Blockbuster utradert på få år: Hadde 9.000 butikker, nå er det bare én igjen
Så sent som i 2004 hadde kjeden 9.000 butikker verden over - nå er det bare én igjen.
DEN SISTE: Scott Thornton tar en selfie foran verdens siste Blockbuster-butikk.
Denne måneden legger nemlig den siste Blockbuster-butikken i Australia ned.
Skal du innom en av filmutleiekjedens butikker nå, har du bare ett valg igjen - i hele verden: Butikken i Bend i Oregon i USA.
Det skriver Business Insider.
Drept av Netflix
På ett tidspunkt var kjeden, som i hovedsak baserte seg på utleie og salg av video- og DVD-filmer, samt tilhørende kioskdrift, en av de raskest voksende i verden.
Viacom bladde opp 8,4 milliarder dollar for kjeden i 1994, vel 73 milliarder norske kroner etter dagens verdi. En enorm sum midt på nittitallet.
Men nå er det altså slutt.
I hvert fall nesten.
Les også: Nå stenger Oslos siste videobutikk
Tross grep som å satse på spill har aktørene ikke evnet å stagge den enorme omveltningen i filmutleiebransjen, etter at økt digitalisering ga oss strømmemuligheter som for eksempel Netflix.
Tanken på å gå ut for å besøke en fysisk butikk og betale for å leie en fysisk film har på få år gått fra å være noe selvfølgelig, til å bli noe helt fjernt.
VANLIG SYN: Fra slutten av forrige tiår og frem til nå har dette vært et svært vanlig syn: En Blockbuster-butikk legger ned.
Forsøkte seg på Norge
– Vi har vel levert en bra innsats når vi er den siste som forsvinner i Australia, sier Blockbuster-innehaver Lyn Borszeky, som nå legger ned sin butikk i en forstad til Perth.
– Dette måtte skje før eller siden. Jeg er overrasket over hvor fort det har gått, etter at Netflix kom inn i det australske markedet, forteller hun Comunity News.
Blockbuster fikk aldri fikk noe fotfeste i Norge.
Ifølge Videomagasinet forsøkte de seg med to butikker i Oslo i 2002 og 2003, men ga opp etter kort tid. Da de ikke fikk kjøpt den norske kjeden Videonova, trakk de seg helt ut.
Lever videre - som strømmetjeneste
På 1990-tallet var det 3.500 videobutikker her til lands.
– Da vi startet var mandagsfilmen den eneste filmen på TV i uka, og det var bare én TV-kanal, har Videonova-gründer Pål Granlund tidligere fortalt E24, om bransjens oppstart på 1970- og 1980-tallet.
Les også: Nå er Netflix verdens mest verdifulle medieselskap
Som E24 har omtalt tidligere, Granlund og Videonova ga opp den siste rene videobutikken i hovedstaden så sent som i 2014.
Verden over var Blockbuster størst av de store - med 9.000 butikker på det meste (i 2004).
Kjeden var alt-i-alt til stede i 15 land og fire verdensdeler. I land som Storbritannia, Australia, Tyskland og Brasil hadde kjeden på det meste hundrevis av butikker.
Så sent som i 2013 var det fortsatt 528 Blockbuster-butikker i Storbritannia alene.
Samme året ble den britiske delen av selskapet satt under offentlig administrasjon, og til slutt ble mesteparten av butikkene lagt ned - og 4.000 jobber forsvant. Et skoleeksempel på «disruption» i næringslivet.
NB! Blockbuster-merkenavnet eksisterer i Norden i dag som en strømmetilbyder, eid av den danske telecomgiganten TDC.
DEN SISTE I OSLO: Videonova-butikken på Majorstuen i Oslo forsvant i 2016, den regnes som den siste rene videobutikken i hovedstaden.
DVD-salg gir fortsatt mer produsentpenger enn strømming
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Verdens siste Blockbuster har ingen planer om å stenge
Blockbuster kunne kjøpt Netflix for 50 millioner dollar: Sjefen trodde det var en spøk
Tiårets beste aksje i USA: Netflix har steget over 4.000 prosent
- Annonsørinnhold
Derfor blir ikke Netflix en del del av Apple TV
Slik kjemper kjedene mot «kioskdøden»