Telenor mister millionkontrakt: Nok en lavprisaktør går til Telia

Chili Mobil gir Telenor et sviende nederlag når lavprisaktøren går over til Telias mobilnett.

VIL HELLER CHILLE HOS TELIA: Chili Mobil har inngått avtale med Telia etter å ha leid nettilgang hos Telenor i årevis. Bildet er fra et Facebook-bilde der Chili utfordret Telias eget lavprisselskap OneCall utenfor Telias hovedkontor i Nydalen.

Foto: Foto: Chili Mobil
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Da det i fjor høst ble kjent at Telia vil kjøpe opp bedriftsoperatøren Phonero, ble det samtidig klart at Telenor også ville miste én av sine viktigste grossistkunder, siden Phonero i forbindelse med oppkjøpet vil gå over til Telias nett (oppkjøpet er ennå ikke godkjent av konkurransemyndighetene red.anm.)

Nå har nok en aktør bestemt seg for å bytte lag.

Den Bergen-baserte lavprisaktøren Chili har nemlig inngått en leieavtale med Telia.

– Vi har testet nettet over en lengre periode, og konkludert med at tiden nå er moden for å ta farvel med Telenor, forteller daglig leder Lars Ryen Mill i Chili Mobil.

Chili opplyser at de regner med at kontrakten er verdt rundt 100 millioner kroner for Telia de neste to årene, gitt den veksten selskapet opplever.

For Telenors del betyr overgangene i grossistmarkedet at selskapet går glipp av årlige leieinntekter på rundt 400 millioner kroner i året fra Phonero og rundt 50 millioner fra Chili fremover.

For kundene betyr skiftet at de etter påske vil motta et nytt simkort fra Chili.

Når de setter inn det nye kortet vil telefonen deres skifte over fra Telenor til Telias nett.

Les også

Telia får nei til milliardoppkjøpet av Phonero

Foreløpig bare to netteiere

Mens den synlige delen av konkurransen i det norske mobilmarkedet skjer i sluttbrukerleddet, altså når kunder bytter mellom operatører, er det også en konkurranse i grossistmarkedet.

Per i dag er denne begrenset til valget mellom Telia og Telenor fordi det er disse to som har landsdekkende nett og tilbyr mobilselskaper tilgang via grossistmarkedet.

Mobilselskapet Ice bygger imidlertid ut sitt eget landsdekkende 4G-nett, og selskapet leier tilgang hos Telia for å levere mobiltjenester der de selv ikke har dekning.

Selv om Ice trolig vil bli en aktør i grossistmarkedet på sikt, er det altså Telenor og Telia som er alternativene som eksisterer i dag hvis man vil starte et mobilselskap.

Chilis overgang til Telia skjer etter at Chili var i forhandlinger om nye grossistvilkår hos Telenor, der spørsmålet om fri fart i nettet skal ha vært et av punktene Chili ikke var tilfredse med etter det E24 forstår.

Som E24 skrev i desember fikk Telenor refs fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet for den prismodellen de ville tilby konkurrenter som ønsket å leie tilgang i Telenors mobilnett, fordi Telenor opprinnelig planla å ta ekstra betalt hvis operatørene ville få full fart i nettet. Telenor opplyste da at de vurderte å droppe ekstrabetalingen.

Etter Telenor hadde annonsert at de ville gjøre fri fart-kampanjen som gikk i fjor permanent for sine kunder, fulgte flere andre operatører med, inkludert Telia.

Men Telia åpnet også fartsslusene i hele nettet sitt, inkludert grossistkundene. Dette nyter Chili nå godt av hos sin nye nettverksvert.

