Lokalpolitikere må knekke de sosial nettkode

Vær der, men vær deg selv. Det er rådet fra eksperter til norske lokalpolitikere som vil kapre velgere på sosiale medier.

TWITTRER: Flere av partilederne i Norge er svært aktive på sosiale medier. Særlig Twitter er blitt en favoritt for mange.
Publisert:

– Sosiale medier er avgjørende for om partier gjør suksess ved valg, sier Tarjei Skirbekk, den tidligere Arbeiderparti-rådgiveren som tidligere i år ga ut boken «Hvordan vinne valg», til NTB.

Han påpeker at politikerne må være der velgerne er.

– Generelt vil jeg si at man ikke vinner valg ved å være på sosiale medier – men partiene vil tape valg hvis de ikke er der, utdyper Skirbekk, som i dag jobber i Statoil.

Statsviter Svein Tore Marthinsen er litt mer moderat:

– Sosial medier blir stadig viktigere, men er fortsatt et supplement til andre medier, sier han.

Alle de ulike plattformene gjør at man ikke lenger kan snakke om én valgkamp, men flere parallelle, mener han.

Kul på Snapchat

Rådet til politikerne er å være seg bevisst at det er samsvar mellom hvem de er og hvordan de bruker de nye kanalene.

Hvis man prøver å fremstå som noe annet enn man er, blir man avslørt, advarer Marius Rohde Johannessen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Han forsker på nettopp politisk kommunikasjon i sosiale medier.

– Jeg tror ikke man skal tenke altfor mye på å være kule på Snapchat. Jeg har sett et par ordførerkandidater som har prøvd å være litt for ungdommelige og vil bli venner med flest mulig. Det virker mot sin hensikt, konkluderer han.

Ungdommens språk

Sosiale medier er spesielt viktig for å nå unge velgere. Flere steder gjøres det forsøk med å la 16- og 17-åringene stemme, og disse velgerne nås ikke like lett gjennom TV-debatter og leserinnlegg som voksne.

Johannessen mener det er en god idé å la ungdomspartiene ta seg av kommunikasjonen med de unge. Han husker selv hvor kleint det var å høre voksne politikere forsøke å snakke «ungdommens språk».

– Til og med for «Generasjon Lydig» tror jeg det er kjekt å få budskapene fra sine egne, sier han.

Statsviter Marthinsen spår at visuell kommunikasjon – videoer og bilder på blant annet Instagram og Facebook – vil bli stadig viktigere for partiene.

– Filmer og bilder er noe som følgere engasjerer seg mer i enn ren tekst, sier han, men medgir at det er mer krevende å få til enn en kjapp Facebook-oppdatering.

Grønn kanal

Flere eksperter mener Miljøpartiet De Grønne (MDG) er de som er flinkest til å bruke de nye mediene.

– De har kommet ut av intet og har egentlig fått lite mediedekning sammenlignet med de etablerte partiene. På relativt kort tid er det blitt et stort parti på sosiale medier, sier Johannessen.

Han mener det skyldes ærlighet om budskapet om hva de vil, også om at en bærekraftig utvikling vil koste noe.

– Og de treffer en trend i tiden, påpeker han.

Sp på bunn

Marthinsen plasserer også MDG på topp. Senterpartiet, derimot, fremstår som bakpå.

– Det er ingen partier som er gode overalt, og det er forskjell på hva man satser på, sier Marthinsen.

Han påpeker at Frp gir blaffen i Twitter, av mange sett på som en elitekanal.

Facebook er mer folkelig, men der risikerer partienes budskap å drukne i feriebilder og promoterte innlegg, advarer Johannessen.

Skirbekk trekker fram hvor viktig det er å få budskapet sitt delt på sosiale medier.

– På mange måter kan vi si at velgerne har gått fra å være tilskuerne til å bli deltagerne. Spørsmålet for partiene blir hvordan de kan engasjere sine sympatisører og få sitt budskap til å leve i mediekanalene, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om