Volkswagen sentralt om at de så fort som mulig skal få nøyaktige tall fra fabrikken.

I Sverige er det Volkswagen selv som importerer bilene til landet, og tirsdag har selskapet lagt ut en oversikt på sine svenske sider. Der kommer det frem at 224.746 biler er rammet i landet:

 • Personbiler med Volkswagen-merke: 104.227
 • Audi: 57.367
 • Skoda: 28.430
 • Seat: 2.162
 • Volkswagen nyttekjøretøy: 32.560
Les også

Elon Musk: – Juks var eneste utvei for Volkswagen-ingeniørene

Presenterer ny løsning

– Dette er en del av vår handlingsplan. Volkswagen og de andre merkevarenavnene i selskapet vil presentere en teknisk løsning og tiltaksplan for ansvarlige myndigheter før oktober er omme, skriver selskapet i pressemeldingen.

Volkswagen understreket i pressemeldingen at alle bilene er sikre og kjørbare, selv uten reparasjonen. Programvarefeilen fører kun til gal måling av bilens utslipp.

Les også

Dette blir Müllers største utfordringer: – Problematisk at han kan ha visst om utslippene

Der Spiegel skriver også at Volkswagens nye toppsjef Matthias Müller har sagt at jukseprogramvaren kun er aktiv i en del av de 11 millioner bilene som har programvaren installert. Derfor er det fortsatt uavklart om man faktisk må forbedre alle rammede biler.

– Vi går en lang vei å gå, og masse tungt arbeid vil kreves. Vi vil kun klare denne oppgaven i små steg, og det vil oppstå problemer, sa Müller til en lukket forsamling mandag, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået meldte allerede tirsdag formiddag at Volkswagen kunne kalle tilbake så mange som 11 millioner biler i kjølvannet av skandalen som har preget selskapet de siste to ukene.

Les også

1,2 millioner Skoda-biler omfattet av utslippsjuks

(Saken fortsetter under bildet)

TØFF JOBB: Volkswagens nye toppsjef Matthias Müller har en stor jobb foran seg med å få selskapet tilbake på rett kjøl etter de siste ukens utslippsskandale.

Michael Sohn

Lovet tiltak

Tilbakekallingen kommer under en uke etter Müller lovet at selskapet ville ta grep om situasjonen, og rette opp de feilene som er blitt gjort.

– Vi må vinne tilbake kundene og myndighetenes tillit, og vi må sikre åpenhet i arbeidet fremover, sa han under en pressekonferanse i forrige uke.

Les også

Slik mener ekspertene Volkswagen kan gjenreise navnet:

Mandag ble det klart at 2,1 millioner biler fra Volkswagens datterselskap Audi også er utstyrt med motoren som er i strid med amerikansk lov. Det samme gjelder 1,2 millioner biler i datterselskapet Skoda.

Det er fortsatt uvisst om Audi- og Skoda-biler også vil bli kalt inn for service.

Les også

VW skal fikse opptil 11 millioner biler

Les også

Elon Musk: – Juks var eneste utvei for Volkswagen-ingeniørene

Les også

Flere land stopper salg av juksemotor

Her kan du lese mer om

 1. Volkswagen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Utslippsskandalen omfatter elleve millioner biler

 2. Volkswagen tilbakekaller biler tidligst i januar

 3. Volkswagen-skandalen: Dette skjer om du er rammet

 4. Annonsørinnhold

 5. VW skal fikse opptil 11 millioner biler

 6. 1,2 millioner Skoda-biler omfattet av utslippsjuks