Les også

Fartssperrene forsvinner i mobilmarkedet: Nå åpner lavprisselskapene slusene

Ingen dekningsfrykt

Samtidig har ikke alle overganger vært helt problemfrie for mobiloperatørene.
Da OneCall-kundene ble flyttet over fra Telenor til Telia (den gang NetCom) i starten av 2015, var en rekke kunder frustrerte på grunn av dekningsforskjellen fra Telenor. Siden den gang har imidlertid Telia investert milliardbeløp i nettet og slo Telenor på målstreken i en dekningstest hos mediehuset Tek i 2016.

Etter ha testet Telia-nettet i en periode er Chili-sjef Lars Ryen Mill heller ikke bekymret for skiftet:

– Telia har de siste årene ikke bare utfordret Telenor, men forbigått dem når det gjelder
dekning og hastighet i mobilnettet. De har vunnet alle uavhengige mobilnett-tester i
2016 og blitt kåret til årets mobiloperatør to år på rad. For oss i Chili Mobil er det viktig
at brukeropplevelsene for kundene våre er i henhold til det vi lover. Det føler jeg vi får
nå som vi skifter til Telia-nettet, sier Ryen Mill, som selv har jobbet i Telia-systemet i Norge og Sverige i ni år.
– Telia har i tillegg vist seg å være en mer fleksibel og tilgjengelig partner for oss, og det vil kundene våre nyte godt av i fremtiden, fortsetter han.

– Vi har investert milliarder de siste årene for å bygge ut landets mest moderne og
fremtidsrettede 4G-mobilnett, og ønsker å dele mulighetene dette åpner for med så
mange som overhodet mulig, sier Katharina Mosheim, direktør for Business
Transformation og Wholesale i Telia Norge.

Lanserer nye tjenester

Overgangen til Telia sikrer Chili en avtale som gjør at selskapet nå skal lansere flere nye tjenester, inkludert Mobilt Bredbånd, datarulling (rollover) og en skytjeneste kalt ChiliSky.

På sikt vurderer Chili også å levere mer av de tekniske tjenestene selv.

Per i dag er Chili en såkalt tjenesteleverandør, som bruker nettoperatøren til å drifte alt det tekniske. Hvis veksten fortsetter kan det bli mer effektivt for dem å gå over til å bli en såkalt MVNO-operatør, som fortsatt leier tilgang til mobilnettet, men som har egne servere som håndterer samtaler, data, sms og andre tjenester selv.

Chili ble opprettet i 2011 og er én av de få uavhengige operatørene i Norge utenom Telia og Telenor og deres datterselskaper. I privatmarkedet er det Hello og Ice som er de andre store aktørene.

Selskapet har siden starten klart å øke omsetningen hvert år, men selskapet har så langt ikke levert overskudd en eneste gang, ifølge regnskapsdata fra Brønnøysundregistrene som er tilgjengelig frem til og med 2015.

Selskapet opplyser på sine nettsider at de har over 83.000 mobilkunder.

Ut ifra den estimerte verdien av kontraktssummen med Telia og regnskapstallene til selskapet, er det åpenbart at så å si alle kostnadene til Chili kommer fra nettleie.

Selskapets omsetning har siden oppstarten før jul i 2011 steget med rundt seks til åtte millioner kroner i året, men skal etter det E24 får opplyst har økt mer i fjor. Omsetningen i 2015 endte på 26,2 millioner, mens den i fjor skal ha økt til rundt 40 millioner.

Les også

Anklages for ulovlig «kundekapring»

Les også

Danmark og Sverige foran Norge i digitaliseringen

Les også

Mobilgiganter stengte GSM-nettet for å gi plass til mer 4G: Det vil ta årevis før Norge følger etter

Her kan du lese mer om

  1. Telia Norge
  2. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Chili Mobil har kapret den gamle Chess-sjefen

  2. Kjøper gründersatsingen til tidligere Telenor-topper

  3. TV 2 kjøper seg inn i Chili Mobil

  4. Annonsørinnhold

  5. Mobilgründer i Ålesund starter nytt selskap: Vil bli først med «fri data» til bedrifter

  6. Telenor må kutte leieprisene til konkurrentene