Citroën C4 HDi 150: Gjenopprettet ære

Etter et mindre heldig møte med Citroën C4 for en liten stund siden, gjør denne versjonen med 150 hester diesel sitt beste for å rette opp inntrykket.

GOD PAKKE: Citroën C4 med denne 150 hesters motoren er et god alternativ til Golf og Focus.
LITT TAM: Desingmessig er dagen C4 litt tammere enn bilen den erstatter. Det gjør samtidig at den har en bredere appell.
STØRRE STØRRELSE: C4 er 433 centimeter lang, det er 13 mer enn VW Golf. Det gir den et bagasjevolum som er 58 liter mer enn Golf.
STORBAKKE: Motoren og komforten gjør denne C4-modellen til en fin langtur bil. Forbruket er lavt, så rekkevidden er stor.
SE OPP: Panoramasoltaket gjør kupeen lys. Det gir også en følelse av at bilen er større innvendig enn den faktisk er.
STREIT: Ingen sjokkerende Citroën-effekter her. Formen er harmonisk og støter neppe noen andre enn de mest hardbarka Citroën-entusiastene.
LITT PERSONLIGHET: Grilløsningen med logoen som en del av grillen er elegant. Samtidig er det ikke så stor forskjell på en C4, Focus eller en Golf for noen som ikke er særlig interessert.
FINE GREIER: Motoren blir man på godfot med. Golf kan og stille med en toliters diesel, på 140 hester. Den er ikke like sprek og koster noe mindre.
GREIT HER OG: Heller ikke innvendig byr bilen på de helt store overraskelsene. Forrige C4-modell hadde et stillestående nav på rattet, ingen slike påfunn her.
ELEGANT: C4 er en ganske streit bil, med et overbevisende detaljarbeid.
Publisert: Publisert:

For noen måneder siden testet vi en Citroën C4 med en 110 hestekrefters dieselmotor. En bil som kunne vært fin, hadde det ikke vært for en girløsning som tok livet av kjøreopplevelsen.

Den hadde en elektronisk manuell kasse, en automatløsing med én kløtsj. Uten å gå nærmere inn på det her, så bør den unngås.

Test av Citroën C4 e-HDi 110 EMG

Så for noen uker siden var jeg innom Citroën og lånte en DS3 Racing, da nevnte de at jeg kanskje skulle prøve en C4 med noe annet enn EMG girkassen.

Verdt hver krone

De var selvsagt ikke fornøyd med at jeg hadde sagd C4 så kraftig. Dermed avtalte vi at jeg skulle utstyres med en C4 HDi 150, med manuell girkasse.

Den koster 40.000 mer, og er i forhold til 110 hestern med EMG verdt hver eneste krone.

Der jeg med den forrige bilen tok meg i å rettferdiggjøre og finne en parkeringsplass etter bemerkelsesverdig kort tid, er historien helt motsatt med 150 hestern. På en av turene havnet jeg sågar ved verdens største hoppbakke, selv om det var nær årets lyseste dag og jeg ikke er det minste hoppinteressert.

Flere biltester

C4 HDi 150 er og en diesel, med en moderne dynamikk. Et ganske høyt dreiemoment, 340 newtonmeter, er tilgjengelig fra 2000 omdreininger per minutt.

Noe som gir bilen et imponerende drag. Som med de fleste dieselbiler må det påregnes mer giring enn i en bensinbil, men denne motoren er så pass fleksibel at man ikke trenger å gire om veien bestemmer seg for en liten nivåforskjell.

Rask

Akselerasjonen fra null til hundre er 8,6 sekunder, noe som helt klart kan kalles sprekt, og det kan jo nevenes at den tidligere testete C4 klarte dette på 11,2 sekunder.

Kjøregenskapene i C4 er gode. Det er lagt vekt på komfort, men den tåler litt sportslig kjøring uten å bli fratatt all verdighet. Den er naturligvis ikke så stiv at den trives når den presses hardt i en sving, men det er heller ikke meningen.

TOPPMODELL: HDi 150 er toppmodellen hos C4. Den toppes av DS4 med 200 hestekrefter når den straks kommer.

Mer bilstoff på E24BIL

Som vanlig i en fransk bil er girkassen mindre eksakt enn det man finner i både tyske og italienske biler, men her er den langt innenfor grensene av det som er akseptabelt. Ikke noen sleiv i lapskaus følelse, som franske biler fra tid til annen er belemret med.

C4 er god på er å svelge unna ujevnheter og gi føreren og dens passasjerer en behagelig tur. Med denne motoren har man og godt med krefter slik at forbikjøringer og eventuell last ikke er noe problem.

Ikke for entusiasten

For Citroën-entusiasten er neppe C4 noe høydepunkt. Bilen har en grei form, men er kjemisk renset for rare snurepipperier man forventer i en Citroën. Dette er en dønn streit bil, som står seg godt mot en Volkswagen Golf.

LIKT: Ikke så lett å se forskjell på DS4, som står i midten her, og C4. Det er tydeligvis på detaljnivå skillet er.

Citroëns nye strategi er å lansere to versjoner av samme bil, med DS-serien som et litt fancy alternativ

DS4 lanseres i Norge i disse dager og er den noe mer forfinete søsteren til C4. Tanken er nok at DS-bilene skal gi Citroën-fansen det de vil ha, mens C-modellene skal ha en bred markedsapell.

Noe som kan være en fiks strategi, på den annen side så parkerte jeg denne C4 ved siden av en DS4 da jeg leverte den, og forskjellen er ikke stor utvendig. Kan tenkes at det er mer fra den funky siden av Citroën inni.

C4 er en bilen for dem som gjerne vil tenke utenfor boksen, men som bare tar sjansen på å sette en fot utenfor.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om